Вход

реформа

 • Ако решат да увеличат здравната вноска, ще ни дойде много добре

  plochevДържавата определя какъв да е размерът на здравната вноска, каза в интервю за БТВ Управителят на НЗОК проф. Плочев. „Това е политика, която се определя от Народното събрание. Ако решат да увеличат, много добре ще ни дойде”.
  „Ще дисциплинираме болниците. Ще им кажем: Ние от вас сме купили здравни услуги за толкова пари, ще ви платим, колкото сме купили, а че вие сте изработили медицински услу
  ги вместо за 1000 лв. за 10 000 лв., това не е наш проблем”.

 • Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

  намеренияВсяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения.
  100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.
  Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това е най- важната роля на здравните власти и в частност МЗ. Това е много разумна политика за намаляване на разходите за здравеопазване, съхраняване на човешки животи, намаляване на инвалидизирането поради болест и запазване на работоспособността на хората генериращи БВП на България.

 • Истинската реформа е демонополизацията

  boltadjШефът на НЗОК има ограничени правомощия, но големи отговорности. Управлението на средствата се извършва на практика от Надзорния съвет, който често взема решения не по законосъобразност, а по целесъобразност. Отговорността, обаче пада на Управителя, който е политическа фигура пряко избран от Парламента. Над 200 млн. лева се очаква да достигне дефицитът на НЗОК най-вече за лекарства, 75 млн. лева просрочени средства към европейските здравноосигурителни каси.

 • Правителството се отказа от демонополизацията

  N.Petrov-btvЗдравният министър генерал Петров заяви, че има три приоритета до края на своя мандат. Единият от тях е въвеждане на „електронно” здравеопазване, който се надява да реализира в рамките на две години. За изпълнението му по думите министъра ще са необходими около 15 милиона лева. Вторият му приоритет е да напише стандарт за управление на държавните лечебни заведения, което се очаква да бъде извършено до края на тази година. Целта на този стандарт е да се намалят разходите на държавните болници за консумативи, лекарства и материали.

 • Кардиологът доц. Петров: Лимитите нарушават правото на лечение

  доц. Петров„Структурата, която в момента функционира, е повече от ясно, че страда от недоимък на средства”, изтъкна доц. Иво Петров по БНТ. Назрели са промени в здравеопазването като система, каза още доц. Петров, а лимитите нарушават правото на лечение. Доц. Петров е кардиолог, национален консултант, медицински директор на клиника по кардиология, лектор, член на много международни лекарски дружества и основател на такива в България.

 • Отложиха гласуването на здравната реформа в САЩ

  ТръмпРепубликанците в американския Конгрес отложиха гласуването на здравната реформа, която е едно от ключовите предизборни обещания на президента Доналд Тръмп. До мярката се стига след като независимата бюджетна комисия в Конгреса посочи, че ако законопроектът бъде приет, десетки милиони американци биха загубили здравните услуги, пишат във вестник Труд. Разцепление в редиците на републиканците лиши партията от нужното мнозинство за гласуване на закона.

 • Болниците предлагат на премиера да намали административната тежест в здравеопазването

  bbНационалното сдружение на частните болници се обърна към Министър – председателя с конкретни предложения за намаляване на административните ограничения и бариери в българското здравеопазване. Писмото е изпратено във връзка със заявеното намерение за намаляване на административната тежест върху стопанската дейност. Сдружението на болниците Болниците предлага:

 • Предложението на НСЧБ до Парламента

  private hospitalsНа вчерашната среща в Парламента, д-р Болтаджиев е връчил на д-р Дариткова конкретни предложения за промени в здравната система. Те са следните:
  1. Премахване на лимитите на болниците.  
  От 2000 година до 2014 година болниците работеха без лимити. Нека върнем принципа, че парите следват пациента и всеки да получи заслуженото. Готови сме да седнем заедно да обмислим механизмите за контрол на качеството и начина за отчет на дейността.

 • Министър Петров иска нов Устройствен правилник на МЗ

  Н. ПетровПромени в Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването е поискал министър Николай Петров. Правилникът не е актуализиран от 2015 г. и не е съобразен с приоритетите в работата на сегашния екип, а проектът е публикуван на сайта на ведомството. Основно проблемите са в дублиращи се, разпокъсани и неправилно разпределени  функции между административните звена на МЗ, което затруднява тяхната работа. Например правните дейности са в специализираната администрация, а съгласно Закона за администрацията следва да са в общата.

