Вход

лекари

 • Председателят на БЛС на обиколка в страната, за да чуе проблемите по места

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви в Добрич, че от съсловната организация настояват от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат заделени за профилактика, за майчино и детско здравеопазване, информират от БТА. Той е започнал обиколка в страната, за да чуе проблемите по места. Според него при преговорите с НЗОК за новия рамков договор са планирани 14 000 000 лв. за дейностите на общопрактикуващите лекари и 10 000 000 лв. за извънболничната специализирана помощ.
  „Трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват хоспитализации, а това е най-енергоемката част от здравната система“, каза председателят на БЛС.

 • Здравните ни показатели са много лоши

  ножа-тж-ец-репорт"Показателите за здравеопазването у нас са много лоши. Имаме висока детска и обща смъртност, животът е най-кратък, лекарите бягат, а пациентите доплащат най-много в ЕС". Това заяви за "Здравей, България" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според документа здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания в Евросъюза.

 • Пациент с 95% изгаряния оцеля благодарение на брат-близнак

  пациентПациент на 33 години с 95% изгаряния по тялото са спасили френски лекари благодарение на присаждане на кожа от неговия еднояйчен близнак, предаде Франс прес, цитирани от Nova TV. Присадената кожа няма да бъде отхвърлена, дори без да се прибягва до имунопотискаща терапия, защото еднояйчните близнаци са генетично идентични.
  "За пръв път на пациент с изгаряния по 95 на сто от тялото му беше присадена кожа от неговия еднояйчен близнак“, заяви проф. Морис Мимун, ръководител на отделението по пластична хирургия и реконструкция в болницата "Сен Луи" в Париж.

 • EK: Специалистите бягат, пациентите плащат най-много в целия ЕС

  eu flagБългарската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, например от сърдечно-съдови заболявания, и спрямо нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания, като инсулт, в Европейския съюз и отчита много малък брой на преживелите ракови заболявания.
  Това се посочва в доклад, представен днес от Европейската комисия и съставен главно по официалните национални статистически данни, предоставени на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде БТА, цитирани от dnevnik.bg.

 • Водещи имена в медицината ще участват във форум за медицински и здравен туризъм

  мед. туризъмКонференция за медицински и здравен туризъм на тема „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“ организират от Министерство на туризма в партньорство с Български лекарски съюз. Мероприятието ще се проведе утре в хотел Шератон. Целта на форума е представители на научния елит от различни области на медицината да споделят своите виждания относно възможността за развитие на комплексен туристически продукт в областта на здравеопазването. Идеята на конференцията е да се поставят базисни въпроси относно възможностите и проблемите, които стоят пред страната ни за развитие на този вид туризъм.

 • Между първо и второ четене на бюджета предлагат по-високи заплати в психиатрии и кръвни центрове

  ДПредседателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова предлага да се увеличат заплатите на работещите в Регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, психиатриите и домовете за деца без родители с поправки в Закона за държавния бюджет между първото и второто четене. Предложението ѝ е да се пренасочат 8,1 млн. лв. от парите за капиталови разходи и покупки на материални активи на здравното министерство и да се дадат за заплати, информират от mediapool.bg. Д-р Дариткова мотивира искането си с това, че заплатите в тези здравни институции ще се доближат до минималната работна заплата след нейното увеличение от 460 на 510 лева.

 • Превенцията е по-добра от лечението и в генетиката

  генетикаВ Медицинския университет във Варна представиха различните възможности за ранно откриване на генетични аномалии в плода при бременност. Бяха презентирани разликите между вече познатия биохимичен скрининг и навлезлите по-нови и по-точни методи като пренатеста, информират от Moreto.net. Проф. Людмила Атанасова, която е ръководител на УНС по медицинска генетика към катедрата по педиатрия и медицинска генетика в МУ - Варна и началник на Лабораторията по Медицинска генетика в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, представи основните начини за анализ и изследвания. Тя сподели резултати от проучване на база проведен биохимичен скрининг сред 29 000 жени.
  Според нея в 94% от случаите бременността е завършила успешно без проблеми. В 53 случая са установени отклонения. От всички тези патологични бременности 27 са за Синдром на Даун. Проф. Атанасова допълни, че при биохимичния скрининг 11 случая годишно остават неразкрити с хромозомни изменения.

