Вход

МЗ

 • Зам.-министър Ненков: Отговорността за здравето ни минава и през финансовото ни участие в лечението (видео)

  Ненков„В ролята си на заместник-министър на здравеопазването, баща и лекар – няма нищо, което да е полезно в дишането на дим. Под каквато и да е форма. Родителите, които обясняват, че било хубаво, защото минавало през вода – това е формена глупост! Не давайте на децата си да дишат никакъв дим”, призова заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков в ефира на bTV.
  „Родителите са виновни за това – не училището, не заведенията”, категоричен е той.

 • МЗ похарчило милион и половина за оборудване на 25 линейки

  nenkov miroslavБлизо милион и половина лева са похарчили от МЗ за оборудване на 25 линейки.
  При обявяването на обществената поръчка, първоначалното задание е коригирано, като към изискванията е добавена думата телемедицина. Изненадващо се оказало, че само един участник в търга отговоря на новите изисквания
  Поставянето на думата „телемедицина“ в спецификацията на поръчката автоматично я оскъпило четири пъти в сравнение със стандартното оборудване и така вместо да се смени цялото медицинско оборудване на 100 автомобила са оборудвани едва 25.

 • Работна среща на д-р Ненков в Европейската комисия

  ЕКДелегация от Министерство на здравеопазването, водена от заместник-министъра д-р Мирослав Ненков, проведе работна среща с генералния директор на ГД „Здраве и безопасност на храните“ към Европейската комисия г-н Ксавие Пратс Моне и екипа му. Основни теми на срещата са били кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарствата и акцентите за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, съобщават от Министерството на здравеопазването.
  Във връзка с релокацията на Европейската агенция по лекарствата, Комисията подчерта значението на Обединена Европа. Позовавайки се на речта на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, г-н Пратс Моне подчерта необходимостта от равнопоставеност между държавите-членки. Той се ангажира при оценяване на офертите за ЕМА Комисията да бъде максимално обективна и прозрачна.

 • Пирогов отказа помощ на пострадал при катастрофа пред вратата на болницата

  pirogovМъж на около 60-годишна възраст е бил блъснат от автомобил на кръстовището на булевардите „Гененрал Тотлебен“ и „Пенчо Славейков“ в столицата вчера следобед. Мястото на инцидента е на двадесетина метра от входа на най-голямата болница за спешни случаи в страната – „Пирогов“. Според очевидци, притекли се на помощ, пострадалият е бил в много тежко състояние, целият облян в кръв, съобщава в репортаж телевизия Би Ай Ти.

 • Поредно дело от онкоболен за невъзстановени суми за лечение от МЗ

  НиколоваОнкоболната пациентка Нина Методиева ще заведе ново дело срещу Министерството на здравеопазването за бездействие по отношение на невъзстановени суми за лечение в чужбина, съобщават от БНР. Тя вече е печелила няколко съдебни дела от 2014 година насам за това, че държавата трябва да ѝ възстанови средствата за трансплантация в чужбина. От тази година има и писмо от МЗ, че е съгласно да се възстановят похарчените 70 000 евро лични средства за трансплантация на костен мозък, но резултат няма, посочи адвокат Христина Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 • Слагат лимит и на лекарствата

  limitС изменение в Наредба № 10, министерството на здравеопазването слага лимит на лекарствата за домашно лечение и лекарствата за лечение на онкологични заболявания, прилагани в болниците и заплащани от НЗОК. С измененията се въвеждат задължение за производителите на лекарства да плащат под формата на отстъпки практически всяка изписана на пациентите опаковка, която е над прогнозираното за годината количество.
  Намаляване на разходите на НЗОК е причина за приемането на наредбата. Основната цел е формулирана, като създаване на условия за устойчив бюджет на НЗОК, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, по-добра предвидимост на разходите за лекарствени продукти и предотвратяване на ежегодно формиране на бюджетен дефицит.
  В мотивите четем още:

