Вход

МЗ

  • Ананиев: Краткосрочните мерки не решават проблемите на болниците

    МЗНа разширена среща за състоянието на областната болница в Ловеч министърът на здравеопазването Кирил Ананиев констатира, че години наред не е имало системност при управлението и контрола на голяма част от държавните дружества и показателен пример за това е областната болница в Ловеч. Пред депутати от всички политически сили от региона, представители на общините-съакционери в лечебното заведение и съвета на директорите на болницата, министър Ананиев посочи, че до две седмици екипът му ще е готов с детайлен и изчерпателен анализ за финансовото състояние на лечебните заведения с над 50% държавна собственост.

  • Министър и депутати се договориха за бюджета на НЗОК и промените в ТЕЛК

    АнаниевСлед среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и депутати от "Обединени патриоти" стана ясно, че за здравето на българина за следващата година ще бъдат намерени още 27 милиона лева. Допълнителните средства обаче ще дойдат от резерва на НЗОК, а не от друго перо на държавната хазна, информират от bgnes.com. Ананиев и патриотите обсъдиха проектобюджета на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

  • МЗ: Няма опасност за здравето от радиоактивния облак с рутений-106

    облакОт пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България, във връзка с появилата се в медиите информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над страната. Експертите от Националния център по радиобиология и радиационна защита посочват, че стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на територията на цялата държава.

  • Има недостиг на реактиви за ХИВ/СПИН, МЗ бави обществената поръчка

    спинОт Националната референтна лаборатория предупреждават за недостиг на реактиви за изследванията за вируса, информираха от БНР. 1 млн. лв. са нужни годишно за закупуването им, но здравното министерство бави обществената поръчка, посочиха проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ивайло Алексиев.
    „Последните години Министерството на здравеопазването доста сериозно не снабдява референтната лаборатория с тези реактиви“, заяви проф. Кантарджиев.
    „За новородени бебета, за бременни никога не е имало проблем. Някои пациенти са изчаквали няколко месеца преди да получат резултат от тяхното изследване. В момент, в който няма възможност да се изследват веднага, те чакат да бъдат изследвани, когато има такава възможност. Тестовете са взети назаем от Националния център по трансфузионна хематология и от фирма, които са подарени“, обясни доц. Алексиев.

  • България се провали. Агенцията по лекарствата отива в Амстердам

    emaСъветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също бе кандидат за седалище на агенцията. Гласуването за ЕАЛ премина през три кръга, като София е отпаднала още при първото гласуване.

  • Кой какво предлага за второ четене на бюджета на НЗОК?

    parliamentВижте какво предлагат народните представители за второто четене на закона за бюджет на НЗОК за 2018 година. По реда на внасянето им в Народното събрание:
    ПГ на „БСП за България” предлага разходите на НЗОК за 2018 година да се увеличат със 100 милиона лева. Увеличението трябва да дойде от 200 милиона повече приходи от здравни вноски и 100 милиона по-малко трансфер от Държавния бюджет. Разходите се разпределят така: 15 милиона лева повече за дентална помощ, 65 милиона лева повече за болнична помощ, от които 45 милиона лева за продължително лечение и долекуване, 18 милиона лева повече за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 година. От коалицията също предлагат да отпадне забраната за сключване на договори с нови болници или нови дейности на съществуващите болници през 2018 година.

  • Разпределиха ресорите на заместник-министрите в МЗ

    МЗОт пресцентъра на Министерството на здравеопазването информираха, че вече са разпределени ресорите на заместник-министрите на здравеопазването. В ресора на заместник-министър Бойко Пенков влизат медицинските дейности, образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването. Д-р Пенков ще отговаря и за регулирането и осигуряването на лекарствени продукти и медицински изделия, както и за управлението на системата при кризи. Той ще осъществява контрол върху центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи за деца и държавните психиатрични болници. Д-р Пенков ще контролира работата на Център „Фонд за лечение на деца“, Центъра за асистирана репродукция, Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, Изпълнителната агенция „Медицински одит“, Изпълнителната агенция по лекарствата и Изпълнителната агенция по трансплантация. Той ще отговаря за Националния център по трансфузионна хематология и за районните центрове по трансфузионна хематология, както и за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

  • Министър Ананиев: Жертвите вече са девет

    АнаниевМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че към момента жертвите при катастрофата край село Микре вече са 9. Той е на мястото на тежкия пътен инцидент в района на ловешкото село Микре, информираха от "Фокус".
    „Аз вече съм на мястото. Всяка минута се променят нещата. Всичко, което е било необходимо, е осигурено за оказване на първа помощ. Подготвили сме всичко за последващо лечение, но въпросът е, че катастрофата е много тежка и са отнети много човешки животи“, коментира министър Ананиев и уточни, че нещата се променят във всяка една минута, тъй като текат операции на пострадалите.