 • С барелеф почетоха паметта на проф. Мурджев

  проф. МурджевПо повод една година от внезапната кончина на проф. д-р Красимир Мурджев - един от най-добрите гръдно-коремни хирурзи в България, откриха негов барелеф в в УМБАЛ "Свети Георги". В негова памет и заседателната зала във Втора хирургия в пловдивската болница на 11-я етаж ще носи името на професора, информират от dariknews.bg. Барелефът е изработен от скулптура Цвятко Сиромашки по поръчка на ръководството на болницата. По този начин колегите засвидетелстват своето уважение към големия пловдивски хирург и показват, че винаги ще го помнят като честен и открит човек, като изключителен професионалист, спасил живота на хиляди и като политик, който се бореше за правата на медиците и пациентите.

 • Те спасяваха живота на пострадалите. Не са вземали заплата от август

  ЛовечВсички лекари от Ловешката болница се явяват на работа в деня на катастрофата край село Микре, когато загинаха девет души, а 19 бяха ранени. Както други болници в България, и тази е изправена пред много проблеми, напомнят от bTV.

  В деня на инцидента Мартин Тодоров не е на работа. Въпреки това шофьорът от Спешна помощ в Ловеч е сред първите, които помагат на ранените.

   

  лекарОсем спешни екипа отиват на място, сред тях е д-р Тиков. Казва, че не са виждали такова нещо досега.

  Румен Трендафилов е докаран в болницата с тежка травма в коремната област.

 • БЛС обсъди с медици от Кърджали преговорите за НРД 2018

  болницаПредседателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и оперативното ръководство на съсловната организация се срещнаха с медици от Кърджали в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. На състоялата се оживена дискусия бяха обсъдени въпроси, свързани с финансовите параметри на преговорите между БЛС и НЗОК за НРД – 2018 г. Сред многото проблеми, идеи и становища, които домакините споделиха, беше виждането относно отблокиране резерва на НЗОК за разплащане по една или друга медицинска дейност. Искането е това да става след съгласуване с БЛС.
  За пореден път лекарите настояха бюджетът на осигурителната институция да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата и да има яснота относно размера на трансферите за здравно осигуряване, които държавата прави за осигурените от нея лица, включително деца и пенсионери, както и държавни служители.

 • Вдигат заплатите в "Александровска" – 16% за лекари, 24% за сестри и санитари

  лекариОт "Александровска" болница съобщиха, че заплатите на служителите в лечебното заведение ще бъдат увеличени. С 16% ще нарастнат възнагражденията на лекарите, с 24% - на сестрите, лаборантите и санитарите, и с 12% - на администрацията на болницата, информират от Actualno.com. Днес беше подписан новият колективен трудов договор за работещите в лечебното заведение от представителите на двата синдиката - на КНСБ д-р Р. Билюков и на КТ „Подкрепа" д-р К. Данов, и изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска" доц. К. Ангелов.
  Договорът влиза в сила от 1 октомври и е за период от две години.

 • Заловиха и вече лекуват нападателя в пловдивската психиатрия

  болницаУправителят на Центъра за психично здраве в Пловдив д-р Мариана Господинова съобщи, че 35-годишният мъж, който вчера е нахлул с питбул в пловдивската психиатрия и е ударил с глава лекарка, а с ръка - медсестра, е настанен за лечение в същото заведение. Според нея двете ѝ колежки са добре и са на работа, информираха от 24chasa.bg.
  "Няма да подавам жалба срещу нападателя. Той е с психоза, в това състояние е агресивен, има налудни мисли и халюцинации", каза д-р Теодора Арабаджиева, началник на приемния блок в психодиспансера.

 • Конкурси за началници на 14 отделения в МБАЛ – Благоевград

  МитевРъководството на МБАЛ - Благоевград обяви конкурси за началници на 14 отделения в лечебното заведение. Обявените конкурси са само за половината отделения в болницата, от тях със стационар за лежащо болни са 15, а останалите 7 са към Консултативно-диагностичния блок, информират от struma.bg. Това е най-коментираната тема от дни сред благоевградските медици, които питат защо няма конкурси и за отделения, където настоящите завеждащи са назначени временно, до провеждане на конкурс, както е в неврология, ортопедия, акушеро-гинекология, спешно отделение и други.

 • Психично болен пациент с питбул нападна медици (видео)

  болницаПолицията в Пловдив издирва психично болен пациент, който заедно с питбул изплаши лекари и пациенти в Центъра за психично здраве в града. През есента зачестяват случаите на депресии при психично болните, напомнят от БНТ. Началникът на приемно-диагностичния блок доктор Теодора Арабаджиева, която е успяла да изведе мъжа извън сградата, признава, че инцидентът е бил доста опасен.

