Вход

болници

 • В Монтана откриват обновен диализен център с нови апарати

  диализаОбновен център за хемодиализа към МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана ще бъде открит утре, съобщиха от ръководството на държавната болница, цитирани от БТА. На откриването ще присъстват заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител на Монтана Росен Белчев, кметове на общини от региона, ръководството на болницата и др. Новите апарати ще дадат възможност за много по-добро лечение на хора с хронична бъбречна недостатъчност.

 • 18 години затвор  за акушерката Ковачева

  akusherkaАкушерката Емилия Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. Съдът я призна за виновна в умишлен опит за убийство на тридневното бебе Никол. Ковачева е осъдена също да плати на родителите на битото бебе обезщетение от 400 000 лв.
  Делото срещу Ковачева започна в началото на миналата година. Черепно-мозъчната травма на малката Никол е станала вследствие на травматично въздействие - силен удар с твърд и тъп предмет.

 • МЗ изпълни обещание за Регистър на обявените места за специализации в болниците

  лекариМинистерството на здравеопазването създаде Регистър на обявените от лечебните заведения места за специализации в системата на здравеопазването, информираха от пресцентъра на МЗ. На 05 юни 2017 г., на среща с д-р Деян Попов и д-р Радислав Наков от Асоциацията за развитие на медицинската общност и Нези Низамова – председател на Асоциацията на студентите-медици в България – София, министър Николай Петров пое ангажиментът да създаде организация, така че достъпът до обявените от лечебните заведения места за специализация да бъде максимално улеснен.

 • Ако решат да увеличат здравната вноска, ще ни дойде много добре

  plochevДържавата определя какъв да е размерът на здравната вноска, каза в интервю за БТВ Управителят на НЗОК проф. Плочев. „Това е политика, която се определя от Народното събрание. Ако решат да увеличат, много добре ще ни дойде”.
  „Ще дисциплинираме болниците. Ще им кажем: Ние от вас сме купили здравни услуги за толкова пари, ще ви платим, колкото сме купили, а че вие сте изработили медицински услу
  ги вместо за 1000 лв. за 10 000 лв., това не е наш проблем”.

 • Заради лобита болница "Св. Иван Рилски" няма договор за кибернож

  киберножОт НЗОК съобщиха, че от здравната каса са платени само 11 случаи на лечение с кибернож от 1 април до края на юли тази година на стойност 99 000 лв. Болниците с договор с касата за това лечение са три - държавната "Св. Георги" в Пловдив и частните "Уни Хоспитал" в Панагюрище и "Аджъбадем-Сити Клиник" в София, пишат във вестник Сега. За сравнение за първите 6 месеца на 2015 г. - последната, в която НЗОК не плащаше по тази пътека, тъй като у нас все още не беше купена необходимата апаратура, държавата е платила 225 000 евро за лечение на 26 пациенти в чужбина.

 • МЗ прекрати „екзотиката“ от 5 члена в бордовете на болниците

  НенковБордовете на всички болници с държавно участие вече са в състав от трима, а не от пет души, както беше досега на някои места, похвали се зам. здравният министър Мирослав Ненков, пишат във вестник Сега. Сред първите лечебни заведения, чиито бордове бяха намалени от настоящото ръководство на МЗ бяха "Пирогов" и Александровска болница.
  "Имаше болници с по пет човека борд на директорите. Всеки получава по две хиляди и нещо заплата. Към този момент всички болници станаха с по трима човека", обяви Ненков и нарече разточителството "екзотика". Той даде пример с член на борд в болница в провинцията.

 • Парламентът прие отчета за 2016 г. на НЗОК

  НЗОКГодишният отчет за дейността на НЗОК за 2016 г., който днес беше приет от Народното събрание показва, че през 2016 г. осигуреността с общопрактикуващи лекари средно за страната е един лекар на 1649 здравноосигурени. През 2015 г. съотношението е било един лекар на 1 655 здравноосигурени, информират от БНТ. Запазва се тенденцията за неравномерно осигуряване с медицински специалисти на територията на страната.
  През 2016 г. осигуреността с лекари по дентална медицина е един на 1143 здравноосигурени, което е увеличение от 2,81% спрямо предходната година.