  • Здравният министър и линейки от София на тежката катастрофа край Микре

    линейкаПо разпореждане на премиера Бойко Борисов четири реаномобилa от ВМА и болница Лозенец са изпратени към мястото на тежката катастрофа край с. Микре. До този момент данните са за 7 загинали и 21 ранени при сблъсък между пътнически микробус и товарен камион, съобщиха от правителствената информационна служба.
    Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също пътува към мястото на инцидента. Осигурени са допълнителни консумативи за болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите. В момента се извършват прегледи на ранените и болниците от Плевен, София и Велико Търново имат готовност да ги приемат при необходимост.

  • Ананиев свиква извънредно заседание на Комисията по редки заболявания (видео)

    АнаниевЗдравният министър Кирил Ананиев свиква извънредно заседание на Комисията по редки заболявания. Причината е, че от два месеца се бави решението за лечение на две деца, за които са необходими милиони левове, информират от Nova TV. В същото време бюджетът на фонда е 12 млн.
    Едно от децата, чийто живот зависи от това решение, е 8-годишният Стефан. Той е във втори клас. В час по математика повечето деца нямат търпение да бие звънеца, но не и Стефан. Той иска задача след задача, за да не свършва часа, защото с него ще изтекат четирите часа, които са му позволени да прекарва в училище. Майката на Стефан разказва, че детето много обича да ходи на училище.

  • Обществените поръчки във ВМА: Фирмата с “най-ниска цена” - единствен кандидат (видео)

    ВМАДетайлите за обществените поръчки във Военномедицинска академия, които станаха повод за оставката на бившия здравен министър проф. Николай Петров, до момента не бяха нито публични, нито ясни. Затова веднага след подадената оставка, по Закона за достъп до обществена информация, от Nova TV са изискали копия на документите от всички заседания на комисията, одобрила обществената поръчка. Според тях проф. Николай Петров не участва като член на комисията, а председател на комисията е доцент Мутафчийски – тогавашен заместник на Николай Петров и настоящ директор на ВМА. От справката става ясно, че няма нередности в документите на нито една от фирмите-кандидати. А те са общо 17 - всички имат право да кандидатстват за различни позиции.

  • Електронният търг за лекарства отново спрян след жалба на дистрибутор

    лекарстваСлед подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, рестартираният от Министерството на здравеопазването електронен търг за лекарства за болниците отново е блокиран. Този път процедурата е спряна заради подадена на 10 ноември жалба на дистрибутора "Софарма трейдинг", информират от investor.bg. Процедурата за електронната платформа беше обявена през ноември 2016 г., но впоследствие беше спряна заради обжалвания. След като производствата приключиха в полза на Министерството на здравеопазването, ведомството и разработчикът на системата предприеха действия по техническата ѝ подготовка за възобновяване на търга.

  • Д-р Мирослав Ненков: Системата е измислена от дребна шайка много влиятелни и мощни хора (видео)

    НенковД-р Мирослав Ненков, бивш заместник-министър на здравеопазването, коментира пред телевизия BiT оставката на проф. Николай Петров, както и актуалните проблеми в сферата.
    „Системата е измислена много умно, тя неслучайно е направена така, че трудно може да се отнеме лиценза на болница или да се спре клинична пътека. И това е направено от една много дребна шайка много влиятелни и много мощни хора, това не е „бяла мафия“, защото колеги ми работят много съвестно в болниците“, обясни д-р Ненков.
    „Не е нужно някой отвън или кръгът около Пеевски да ни плашат, но подобни слухове са част от всеобщия натиск върху нашия екип“, коментира медикът слуховете, че оставката на проф. Петров е била предизвестена по-рано.

