Вход

пациенти

 • Манолова към депутатите за трети път: Вдигнете мораториума над новите клинични пътеки, обричате болниците на гибел

  m.manolovaКато национален омбудсман, защитник на правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица и като работещи в лечебните заведения, бих искала да изразя пред всички Вас силното си притеснение от възможността да бъдат приети текстове от проектозакона за бюджета на НЗОК за 2018 г., чрез които на практика се въвежда мораториум върху сключването от болниците на договори по нови клинични пътеки и процедури, както и от незаплащането от Националната здравноосигурителна каса на нови лекарствени продукти, с които се създават предпоставки за нарушаване на граждански права.

 • Групи за подкрепа на онкоболни и техните близки в УСБАЛО

  УСБАЛОВ Университетската специализирана болница по онкология започват да се провеждат групи за психоемоционална подкрепа на пациенти с онкологични заболявания. Те ще се водят от психолози и ще бъдат напълно безплатни, както за пациентите на лечебното заведение и техните близки, така и за останалите хора с онкологични заболявания, които проявяват интерес, информират от inews.bg. Целта на групите е да подпомогнат пациентите и техните семейства по-лесно да преминат през трудния процес на лечение.

 • Имаме големи възможности за здравен туризъм, но лекуваните у нас чужденци намаляват

  здравен туризъмНа първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани над 47 000 чужденци. Те са идвали за лечение и рехабилитация. Възможностите на България в медицинския туризъм са огромни, но все още неразработени изцяло. В Европа ние сме на втора позиция след Исландия по ресурси на минерална вода с 435 сондажи и каптирани естествени извори. Страната ни има 19 балнеокурорта с национално значение и 35 - с местно. До 2 години предстои изработване на стратегия за медицинския туризъм, което е реалистичният срок за изпълнение на тази задача според зам.-министъра на туризма.

 • Комисии във всички големи болници ще улесняват системата на ТЕЛК (видео)

  КоралскиИзпълнителният директор на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски коментира пред БНТ промените, които ще бъдат направени в ТЕЛК. В медицинската експертиза промените ще бъдат свързани с това как хората да бъдат диагностицирани и как да бъдат определяни вида и степента на увреждане. Той допълни, че новото предложение във всички големи болници да има комисии, които на място да дават веднага степен на увреждане без да се ходи на ТЕЛК, ще облекчи сравнително системата. Предвижда се и промяна в статута на лекари, които са в ТЕЛК.
  Според Минчо Коралски методиката ще бъде променена, така че хората да не се разкарват, когато е ясно, че в здравето им не може да настъпи промяна.

 • България е най-активна в идеята за онкоцентър с технология от ЦЕРН (видео)

  доц. ЛитовРъководителят на българския екип от учени в ЦЕРН доц. Леандър Литов коментира пред БНТ проектът за изграждане на център за лечение на онкоболни с технология от ЦЕРН. Според него той може да стане научен център за Балканите. Институтът ще има три функции - да бъде научен, лечебен и образователен център. Средства за изграждането му ще се потърсят от Европейския съюз.
  Доц. Литов заяви, че все още не е решено от какъв тип да бъде центърът, който евентуално България ще приюти - център за адронна терапия за лечение на тумори или за синхотронно излъчване, но и в двата случая ще се изгради адронен колайдер. Към центъра проявяват интерес държавите от Западните Балкани, Албания и Гърция.

 • Здравните ни показатели са много лоши

  ножа-тж-ец-репорт"Показателите за здравеопазването у нас са много лоши. Имаме висока детска и обща смъртност, животът е най-кратък, лекарите бягат, а пациентите доплащат най-много в ЕС". Това заяви за "Здравей, България" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според документа здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания в Евросъюза.

 • Пациент с 95% изгаряния оцеля благодарение на брат-близнак

  пациентПациент на 33 години с 95% изгаряния по тялото са спасили френски лекари благодарение на присаждане на кожа от неговия еднояйчен близнак, предаде Франс прес, цитирани от Nova TV. Присадената кожа няма да бъде отхвърлена, дори без да се прибягва до имунопотискаща терапия, защото еднояйчните близнаци са генетично идентични.
  "За пръв път на пациент с изгаряния по 95 на сто от тялото му беше присадена кожа от неговия еднояйчен близнак“, заяви проф. Морис Мимун, ръководител на отделението по пластична хирургия и реконструкция в болницата "Сен Луи" в Париж.

