Вход

лекари

 • Ефективна присъда на лекар за измама

  д-р МичевРазградският районен съд даде три години и половина затвор на хирург от болница "Свети Иван Рилски" в Разград и четири години и половина на управител на охранителна фирма в Кубрат за измама, съобщават от вестник Труд. Д-р Бранимир Мичев и Борис Пенев, който се представял за съдебен заседател, взели 10 600 лв. от бащата на осъдения Синан П., като му обещали, че ще платят на съдии, прокурори и фелдшера на ареста, за да го спасят от затвор.

 • Търсят над 100 лекари, предлагат заплати от 600 до 1336 лв.

  работаВ Бюрото по труда в Силистра са обявени 10 свободни места за лекари, като заявката е дадена още в края на януари, а предлаганото възнаграждение е 1100 лв. Бюрото по труда в Тутракан също обявява от началото на януари 4 свободни лекарски места със заплата 1100 лв. В различни части на страната се търсят над 100 лекари, става ясно от 65 обяви, информират от вестник Дума.
  От 4 август Бургас търси 9 лекари в Спешна помощ, като предлаганата заплата е 1336 лв., а трудовият договор - безсрочен.

 • Нова надежда в борбата с рака на гърдата

  pathologyУчените от Университета на Фрайбург показаха, че инхибирането на епигенетичния регулатор KDM4 може да предложи потенциална нова терапевтична възможност за пациентите с рак на гърдата. Те са използвали новосъздаден клетъчен модел, който им позволява да изолират ракови стволови клетки директно от тумор на пациент. Използвайки тази специална клетъчна култура, те са успели да изпробват потенциални нови лекарства за рак на гърдата. Един от тях, нов инхибитор на епигенетичния регулатор KDM4 е показал обещаващи резултати.  

 • Медици ще звънят на прокурор денонощно при нападение (видео)

  prosecutorПрокурори ще отговарят денонощно на специален телефон при случаи на насилие над медици в Пловдивско. Мярката се взима, за да бъдат улеснени наказателните действия срещу агресорите, информират от bTV. Преди 2 седмици медицинска сестра от детското спешно отделение в пловдивската университетска болница беше зверски бита заради забележка към родител, чието дете лекарите спасяват след поглъщане на перилен препарат.
  „Съборил я на бюрото, започнал да я души, удрял я в корема”, описва случилото се д-р Томи Вретенаров от детското спешно отделение.

 • Записваме час за лекар в София през здравен портал

  lekar goliamaДо няколко седмици Столичната община ще пусне специален здравен портал, в който ще бъде събрана информация за всички поликлиники, многопрофилни и АГ болници. В специалния портал за общинското здравеопазване ще има информация за над 600 специалисти от 4 многопрофилни болници, две АГ болници, 28 ДКЦ, дентални центрове, онкодиспансери и други лечебни заведения, информират от вестник 24 часа. Ще може да се запише час за над 500 лекари от 35 специалности.

 • Нови методи за лечение на онкологични заболявания

  онколозиСпоред водещи лекари, специалисти в лечението на онкологични заболявания, в медицината в последните години е извършена истинска революция в тази област. Екип на Bulgaria On Air разговаря по темата с д-р Росица Кръстева - специалист с над 20 годишен опит, и проф. Кристиян Манеголд, член на борда на директорите на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор в Хайделбергския университет. И двамата са категорични, че най-добрият метод за лекуване в напреднал стадий на заболяването е химиотерапията, която може да удължи живота на пациентите с години.

 • Броят на лекарите и медицинските сестри се изравни

  nursingСпоред данните на Националния център за обществено здраве и анализи, броят на лекарите и медицинските сестри в България е почти еднакъв. За 2016 година статистиката сочи 29539 лекари и 30976 медицински сестри.
  Съотношението медицински сестри – лекари средно за Европейския съюз е 2,5:1, а в България както се вижда е почти 1:1 и по този показател сме последни в съюза.
  Малкия брой сестри означава, че сестринската грижа за пациента се извършва в много от случаите от санитаря или изобщо не се извършва. В развитие здравни системи не се допуска друг, освен медицинска сестра да се грижи за болния.

 • МЗ изпълни обещание за Регистър на обявените места за специализации в болниците

  лекариМинистерството на здравеопазването създаде Регистър на обявените от лечебните заведения места за специализации в системата на здравеопазването, информираха от пресцентъра на МЗ. На 05 юни 2017 г., на среща с д-р Деян Попов и д-р Радислав Наков от Асоциацията за развитие на медицинската общност и Нези Низамова – председател на Асоциацията на студентите-медици в България – София, министър Николай Петров пое ангажиментът да създаде организация, така че достъпът до обявените от лечебните заведения места за специализация да бъде максимално улеснен.