  • Министър Ананиев ще се срещне с комисаря по здравеопазване на ЕК

    АнаниевКомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис по време на телефонен разговор с Кирил Ананиев е уверил новият здравен министър, че може да разчита изцяло на подкрепата на Европейската комисия и на ресорния комисар. Министър Ананиев е посочил, че той и неговият екип имат желанието и готовността да изпълнят всички ангажименти, свързани с българското Председателство на Съвета на ЕС. И двамата са заявили желание да работят в тясно сътрудничество.
    Те се договориха за среща на 8 декември в Брюксел, когато е предвидено провеждането на заседание на Съвета на ЕС по заетостта, социалната политика, здравеопазването и потребителските въпроси.

  • Жени Начева е новият председател на НС на НЗОК

    НЗОКЗа представители на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса са определени Жени Начева, д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, а Жени Начева ще бъде председател на този орган, реши правителството. Начева е била начело на касата през 2010 г., като само два месеца по-късно беше отстранена от поста заради обвинения за престъпление по служба, според които на ВМА, „Токуда" и болницата в Смолян са преведени общо 1,6 млн. лева, които не им се полагали, припомнят от offnews.bg. След промени в здравното министерство с напускането на министър Петров, Начева влезе в екипа на новия здравен министър Кирил Ананиев като негов заместник. С решение на правителството от сряда Ананиев, д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са освободени от ръководните длъжности в НЗОК поради промяна в служебното им положение.

  • Ортопедията в Горна баня с нов директор

    ортопедМинистерството на здравеопазването обяви резултатите от проведения на 24 октомври конкурс за нов директор на Специализираната болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня. Лечебното заведение ще бъде оглавено от д-р Боян Христов, който е спечелил първото място с оценка много добър 5.30, съобщават от Zdrave.net. Предишният директор на ортопедичната болница в Горна баня Евгений Медникаров бе отстранен през лятото.

  • БЛС: Фалити на болници, липса на медици и реекспорт на лекарства са само част от проблемите пред новия министър

    ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, коментира пред Радио „Фокус“, че без увеличение в цените на болничната помощ ще продължават фалитите на лечебни заведения. Според нея бюджетът за следващата година предвижда увеличение в парите за здраве, но са необходими още около 50% увеличение, за да се покрият нуждите в здравната система. Д-р Павлова добави, че фалити на болници, липса на специалисти и нередности при търговията с медикаменти са само част от проблемите, с които новия здравен министър ще трябва да се справи. Очакванията обаче са за диалогичност и експертно отношение, без лобизъм.

  • Военните прокурори не са намерили нарушения във ВМА, но изпращат случая и на АДФИ (видео)

    ВМАОт постановление на Военно-апелативната прокуратура става ясно, че не са намерени нарушения във ВМА. Повод за него беше казус с бившия началник на болницата и доскорошен здравен министър Николай Петров, информират от БНТ. Повторната проверка бе по одитен доклад на Министерството на отбраната, в който се обсъжда законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за период от три години. Както Софийската военна прокуратурата, така и горната инстанция не е намерила достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.
    При извършения служебен контрол е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. За това се стига и до повторна проверка.

  • Премиерът Борисов с първи коментар за оставката на здравния министър (видео)

    БорисовМинистър-председателят Бойко Борисов обяви при откриването на реновираната спортна зала „Асикс Арена” (бившата „Фестивална”), че приемането на оставката на бившия министър на здравеопазването професор Николай Петров е било морален акт. Той заяви, че при назначаването на професор Петров не е знаел за одитния доклад на военната прокуратура за финансовото състояние на ВМА, информират от Nova TV. Именно според този доклад бившият здравен министър е сключил договор с фирма, представлявана от мъжа, с когото живее дъщеря му. Премиерът Борисов коментира за първи път оставката на професор Петров и атакува БСП.

  • Ненков: Ако останех, щеше да е службогонство

    nenkovНе бих и приел да остана в министерството на здравеопазването след оставката на проф. Николай Петров, защото се чувствам като част от неговия екип. Това би било службогонство”, каза днес бившият заместник министър на здравеопазването д-р Ненков в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия. Той каза, обаче, че не и е получавал предложение да остане на поста в екипа на новия здравен министър Кирил Ананиев. Миналата седмица в сутрешния блок "Дарик кафе" той каза, че с него не са водени официални разговори дали да поеме поста на подалия оставка министър Николай Петров, но стана ясно, че очаква такива да бъдат проведени. Пак тогава Ненков в студиото на "Денят започва" по Канал 1 на БНТ съобщи, че с него е воден неофициален разговор да заеме поста министър на здравеопазването, но за него е дилема дали да приеме, защото се е съгласил да бъде заместник-министър заради подалия оставка проф. Николай Петров.

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»