 • EK: Специалистите бягат, пациентите плащат най-много в целия ЕС

  eu flagБългарската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, например от сърдечно-съдови заболявания, и спрямо нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания, като инсулт, в Европейския съюз и отчита много малък брой на преживелите ракови заболявания.
  Това се посочва в доклад, представен днес от Европейската комисия и съставен главно по официалните национални статистически данни, предоставени на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде БТА, цитирани от dnevnik.bg.

 • Мотивираща инициатива за отказ от тютюнопушене (видео)

  цигариИнтересна инициатива е поел кметът на община Смядово като нестандартна мярка за отказване от тютюнопушенето. Служителите на общината и на всички общински структури ще получат 3 дни повече отпуск, ако откажат цигарите или ще имат по-малко почивни дни от колегите си, информират от БНТ. Идеята за необичайната мярка, кметицата на Смядово заимствала от японска фирма. Тя призна, че ѝ е неприятно, когато служителите ѝ бягат зад сградата да пушат. Тъй като не може директно да ги накара да спрат цигарите, решила да не наказва пушачите, а да стимулира непушачите.
  „Аз искам на работното място да не се пуши и по време на работа. Искам да заявя, че това е напълно доброволно, който иска ще си използва тези три дни. Никого по никакъв начин не задължавам“, заяви Иванка Петрова, кмет на община Смядово.

 • Родители искат затваряне на училище заради Хепатит А (видео)

  АПървите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.
  „Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг – 45 дни, човек е заразен две седмици, преди да пожълтее”, предупреждават здравните инспектори.
  В ромската махала на Раковски почти във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят как да се пазят.

 • Превенцията е по-добра от лечението и в генетиката

  генетикаВ Медицинския университет във Варна представиха различните възможности за ранно откриване на генетични аномалии в плода при бременност. Бяха презентирани разликите между вече познатия биохимичен скрининг и навлезлите по-нови и по-точни методи като пренатеста, информират от Moreto.net. Проф. Людмила Атанасова, която е ръководител на УНС по медицинска генетика към катедрата по педиатрия и медицинска генетика в МУ - Варна и началник на Лабораторията по Медицинска генетика в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, представи основните начини за анализ и изследвания. Тя сподели резултати от проучване на база проведен биохимичен скрининг сред 29 000 жени.
  Според нея в 94% от случаите бременността е завършила успешно без проблеми. В 53 случая са установени отклонения. От всички тези патологични бременности 27 са за Синдром на Даун. Проф. Атанасова допълни, че при биохимичния скрининг 11 случая годишно остават неразкрити с хромозомни изменения.

 • Проблеми с доставката на лекарство за деца с рядък вид епилепсия (видео)

  докОт лекарство за рядък вид епилепсия се нуждаят четири деца в България. Фондът за лечение е одобрил закупуването му от чужбина за три от децата, информират от БНТ. Родителите обаче са принудени да си плащат медикамента сами заради провалени обществени поръчки. Едно от децата е 3-годишната Гергана, която получава вирусна инфекция в мозъка на 10 месеца. След това развива и рядък вид епилепсия. В столичната болница "Свети Наум" ѝ предписват лекарство, което не е регистрирано за употреба у нас. През октомври миналата година семейството го получава от Фонда за лечение на деца.
  До средата на тази годината Гергана получава малки количества от медикамента. След спирането на доставките, семейството е принудено да си купува лекарството от чужбина със собствени средства и помощ от приятели.

 • Заловиха и вече лекуват нападателя в пловдивската психиатрия

  болницаУправителят на Центъра за психично здраве в Пловдив д-р Мариана Господинова съобщи, че 35-годишният мъж, който вчера е нахлул с питбул в пловдивската психиатрия и е ударил с глава лекарка, а с ръка - медсестра, е настанен за лечение в същото заведение. Според нея двете ѝ колежки са добре и са на работа, информираха от 24chasa.bg.
  "Няма да подавам жалба срещу нападателя. Той е с психоза, в това състояние е агресивен, има налудни мисли и халюцинации", каза д-р Теодора Арабаджиева, началник на приемния блок в психодиспансера.

 • Има недостиг на реактиви за ХИВ/СПИН, МЗ бави обществената поръчка

  спинОт Националната референтна лаборатория предупреждават за недостиг на реактиви за изследванията за вируса, информираха от БНР. 1 млн. лв. са нужни годишно за закупуването им, но здравното министерство бави обществената поръчка, посочиха проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ивайло Алексиев.
  „Последните години Министерството на здравеопазването доста сериозно не снабдява референтната лаборатория с тези реактиви“, заяви проф. Кантарджиев.
  „За новородени бебета, за бременни никога не е имало проблем. Някои пациенти са изчаквали няколко месеца преди да получат резултат от тяхното изследване. В момент, в който няма възможност да се изследват веднага, те чакат да бъдат изследвани, когато има такава възможност. Тестовете са взети назаем от Националния център по трансфузионна хематология и от фирма, които са подарени“, обясни доц. Алексиев.