 • БЛС благодари на медиците от болницата в Ловеч

  болницаМедиците от болницата в Ловеч получиха писмо от Българския лекарски съюз по повод адекватната реакция след тежките катастрофи в края на миналата седмица на пътя София - Варна, при които загинаха 11 души, а други 26 бяха ранени, информират от БНР. В него председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев изразява "дълбока почит" заради адекватната, прецизна и всеотдайна помощ при спасяването на пострадалите от катастрофите. В писмото се казва:

 • Експерти: По време на коледните пости ограничете храната, не я замествайте (видео)

  МарчевЗдравното министерство обновява наредбата за физиологичните норми за хранене за първи път от 2005 г. Според нея трябва да се намали количеството калории, вода и приемът на някои видове витамини и минерали, а в същото време да се увеличи приемът на други полезни вещества, информират от БНТ. Лекарите обясняват, че жаждата и гладът на всеки един от нас не се определят от наредба, а са строго индивидуални.
  „А жаждата е най-големият ориентир - ако сте жаден, намерете време да пиете вода. Тоест верният път е средният. Не трябва да се отива нито в екстремните количества, нито да се ограничава. Средният път се познава по индивидуалните нужди“, каза кардиологът доц. Сотир Марчев.

 • Д-р Маринова: Чух, че убиваме пациентите си за донори, отвратително е!

  д-р МариноваИнформационната кампания в подкрепа на донорството е лична идея на д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ и координатор по донорство в МОБАЛ - Велико Търново, и д-р Ваня Лъчезарова, които обясняват какво е мозъчна смърт и как се доказва тя, какво се случва след дадено от близките съгласие, как се установява годността на органите за трансплантация и въобще - какво работят те. Кампанията се провежда под мотото "Частица от теб може да бъде за някого целият свят", информират от вестник 24 часа. Какво коства последният донор на шефът на реанимацията в Търново д-р Сибила Маринова - 30 часа без да напусне отделението по реанимация в Търново, по-малко от два часа сън и огромната тежест да кажеш на деца, родители, съпрузи, че техният близък няма шанс, но може с частица от себе си да даде живот на други.

 • Бургаска болница с нови услуги и отношение за онкоболни пациенти

  МариновПредставители на университетска болница „Дева Мария“ се срещнаха със сдружение „Онкоболни и приятели“, за да представят новото отделение по медицинска онкология. За първи път в Бургас болница прави среща, за да попита пациентите си какви нужди имат и какво искат да се случи в здравеопазването в града, съобщават от flagman.bg. Известният онколог д-р Филип Маринов, който е началник на отделението, заедно със собственика на болницата Семир Абумелих, представиха медицинския екип, предлаганите терапии и инфраструктурата, а след това отговориха на въпросите на присъстващите.
  Основателят на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих разказа колко време му е отнело да привлече в Бургас един от топ-онколозите в България, заедно с неговия екип, защото медицината я правят две неща - инфраструктурата и лекарите, а болница без лекари не може да съществува.

 • Обръщение по повод предлаганите промени в закона за Бюджета на НЗОК

  Тодоров                                                                                                             До УС на БЛС
                                                                                                               До Районните колегии на БЛС

     Уважаеми колеги,

  На 15.11.2017 г. д-р Дариткова внася в Народното събрание на Р. България текст за промяна в Закона за Бюджета на НЗОК, това е нейно право като народен представител. Всъщност промяната е между двете четения на закона, като първото е минало както в комисиите, така и в пленарна зала. Промяната обаче не е промяна на същинския внесен законопроект, а чрез преходните разпоредби се внася предложение за добавяне на нов член в друг, устройствен закон - ЗЗО. Тоест прави се предложение за нови текстове, а не промяна на съществуващи и вече гласувани.

 • В Бургас отбелязват Световния ден на недоносени бебета с откриване на семейна стая

  IMG 0366 optВ Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас вече ще има семейна стая, в която родителите на недоносени бебета ще могат да прекарват време с децата си. Понякога минават месеци, в които тези бебета са разделени от своите родители. Те идват да ги виждат само по време на свижданията и страдат. Бебетата също се нуждаят от допира и гласовете на майките и бащите си. Затова стремежът на всички клиники с неонатологични отделения е да осигурят условия за създаване на тази връзка.
  Днес в УМБАЛ Бургас бе отбелязан Световният ден на недоносените бебета. Екипът на Отделението бе поканил всички „свои" деца и бе приготвил подаръци за тях. Тук бяха Екатерина, която се роди 600 грама, Емир, роден едва в петия месец и отписан като безнадежден.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»