 • Привличаме ЕМА с ниски цени и с толерантност към гей браковете

  НенковВ Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел днес бе представена кандидатурата на София за домакинство на Европейската агенция по лекарствата, информират от БТА. С оттеглянето на Великобритания, агенцията трябва да напусне досегашното си седалище в Лондон. Общо 19 града в ЕС кандидатстват за домакинството на институцията.
  „ЕС прие много ясни правила за определянето на новия домакин и очакваме честно състезание, с което да бъде определен най-добрият“, заяви пред гостите на събитието посланик Димитър Цанчев.
  „Надявам се процесът да бъде обективен и прозрачен“, добави заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

 • Личните лекари искат държавата да плаща на специализантите им

  джипиОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до здравния заместник-министър Мирослав Ненков искат държавата да осигури заплащането на лекарите, специализиращи обща медицина. Оттам припомнят, че специализацията по обща медицина е по-различна от повечето останали специализации при лекарите, тъй като голяма част от нея се провежда в база за обучение - практика за първична извънболнична медицинска помощ, т.е. при практикуващ личен лекар, пишат във вестник Сега. Изискването на нормативната уредба е базите за обучение да плащат заплати по трудов договор на специализантите.

 • Зам.-министър Светлана Йорданова участва в дискусия „Европа на два стандарта при храните“

  дискусияЗаместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова взе участие в обществена дискусия на тема „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, организирана от омбудсмана Мая Манолова, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Г-жа Йорданова посочи, че здравословното хранене на децата ще бъде приоритет на Министерството на здравеопазването по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Тя изтъкна още, че експерти от Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ са извършили над 550 физико-химични анализи на хранителни продукти, предоставени от БАБХ, но за оценка на здравния ефект от увеличеното съдържание на захар или мазнини в някои от продуктите са необходими повече от 3 - 4 месеца.

 • Две кандидатки за Директор на обучението на спешните медици

  ivel katelМинистерството на здравеопазването е допуснало до участие в конкурс за за длъжността „директор” на Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ две кандидатки: Д-р Десислава Петкова Кателиева и Д-р Ивелина Колева Георгиева – Стойнова.
  В съобщението на МЗ се посочва, че не е имало други кандидати за длъжността. Въпреки занижените изисквания Кателиева и Георгиева са били единствените, кандидатирали се за поста. Изискванията за участие са диплома по медицина, курс по здравен мениджмънт и компютърна грамотност.
  Самото разкриване на този център стана възможно след силен лобистки натиск за „усвояване на европейски пари”.

 • Спешна помощ обслужва половината болни

  ambuСпоред данните, публикувани от НЦОЗА общо 2 570 362 пъти пациенти са потърсили спешна медицинска помощ през 2016 година, което е със 100 000 повече от 2015 година. Половината от тях са се обърнали към Центровете за спешна медицинска помощ в страната, а другата половина са се обърнали направо към спешните приемни отделения в болниците.
  От общо 1 268 798 обслужени от ЦСМП болни, 687 762 (с 40 000 по-малко от 2015) са посетени на адрес. За 2016 година Спешна помощ е струвала на бюджета 109 милиона лева или за един обслужен от ЦСМП болен, държавата е платила 86 лева.

 • МЗ с позиция за писмото от Пенка Георгиева за проблемите в ЦФЛД

  mzРазпространеното по-рано днес съобщение от г-жа Пенка Георгиева „Едно дете вече е първа жертва на решението на министъра на здравеопазването за уволнение на работещ директор на Фонд за лечение на деца“ е абсолютно манипулативно, заявяват от Министерството на здравеопазването. Те информират, че в периода 08.08. - 23.08.2017 г. детето е лекувано в Детската онкохематологична клиника към УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ“, като поставената диагноза е „Класически Хочкинов лимфом“. Пациентът е изписан по настояване на родителите и от 26.08.2017 г. е хоспитализиран в болница “Kantonsspital St.Gallen”, Швейцария.
  На 12.09.2017 г. родителите подават заявление пред ЦФЛД за организационно и финансово подпомагане на лечението в същата болница в Швейцария, като в периода от 12 септември до днес не са потърсили контакт с Фонда.