 • Психично болен пациент с питбул нападна медици (видео)

  болницаПолицията в Пловдив издирва психично болен пациент, който заедно с питбул изплаши лекари и пациенти в Центъра за психично здраве в града. През есента зачестяват случаите на депресии при психично болните, напомнят от БНТ. Началникът на приемно-диагностичния блок доктор Теодора Арабаджиева, която е успяла да изведе мъжа извън сградата, признава, че инцидентът е бил доста опасен.

 • Експерти: По време на коледните пости ограничете храната, не я замествайте (видео)

  МарчевЗдравното министерство обновява наредбата за физиологичните норми за хранене за първи път от 2005 г. Според нея трябва да се намали количеството калории, вода и приемът на някои видове витамини и минерали, а в същото време да се увеличи приемът на други полезни вещества, информират от БНТ. Лекарите обясняват, че жаждата и гладът на всеки един от нас не се определят от наредба, а са строго индивидуални.
  „А жаждата е най-големият ориентир - ако сте жаден, намерете време да пиете вода. Тоест верният път е средният. Не трябва да се отива нито в екстремните количества, нито да се ограничава. Средният път се познава по индивидуалните нужди“, каза кардиологът доц. Сотир Марчев.

 • Д-р Маринова: Чух, че убиваме пациентите си за донори, отвратително е!

  д-р МариноваИнформационната кампания в подкрепа на донорството е лична идея на д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ и координатор по донорство в МОБАЛ - Велико Търново, и д-р Ваня Лъчезарова, които обясняват какво е мозъчна смърт и как се доказва тя, какво се случва след дадено от близките съгласие, как се установява годността на органите за трансплантация и въобще - какво работят те. Кампанията се провежда под мотото "Частица от теб може да бъде за някого целият свят", информират от вестник 24 часа. Какво коства последният донор на шефът на реанимацията в Търново д-р Сибила Маринова - 30 часа без да напусне отделението по реанимация в Търново, по-малко от два часа сън и огромната тежест да кажеш на деца, родители, съпрузи, че техният близък няма шанс, но може с частица от себе си да даде живот на други.

 • Процесът за падналия асансьор в "Майчин дом" ще продължи и през 2018

  deloОсем години след инцидента, станал на 2 март 2010 г., няма окончателен съдебен акт по казуса. Процесът за падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом" ще продължи и през 2018 г., информират от вестник Сега. Преди дни за пореден път делото беше отложено от Софийския районен съд заради липсващи адвокати и подсъдими. Следващият опит за заседание ще бъде през януари.
  При падането на машината пострадаха 8 души, 6 от които - жени в напреднала бременност. Делото е от административен характер - ако бъдат признати за виновни, подсъдимите ще бъдат освободени от наказателна отговорност и глобени между 1000 и 5000 лв. Причината е, че за средна телесна повреда по непредпазливост на повече от един човек наказанието е до 5 години, а обвинените са с чисто съдебно минало. Абсолютната давност за преследване на това престъпление е 15 години.

 • Бургаска болница с нови услуги и отношение за онкоболни пациенти

  МариновПредставители на университетска болница „Дева Мария“ се срещнаха със сдружение „Онкоболни и приятели“, за да представят новото отделение по медицинска онкология. За първи път в Бургас болница прави среща, за да попита пациентите си какви нужди имат и какво искат да се случи в здравеопазването в града, съобщават от flagman.bg. Известният онколог д-р Филип Маринов, който е началник на отделението, заедно със собственика на болницата Семир Абумелих, представиха медицинския екип, предлаганите терапии и инфраструктурата, а след това отговориха на въпросите на присъстващите.
  Основателят на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих разказа колко време му е отнело да привлече в Бургас един от топ-онколозите в България, заедно с неговия екип, защото медицината я правят две неща - инфраструктурата и лекарите, а болница без лекари не може да съществува.

 • Министър Ананиев: Жертвите вече са девет

  АнаниевМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че към момента жертвите при катастрофата край село Микре вече са 9. Той е на мястото на тежкия пътен инцидент в района на ловешкото село Микре, информираха от "Фокус".
  „Аз вече съм на мястото. Всяка минута се променят нещата. Всичко, което е било необходимо, е осигурено за оказване на първа помощ. Подготвили сме всичко за последващо лечение, но въпросът е, че катастрофата е много тежка и са отнети много човешки животи“, коментира министър Ананиев и уточни, че нещата се променят във всяка една минута, тъй като текат операции на пострадалите.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»