Дипломираният лекар Мирослав Ангелов – пътят от гетото до медицината…

Добрата новина за рекордния по брой завършващи медици от випуск 2017 е, че повечето от тях искат да останат и да се реализират в България. Според анкета, проведена сред тях, 48% от младите лекари ще заминат за чужбина. Но тази цифра е обнадеждаваща на фона на данните от 2011 г...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Донорството на органи: Търсят се виждания за нов подход в Северна Ирландия

Хората в Северна Ирландия са помолени да се произнесат по нов подход към донорството на органи.
Министерството на здравеопазването стартира консултация по проекто-политика, която има за цел семействата да говорят за донорството.
Трансплантационният хирург Д-р Тим Браун заяви, че се надява, че ще стане "нормално да дарявате органите си, а не нещо, което хората трябва да обмислят".
В Северна Ирландия 42% от хората са в Регистъра на донорите на органи на НЗС.
Консултацията се появи в резултат на неуспешен законопроект в "Стормънт", който предложи всички да бъдат в регистъра, освен ако не се оттеглят.
Северна Ирландия "не е готова" за отказ от даряване на органи .


Тази система вече е в сила в Уелс, а Англия, Шотландия и Република Ирландия се очаква да последват примера.
Въпреки че законопроектът не беше приет, той даде на Алианса на МНС мандат да подкрепя даряването на органи.
Д-р Браун заяви пред Би Би Си, че има две направления в проекта на политика - да проучи и координира начините, по които благотворителността, градските съвети и големите корпоративни фирми започват да повишават осведомеността.
Другата цел е да се подобри обучението на здравните специалисти.
"Всяка година около 40 до 50 души даряват органи в случай на тяхна смърт", каза д-р Браун.
"По отношение на донорството за живот, имаме едно от най-високите нива на даряване на органи в света.
"Имаме много алтруистично население, което има много позитивно отношение към донорството на органи и се надяваме, че това ще се прехвърли в областта на донорството."
Съгласие на семейството
Д-р Пол Глоувър, който помогна за изготвянето на политиката, заяви: "Това, което предлагаме за първи път, е постоянно финансирана програма от координирани дейности, за която вярваме, че може да надгради съществуващите положителни нагласи на хората в Северна Ирландия към даряването на органи и в крайна сметка спасяваме и подобряваме повече животи. "
В случай на смърт на някого, семействата дават окончателно съгласие за даряване на органи, а Министерството на здравеопазването има за цел постигането на 80% съгласие до 2020 г.
"Семействата винаги ще бъдат помолени да дадат своето съгласие за дарение, за да продължат и обикновено ще имат възможност да говорят с специално обучени здравни специалисти, но в около една трета от случаите не се дава съгласие", каза говорителка.
"Решаването на причините за отказ и увеличаване на степента на съгласие на семейството в тези трудни и чувствителни обстоятелства е една от основните цели на политиката".
Консултацията ще продължи 12 седмици, а документът може да бъде разгледан на уебсайта на отдела. Ще се проведат и редица публични срещи в началото на 2018 г.

Източник: BBC News

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Предимно облачно

1°C

София

Предимно облачно

Влажност: 80%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 6°C -1°C
 • Сняг
  21 Яну 2018 3°C -2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»