 • В парламентарната комисия по здравеопазване - спор за фалшиви лекарства по интернет

  лекарстваФалшиви са до 60% от лекарствата, които се продават по интернет, заяви доц. Асена Стоименова на дискусия по темата в комисията по здравеопазването в Народното събрание. Според данните на Европейското бюро по интелектуална собственост средно за страните от Европейския съюз фалшивите лекарства са между 1% и 4%, посочи заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева.
  „Невинаги те са фалшиви. Те, за съжаление, при нас са нерегистрирани, не са разрешени. Това е огромен проблем. Продажбата по интернет не сме в състояние ние да я контролираме.

 • Не съм нарушила правилата

  tinka troeva„Спазила съм правилата и не съм насочила дете задължително да се лекува в чужбина. Тя обясни, че е имало заявено желание от родителите детето да се лекува в чужбина. „Един от експертите заявява, че трансплантацията може да се направи в България, но от специалисти с много по-малък опит”, допълни тя.
  От 1-ви до 8-ми септември клиниката в Хамбург отмени 3 пъти датата за трансплантация, в очакване на формуляр S2. През всички дни комуникирах с лекарите в клиниката. Аз лично преведох епикризата на немски. Чакали са да свърша работата и в понеделник след трансплантацията бях освободена от работа.

 • Представяне на кандидатурата на София за домакин на ЕМА пред посланици

  ЕМАНа 14 септември вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и кметът на София Йорданка Фандъкова ще представят кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България.
  Събитието ще се проведе от 13 часа в Гранитна зала на Министерския съвет.

 • МЗ изпълни обещание за Регистър на обявените места за специализации в болниците

  лекариМинистерството на здравеопазването създаде Регистър на обявените от лечебните заведения места за специализации в системата на здравеопазването, информираха от пресцентъра на МЗ. На 05 юни 2017 г., на среща с д-р Деян Попов и д-р Радислав Наков от Асоциацията за развитие на медицинската общност и Нези Низамова – председател на Асоциацията на студентите-медици в България – София, министър Николай Петров пое ангажиментът да създаде организация, така че достъпът до обявените от лечебните заведения места за специализация да бъде максимално улеснен.

 • Здравната каса е по-подходяща да извършва дейността, която упражнява ЦФЛД

  д-р КацаровАко обществената и медийната реакция след уволнението на д-р Тинка Троева като директор на Фонда за лечение на деца не беше толкова силна, може би и днес нямаше да научим защо поредният директор си отива. Този път само след 6-месечен престой на поста, но с традиционните обвинения за злоупотреби и системни нарушения. По закон министърът на здравеопазването не е длъжен да дава предизвестие за уволнение на директора, може би не е длъжен дори и мотиви да посочва, но след тази бурна обществена реакция се наложи от МЗ все пак да обяснят за какви злоупотреби и за какви нарушения при управлението на тези почти 40 млн. лв. годишно обществени пари става дума. Обществени пари, свързани с лечението на много болни деца в чужбина.

 • Отмяната на новия стандарт не връща стария

  judge231През последните няколко дни в ЦЗПЗ постъпиха редица запитвания във връзка с отменения от съда медицински стандарти. Някои, макар и отменени продължават да стоят на Интернет страницата на МЗ. На Интернет страницата на ИАМО пък на мястото на отменените от съда стандарти са публикувани старите, действали преди това наредби.

 • МЗ прекрати „екзотиката“ от 5 члена в бордовете на болниците

  НенковБордовете на всички болници с държавно участие вече са в състав от трима, а не от пет души, както беше досега на някои места, похвали се зам. здравният министър Мирослав Ненков, пишат във вестник Сега. Сред първите лечебни заведения, чиито бордове бяха намалени от настоящото ръководство на МЗ бяха "Пирогов" и Александровска болница.
  "Имаше болници с по пет човека борд на директорите. Всеки получава по две хиляди и нещо заплата. Към този момент всички болници станаха с по трима човека", обяви Ненков и нарече разточителството "екзотика". Той даде пример с член на борд в болница в провинцията.

 • МЗ обясни мотивът за освобождаване на директора на ЦФЛД

  ЦФЛДНа 11.09.2017 г. със заповед на министъра на здравеопазването беше освободена от длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“ д-р Тинка Троева. Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД, информират от Министерството на здравеопазването. Сигнал е изпратен и до прокуратурата.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»