 • Безплатни прегледи за деца по случай 15 септември

  СофиямедПо случай откриването на новата учебна година, специалистите по педиатрия, УНГ, очни, нефрологични и кардиологични болести от ДКЦ „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици, информират от Blitz.bg. Те ще се провеждат след предварително записване на тел. 02 448 58 99, 02 465 00 01 и 0895 555 442.
  Прегледите от педиатър и специалист по детска кардиология ще се извършват на 20 септември от 14 ч. до 18 ч., от детски офталмолог на 19 и 20 септември от 11 до 13 ч., от УНГ специалист на 18 и 19 септември от 9 до 12 ч. и на 20 септември от 13 до 14.30 ч. Консултативните прегледи от детски нефролог ще бъдат на 18 септември от 10 до 12 ч.

 • Най-евтино хранят в общинските болници, а най-скъпите лекарства са в онкологиите

  хранаПрез 2016 г. в общинските болници са хранили болните най-евтино, като средно един храноден струва 1,94 лв., става ясно от обобщената информация за икономическите показатели на лечебните заведения за миналата година, представена от Националния център за обществено здраве и анализи. Леглоден в общинските болници е средно 118,33 лв., а един лекарстводен - 13,22 лв. Един преминал болен струва на общинските здравни заведения 574,87 лв., информират от вестник Дума. Най-евтин е лекарстводенът в държавните психиатрични болници -1,76 лв., независимо че точно в тях един преминал болен струва най-скъпо - 2116,55 лв.

 • Ново онкоотделение в Бургас заради ръста на злокачествените заболявания

  болницаНово онкологично отделение ще бъде открито в Бургас като част от университетската болница "Дева Мария". Отделението ще бъде разположено в сградата на ДКЦ "Св. Георги Победоносец" в центъра на Бургас, съобщават от вестник 24 часа. В момента там тече усилен ремонт, закупена е най-модерната апаратура и вече е събран медицински екип. Амбицията е да бъде създадено модерно и комфортно място за пациентите, които преминават през най-страшната диагноза, коментират от ръководството на болницата.
  С ежегодния ръст на злокачествените заболявания в региона създаването на нова онкология в Бургас се превърна в необходимост.

 • Бивш здравен министър оглави националната онкоболница, от МЗ обявиха още 3 конкурса

  КонстантиновД-р Стефан Константинов, бивш здравен министър от първото правителство “Борисов“, е класиран на първо място в конкурса за нов директор на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в столичния квартал “Дървеница“, информират от mediapool.bg. Д-р Константинов е получил най-високата оценка от 5,65. На второ място с 4,78 точки е класиран бившият депутат от БСП и бивш директор на агенция “Медицински одит“ Симеон Василев. Кандидат за поста беше и настоящият директор на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова.

 • Съдебни дела срещу болници за неуспешно лечение се точат с години

  съдЗа неуспешни операции пациенти и близки на починали след лечение водят дела за стотици хиляди обезщетения срещу различни болници, пишат от вестник Сега след проверка в електронното деловодство на Софийския градски съд. "Шейново", "Пирогов" и "Александровска" са заедно ответници по делото за смъртта на млада жена, починала от сепсис след секцио. Искът срещу болниците е за 350 000 лв. главница и още над 100 000 лв. лихви. Случаят е от 2011 г., а през юни тази година е било първото заседание по казуса и делото е отложено за декември.

 • Опростиха 130 000 дълг на болницата в Средец, спасиха я от фалит

  болницаДълг от 130 000 лв. на местната болница опрости Община Средец и я спаси от фалит. Парите бяха отпуснати преди 2 години на здравното заведение, но то не успя да си стъпи на краката и да се издължи, припомнят от вестник 24 часа. Предложението за опрощаване на дълга бе внесено от кмета на Средец Иван Жабов.
  "Сега им опрощаваме заема, за да може МБАЛ да се стабилизира. С останалите дългове сами ще се справят", коментира кметът Жабов.
  Болницата е задлъжняла и с 15 000 лв. за ток, вода и към доставчици, но според кмета плащането им не било проблем за тях.

