Дипломираният лекар Мирослав Ангелов – пътят от гетото до медицината…

Добрата новина за рекордния по брой завършващи медици от випуск 2017 е, че повечето от тях искат да останат и да се реализират в България. Според анкета, проведена сред тях, 48% от младите лекари ще заминат за чужбина. Но тази цифра е обнадеждаваща на фона на данните от 2011 г...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Няма обвиняеми от болници и аптеки за незаконния реекспорт

лЗа 72 часа е задържан ръководителят на организираната престъпна група за незаконния реекспорт на скъпо струващи лекарства, а останалите 6-ма участници са с парична гаранция, съобщи на брифинг ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БНТ.
„В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства, които на този етап са достатъчни за привличане като обвиняеми на 7 лица. Едно от тях е привлечено като ръководител на организирана престъпна група, а останалите са обвинени за участие в престъпна група, извършваща престъпления с користна цел, данъчни престъпления и пране на пари. Лицето, което е ръководител на тази ОПГ от вчера е задържан за 72 часа. Има процесуалните основания за задържане под стража, по мнение на колегите. Има реална опасност лицето да се укрие и да извърши друго престъпление с оглед на това, че същият е подсъдим по 2 процеса пред Софийски районен съд за престъпление за измама и за данъчно престъпление пред Специализирания наказателен съд“, обясни Гешев.

"За останалите 6 лица, освен за участие в организираната престъпна група, едно от лицата ще му бъде предявено обвинение и за пране на пари. Същият е държал сума около 500 000 в евро и лева, придобити в резултат на престъпления. 6-те лица са с парична гаранция от 20 000 до 50 000 лв.“, уточни Гешев.
Отделно 30 аптеки и 3 болници се проверяват. Вероятно кръгът им ще се разширява, тъй като има данни за още аптеки и болници, които да бъдат проверени.
Иван Гешев обясни, че тези лица са се занимавали с паралелния износ на лекарства, а зареждането се е осъществявало от множество аптеки и болнични заведения.
„Нямаме обвиняеми от болници и аптеки, но ако констатираме нарушения там, лица ще бъдат подложени под наказателна отговорност. Лекарствата са изнасяни най-вероятно чрез документи с невярно съдържание и не са стигали до съответните пациенти. Тези аптеки и болници нямат право да търгуват с търговци на лекарства. Тяхната цел е да осигурят лечението и лекарствата да стигнат до съответния пациент. Проверяваните болници и аптеки няма да посочим конкретно, но са смесени. 3 са проверяваните болници. Има и частни, общински и държавни“, заяви Гешев.
Той поясни, че износът на лекарства не е незаконен, ако те са придобити по законов начин, но тези лекарства не са били придобити по този начин.

„Използвани са всякакви начини от различни източници - внос от Турция, аптеки, болници, за осигуряване на лекарства и е осъществяван износът. Намерени са лекарства от Турция, които нямат логично обяснение защо са в България, освен, че са контрабанда“, допълни той.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че не е изчерпан кръгът на обвиняемите лица.
"Би било много самонадеяно да твърдим, че сме хванали всички хора, занимаващи се с подобен род дейност", каза от своя страна заместник-директорът на ГДБОП Стефан Джолев.
Главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров разясни, че от различните обекти са иззети различни видове лекарствени продукти, включително и от обекти извън аптечната мрежа, от посредници или дилъри на лекарства, които обикалят и изкупуват не по предназначение лекарства.
„Голям брой книжки от НЗОК се съхраняват от лице и очевидно тези лекарства не стигат до пациентите. Лекарствата от незаконния износ са инсулин, за артрит, астматични лекарства и онкологични лекарства“, уточни той.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекарства съд

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Предимно облачно

1°C

София

Предимно облачно

Влажност: 80%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 6°C -1°C
 • Сняг
  21 Яну 2018 3°C -2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»