Вход

ИАМО

 • Фалират болниците, които се управляват зле

  n.p.novaСпоред здравния министър Николай Петров, лошото състояние на част от държавните болници се дължи на лошо управление, а не на недостатъци на регламентите. Проблемите в болниците във Враца и Ловеч проф. Петров коментира пред Нова телевизия така: „Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до тези проблеми”. „Има застрашени болници. Вземаме мерки”. Той даде пример с болницата в Ловеч, където поставили ангиограф, но само 1/10 от приходите от него постъпвали в държавната болница. "Няма нищо лошо в сътрудничеството, но трябва да е взаимно изгодно".

 • Н. Петров: Условията в спешна помощ са кошмарни. Няма желаещи за работа

  nightmareТова, което може да се промени по отношение екипите на спешна помощ, е да бъде запълнен съставът им. В момента няма желаещи да работят при тези кошмарни условия и при това заплащане, въпреки че от една-две години започна поетапно повишаване на възнагражденията, но като място за работа, центровете за спешна помощ продължават да бъдат непривлекателни, заяви пред медии министърът на здравеопазването проф. Николай Петров във връзка с излезлите вчера резултати от проверката на Медицински одит.

 • Проверката на МЗ установила няколко формални нарушения

  з.пИзпълнителна агенция Медицински одит е извършила проверка на УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и ЦСМП – София във връзка със починалия С. М. Д. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и изписал болния без да го оформи документално, пациентът изобщо не е регистриран в Пирогов, линейката е била оборудвана, но закъсняла, защото имало малко екипи, а в Александровска, където е починал болния всичко е наред. Етичните въпроси, засегнати от съпругата на починалия ще бъдат изпратени на Българския лекарски съюз. В разпространеното от министерството на здравеопазването съобщение не се споменава нищо за необходимост от промяна в действащата нормативна уредба. Вероятно според тях не се налага. Ето и пълният текст на съобщението.

 • Медици от "Пирогов" защитиха уволнени колеги

  протестРаботещи в болница "Пирогов" настояха по време на протест да се преразгледа решението на директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов за уволнението на дежурния екип, който преди дни беше отстранен от работа заради върнатия пациент, починал по-късно. Според протестиращите трябва да се изчака да завърши проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит", а не да се вземат прибързани решения на основание вътрешна проверка.

 • Очакван резултат от проверка - няма нарушения в „Пирогов“

  ПироговНяма нарушения от страна на „Пирогов“, показват проверките на „Медицински одит“ и на Столичната здравна инспекция. Във връзка с констатациите от проверките за пострадал при ПТП мъж в близост до „Пирогов“ и направения отказ за оказване на медицинска помощ от работещите в кабинет 105 на болницата, от Министерството на здравеопазването информират, че Изпълнителна агенция „Медицински одит“ констатира, че съгласно чл. 9 от Наредба №25 за оказване на спешна медицинска помощ: „центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват: т.5 „оказването на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, осъществявайки взаимодействие с органите на полицията, пожарната и гражданската защита“.

 • За плащане на гипсирана ръка на дете, виновен се оказа само помогналият лекар (видео)

  репортажСлед направена проверка от медицински одит по случая със заплащането на 125 лв. за гипсиране на ръка на дете в Бургас преди месец, стана ясно, че виновен за създалия се здравен абсурд е лекарят, помогнал на детето. Тогава родителите разказаха, че са обиколили три болници, докато намерят лекар, който да помогне на дъщеря им, защото се оказало, че единственият дежурен по това време ортопед в града е на смяна в частна болница. Така въпреки че семейството е здравноосигурено, трябвало да плати трицифрена сума за един гипс и рентген.
  Ако малката Димана отдавна е забравила за гипса, то родителите ѝ не са. Оказва се, че единственият лекар, помогнал на дъщеря им след инцидента, е и единственият обвинен за сметката от 125 лева. Това става ясно от официално становище на медицински одит. Според него д-р Бурмов е нарушил правата на Димана като не е информирал семейството, че посещението им в болницата ще е безплатно и за сметка на НЗОК, само ако детето бъде хоспитализирано. Родителите ще обжалват проверката с искане за нова.

 • ИАМО с проверки на НЗОК, болници и застрахователи

  ИАМОИнспектори от ИАМО ще проверяват в държавните болници по нареждане на министър Николай Петров, който се закани да извади на светло разходите на лечебните заведения, какви договори са сключвали за външни услуги и с кого. Целта на проверките е да се разровят плащанията, за да стане ясно дали парите от здравната каса са отишли по предназначение, или са потънали, съобщи skener.news. В плановите проверки на ИАМО попадат и "Бургасмед", "Токуда", „Авис Медика", „Св. Врач", СБР, УМБАЛ „Св. Марина", „Д-р Николай Василев", „Мари", „Стайков и син".

 • Един Меморандум, който поражда някои въпроси

  burocracyМиналата седмица Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция „Медицински одит“ подписаха Меморандум за сътрудничество, взаимопомощ и партньорство в областта на превенцията и контрола на качеството на медицинската дейност в болничните и извънболничните лечебни заведения на национално ниво.
  В прессъобщението се казва още:
 • Изпълнителната агенция „Медицински одит“ е с нов директор – д-р М. Христов

  Председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса д-р Михаил Христов от днес е назначен и за доректор на ИАМО със заповед на hristovвицепремиера и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Д-р Христов заменя на поста досегашния директор проф. д-р Златица Петрова,  която остава на работа в агенцията.
 • Извиняваме се на Главен инспектор Шарков

  Днес при излизането на статията „В. Шарков назначен за шеф в ИАМО” е допусната сериозна грешка от редакционния екип, за което поднасяме своите sharkov.vизвинения на всички засегнати. Служители от агенцията Медицински одит ни сигнализираха, че д-р Ваньо Шарков е бил назначен само за Главен инспектор, а не както се посочваше в статията за директор на дирекция Контрол на медицинските дейности.
 • В. Шарков назначен за шеф в ИАМО

  Д-р Ваньо Шарков е бил назначен без конкурс за директор на дирекция Контрол на медицинските дейности в Изпълнителна агенция медицински одит, макар, sharkov.vче длъжността изисква титулярът да се назначава след конкурс. Бившия заместник министър остана без работа, след като премиерът в оставка Борисов, уволни всички заместник министри от своето Правителство, да не би някой от тях да остане в служебния кабинет. Специално за Шарков такава опасност нямаше.
 • Дела срещу ИАМО

  Пред Софийски районен съд е образувано дело срещу Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ проф. Златица златаПетрова във връзка с постановено наказателно постановление с което са наложени три имуществени санкции на обща стойност 3000лв на една столична болница за твърдени нарушения на Закона за лечебните заведения.
  Наказателното постановление е издадено за три нарушения:

 • ИАМО констатирал нарушения в КОЦ Пловдив

  След извършената проверка, ИАМО констатира нарушения при лечението на осемте пациента, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските коц-пловдивстандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите. Докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.

 • Мъкаааа, мъка

  Повод да напишем този коментар стана издадено от ИАМО наказателно постановление за това, че една болница не е изпълнила questизискването на нормативен акт да участва в система за външен контрол на качеството на рентгеновата си уредба.
  В медицинският стандарт по Образна диагностика съществува текст, според който:
  „Ръководителят на лечебното заведение осигурява един път на две години оценка на качеството на дейностите в

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»