 • Задържаха отново рецидивист, поръчал жесток побой на лекар

  проф.Специализираният наказателен съд задържа в ареста Стефан Гевгелийски - тартор на организирана престъпна група за убийства, телесни повреди и търговия с дрога, съобщават от dir.bg. Лично Гевгелийски поръчал побоя над началника на Клиниката по ортопедия и травматология в столичната болница „Св. Анна“ проф. Стефан Станчев на 5 април 2016 г., при който той загуби едното си око. Причината била, че приятел на Гевгелийски не бил доволен как лекарят го е лекувал.

 • Лекарят, издал епикризата на плевенския прокурор, твърди, че е истинска (видео)

  патерициВ продължението на темата за плевенския прокурор с обвинение, който ходи с патерици, но само в съда, от Nova TV информираха, че в понеделник прокуратурата е разпоредила проверка на медицинските му документи. Обвиненият за рекет прокурор Димитър Захариев е под домашен арест, но взема патерица ден преди делото си в спецсъда. По-късно на делото е с две патерици, като обявява, че е спукал тазобедрена става и иска от съдиите да го пуснат на свобода. Същата вечер в Плевен отново е на два крака и мести кофите за боклук пред дома си.
  Прокуратурата започна проверка за фалшиви диагнози на Захариев, който се е подложил само веднъж на скенер за ставите. Втори път отказал, заради клаустрофобия. Докато се установи истинска ли е единствената снимка на тазобедрената става, от която тръгва всичко, от Nova TV се свързват с плевенския лекар, който я е издал и разчел.

 • БЛС обявява конкурс за стипендии за млади лекари

  лекарБългарски лекарски съюз обявява конкурс за стипендианти по програма за подпомагане на млади лекари специализанти и редовни докторанти. Месечната стипендия е в размер на 400 лв. в продължение на 1 календарна година.
  Целта на БЛС е подпомагане на млади лекари, провеждащи специализация по медицински специалности и редовни докторанти, зачислени за обучение по научни специалности за придобиване на научно образователна степен – доктор.
  Основен източник на средства са целеви дарения от фирми, институции и други организации, както и физически лица, средства по проекти и програми. Според получените дарения УС на БЛС определя броя на отпуснатите стипендии за календарната 2018 г.

 • Безплатни консултации на онкоболни пациенти с хирург от световна класа

  лекарНа 18 септември в София безплатно ще консултира пациенти проф. д-р Фатих Агалар, хирург от високотехнологичната „Лив Хоспитал“ в Турция, с международно признание в Европа и САЩ, информират от Actualno.com. Проф. д-р Агалар е хирург с над 30 години опит, има европейски сертификат и е член на American College of Surgeons. Носител е на 6 национални и международни награди за научни изследвания. Автор е на над 120 научни статии, публикувани в 60 световни научни журнала и около 100 абстракта и постера, презентирани на медицински конгреси и симпозиуми. В момента професорът оглавява Клиниката по обща хирургия в „Лив Хоспитал“, където прилага лапароскопска и роботизирана хирургия. Консултациите с него са подходящи за хора, които се интересуват от възможностите за щадящи операции с лапароскопска и роботизирана хирургия при рак на дебелото черво, черния дроб, гърдата, стомаха, хранопровода и др.

 • Лекари от Панагюрище спасиха отрязана ръка, четвърта подобна операция в региона

  1 optОперативен екип в МБАЛ "Уни Хоспитал"- Панагюрище в състав: д-р Любослав Шкварла - съдов хирург и ортопед, травматолозите д-р Иван Геров и д-р Радко Недевски, и д-р Мечкаров - коремен хирург направиха сложна и тежка операция на мъж на 22 години, който почти отрязва дясната си ръка след работа с флекс. Получава и коремна травма, предаде БТА. С реанимационните мероприятия за стабилизиране на общото състояние на пациента, веднага е извършено и оперативно лечение за спасяване на ръката.
  Операцията постига възстановяване на съдове, нерви, мускули. В този случай ръката може да издържи не повече от 6 до 8 часа без кръв, като младите пациенти са по-чувствителни на липсата на кръвоснабдяване.