 • Курс за парамедици в Университетската болница в Русе

  парамедикУниверситетската болница в Русе ще организира от началото на идния месец курс за парамедици. Това съобщиха от лечебното заведение в крайдунавския град, цитирани от БТА. Към УМБАЛ е създаден Център за професионално обучение. Курсът е с продължителност 960 часа. Преподаватели ще бъдат служители на болницата с дългогодишна практика и опит. Обучението завършва с полагането на изпит и издаване на съответния документ, съобразен с българското законодателство.
  Кандидатите трябва да имат завършено средно образование или придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити, както и шофьорска книжка - категория "B".

 • Всяка власт злоупотребява. Някои се самозабравят

  penkovaДвете най-големи болници в Шуменска област пропищяха от шефката на РЗОК. Повече от година не само ръководствата на многопрофилната болница и комплексния окнологичен център, но също така лекарите, а заедно с тях и пациентите са подложени на нещо, като административен терор. Директорката на РЗОК-Шумен, д-р Йорданка Величкова Пенкова изглежда си е поставила за цел да няма ден без проверка поне на една от болниците, а най-често и на двете.

 • Глътка въздух: Кардиологията в Ловеч ще работи и през септември

  болницаКардиологичното отделение в МБАЛ "Проф. Параскев Стоянов" в Ловеч ще продължи работа и през септември, съобщи за БТА прокуристът на лечебното заведение д-р Георги Васев, след като вчера /30 август/ заяви пред журналисти, че кардиологията преустановява дейност от 1 септември поради липса на специалисти. Промяната е настъпила след разговор с д-р Камелия Косева, която досега бе единственият кардиолог в отделението и бе решила да го напусне от 1 септември. Тя е поела ангажимент до 1 октомври да остане на работа.

 • Галинка Павлова: Поради липса на доверие в системата хората не плащат здравни осигуровки

  ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз прогнозира пред БНР, че вероятно болницата в Ловеч няма да бъде последната, заплашена от закриване.
  „Ако не се променят нормативните правила, които поставят изисквания пред общинските болници, на които те не могат да отговорят, ако не се промени финансирането в здравната система, т.е. да не работим в условие на лимити, които са административно определени, често пъти и субективно, то тогава ще има и други лечебни заведения и вероятно е това да бъдат първо общинските болници. Не може да се работи в режим на лимити, да ти ограничават дейността, да ти повишават изискванията, на които трябва да отговориш и да се очаква тази болница да има достатъчно финансов ресурс, за да си покрие разходите за издръжка и за дейността, и да заплати достойни заплати на хората, които работят“, заяви д-р Павлова.

 • В МБАЛ – Пазарджик протестират срещу промени в ръководството

  болницаЕкипът на Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик днес протестира символично срещу предстоящи промени в Съвета на директорите на здравното заведение, съобщават от БТА. Недоволните разпространиха декларация до министъра на здравеопазването, подписана от началниците на отделения, старшите медицински сестри, началници на административни отдели и председателите на двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".
  В декларацията се казва, че "безпокойството се поражда от факта, че от Съвета на директорите е изведен д-р Тодор Юнаков - представител на Министерството на здравеопазването, а на негово място ще бъдат назначени д-р Красимир Темнилов и д-р Васил Попов, за които е публично известно, че са в трудови правоотношения с една и съща частна болница".

 • Детско отделение в Нови пазар отново ще приема пациенти от 1 септември

  децаОтделението по детски болести в Нови пазар отново започва да приема деца за болнично лечение от 01.09.2017 г., след като временно беше преустановило дейността си през летните месеци, информират от dariknews.bg. То е част от детското отделение на „МБАЛ – Шумен” АД и в град Нови пазар разполага с 10 болнични легла, в това число 2 интензивни, както и с диагностични кабинети за електрокардиография, спирометрия, кръвногазов анализ и ехография, манипулационни и помощни помещения.

 • Държавната помощ не помогна

  lovech mz hospitalПроблемите на държавната болница в Ловеч се задълбочават. След затварянето на отделенията по съдова хирургия и урология, от началото на септември затваря и кардиологичното отделение. Единственият останал лекар със специалност по кардиология е прекратил трудовия си договор. Кардиоложката все пак щял да остане на граждански договор, „за да могат да се изпълняват хирургичните пътеки в останалите отделения”.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»