 • Парламентът прие отчета за 2016 г. на НЗОК

  НЗОКГодишният отчет за дейността на НЗОК за 2016 г., който днес беше приет от Народното събрание показва, че през 2016 г. осигуреността с общопрактикуващи лекари средно за страната е един лекар на 1649 здравноосигурени. През 2015 г. съотношението е било един лекар на 1 655 здравноосигурени, информират от БНТ. Запазва се тенденцията за неравномерно осигуряване с медицински специалисти на територията на страната.
  През 2016 г. осигуреността с лекари по дентална медицина е един на 1143 здравноосигурени, което е увеличение от 2,81% спрямо предходната година.

 • Генетици от Балканите обсъждат редки и социално-значими болести

  генетикаОт 8 до 10 септември в Пловдив ще се проведе 12-тия Балкански конгрес по генетика на човека, на който ще бъдат представени съвременните постижения и възможности на човешката генетика в диагностиката и профилактиката на редките болести и социално-значимите заболявания. Страната ни ще бъде домакин на това важно научно събитие за втори път, информират от вестник Дума. Паралелно с конгреса ще се проведе и 8-ма Национална конференция за редки болести и лекарства сираци. В пленарните сесии ще бъдат представени новостите в онкогенетиката, неврогенетиката, репродуктивната генетика, фармакогенетиката, имуногенетиката и други редки и социално-значими болести.
  Този значим за балканската научна общност форум се провежда на всеки 2 години.

 • Д-р Грозев: Как да постигаме качество без остойностяване на медицинския труд?

  ГрозевОт 10 години цените на медицинските дейности в болничната и в извънболничната помощ не са променяни, каза пред БНР д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. От БЛС са заложили 116 млн. лв. повече за болнична помощ в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., като целта е именно увеличаване на цените на клиничните пътеки. От бюджета на НЗОК за 2018 г. БЛС очаква още завишаване на заплащането на дейност в извънболничната помощ - съответно 23 млн. лв. в ПИМП и 32 млн. лв. в СИМП.

 • Подкрепа за протестна нота срещу насилието

  протестОт УМБАЛ "Пловдив" подкрепиха протестната нота на колегите си от УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив срещу ескалиращото насилие над медици, информират от marica.bg.
  „Осъждаме проявите на агресия, особено срещу хора, посветили живота си на помощ на болни и страдащи, и които заради това непрекъснато се лишават от време за себе си, за семействата си и за своите деца. За жалост в последно време насилието се превърна в ежедневие за нашата професия. Почти няма ден, в който колега да не е бил жертва на брутално отношение от страна на пациенти или техни близки. Въпреки обидите и агресията, ние продължаваме да спасяваме човешки животи, изпълнявайки Хипократовата клетва", се казва в писмото на лекарите от УМБАЛ "Пловдив".

 • 70 млн. лв. за болнични заради стрес, най-застрашени от „Бърнаут“ в здравеопазването

  бърнаутБизнесът е загубил около 70 млн. лева през миналата година, дадени за болнични обезщетения на служители, засегнати от стрес на работното място, обяви пред БНР Тончо Томов от Българската стопанска камара на пресконференция, посветена на проблема. По данни на работодателите, само 6% от българските компании прилагат програми за намаляване на стреса сред служителите им. Бизнесът и държавата като работодатели подценяват проблема и нямат капацитета да се справят със синдрома на така нареченото "професионално изчерпване", познат като "Бърнаут", а последиците от това ще бъдат сериозни.

 • Съдебни дела срещу болници за неуспешно лечение се точат с години

  съдЗа неуспешни операции пациенти и близки на починали след лечение водят дела за стотици хиляди обезщетения срещу различни болници, пишат от вестник Сега след проверка в електронното деловодство на Софийския градски съд. "Шейново", "Пирогов" и "Александровска" са заедно ответници по делото за смъртта на млада жена, починала от сепсис след секцио. Искът срещу болниците е за 350 000 лв. главница и още над 100 000 лв. лихви. Случаят е от 2011 г., а през юни тази година е било първото заседание по казуса и делото е отложено за декември.

 • Лекари в Панагюрище зашиха пръст на ръка, отхапан от пекинез

  кучеСлед сложна операция лекари спасиха отхапан от домашен пекинез пръст на ръка. Интервенцията е извършена от ортопеда д-р Мартин Тошев в болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище, пишат от вестник Тееграф. Пострадалата Георгица Гарноева от средногорското градче била ухапана от домашното си куче - женски пекинез, когато се опитала да го разтърве от другите два домашни любимци. Кученцата се джавкали и тя посегнала с ръка да ги раздели, но пекинезът най-вероятно е помислил човешката ръка за куче и отхапал безименния пръст на дясната ѝ ръка. Жената успяла да спре кръвта и да потърси незабавно медицинска помощ в болницата.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»