 • Психиатрията е една от малкото специалности, за които няма клинични пътеки

  д-р ГълъбоваД-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия „Св. Иван Рилски” в Курило заяви пред БНТ, че психиатрията е останала изолирана и една от причините за това е „една силна вътрешна съпротива от страна на колегията да влезем в полето на медицината“. По думите ѝ създаването на единен регистър на хората с психични проблеми няма да реши проблемите с агресията, но ще може да се аргументират какви пари искат и за какво.
 • Проф. Николай Петров за липсата на лекарства, реформата в системата и клиничните пътеки

  Н. ПетровМинистерството на здравеопазването ще се опита да намери решение с липсата на някои лекарства на пазара у нас чрез постоянни проверки и законодателни промени, заяви проф. Николай Петров пред БНР, като от една страна ще бъдат проверките и те няма да бъдат кампанийни, а от друга страна ще се опитат през някои законодателни промени да регламентират по-добре движението на лекарствата.
 • Пияни биха фелдшерка от Спешна помощ

  ambul newФелдшерка от филиала на спешния център в Роман  е била бита от група роми, съобщава frognews.bg. Около 50 души празнували излизането от затвора на 28-годишния Георги Марков, който се порязал със счупена бутилка алкохол. Вместо да отиде в спешния център, Марков и компанията продължили празненството, като си поръчали на телефон 112 медицинско обслужване на място. Пияната компания се подразнила, че фелдшерката Росица Годжовска действала много бавно и не обърнала достатъчно внимание на пострадалия. Няколко души се нахвърлили върху уплашената жена и започнали да я ритат и блъскат.

 • БЛС е на кръстопът

  blsВ открито писмо до УС на БЛС, Контролните и Етична комисия на БЛС, зам. председателя на КК д-р Г. Тодоров се обявява против решението за обявяване на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за болнична и специализирана извънболнична помощ. Той също смята, че УС на БЛС е длъжен да изрази становище по предложено от от здравния министър и подкрепено от Управителя на НЗОК мнение, че лимитите трябва да отпаднат за държавните болници, но да останат за всички други.  

 • Без промени в здравната политика ще имаме нови проблеми

  queueБроят на пациентите в Англия, които чакат повече от 18 седмици за планово лечение, е най-големият от септември 2008 г., според официални данните на Британската Национална здравна служба, цитирани от BBC News. Данните показват, че през април над 382 000 пациенти, от общо от общо 3,78 млн. в листата на чакащите, са чакали по-дълго от определеното максимално време от 4 месеца и половина.Проблеми продължават, обаче да се наблюдават и в чакащи часове за прием в спешно приемно отделение, както и за чакащите прием болни от рак.

 • Парламентът си поговори за здравеопазване. Реши .. нищо

  parliamentСъс 129 гласа „за“, „против“ – 7, „въздържали се“- 56, Парламентът реши да не се прави нищо.
  Депутатите задължиха министъра на здравеопазването два пъти годишно през юни и декември, да им предоставя доклад за текущото финансово състояние на държавните общински лечебни заведения за болничната медицинска помощ. Решението е безсмислено, защото и без него при поискване от който и да депутат, министърът е длъжен да му предостави тази информация. Отделно от това не е много коректно данни за финансовото състояние на  болници да стават достояние на всички, защото това може да бъде използвано срещу тях в конкурентната среда.

 • Марешки иска ревизия на НЗОК и болници

  марешкиСъздаване на временна комисия в Народното събрание за ревизия на дейността на НЗОК за пет години назад с фокус върху изразходването на бюджетите е едно от предложенията на парламентарната група на "Воля", отразено в писмо, изпратено до останалите групи в Народното събрание.
  Миналата седмица депутатът от "Воля" Нина Миткова призова депутатите да работят приоритетно по тази тема през месец юни, а ресорната комисия да изработи детайлен план за спешни реформи.

 • Министърът маха лимитите на някои болници

  petrov general„Има големи, структуроопределящи болници, свързани с националната сигурност, за които според мен не трябва да има лимити”. Това заяви в интервю по Нова телевизия министърът на здравеопазването генерал Петров. Той посочи като такива „Пирогов и някои областни болници”. Здравният министър не уточни как ще се определят безлимитните болници, кой и по какви критерии ще прави промени в списъка. Може да се предположи, че в категорията свързани с националната сигурност ще попаднат ВМА, МВР болница и

 • „Само” мотиви нямало

  maduroНякои недоволни от отмяната на медицинските стандарти обичат да казват, че видите ли съдът ги отменял „само”, заради липсата на мотиви. Подобна теза е разбираема за политици, защото търсят някакъв аргумент да защита неудачните си решения и е обяснима за някои медици, поради липса на съответни познания и образование и желание да защитят личен интерес. Юристите би трябвало да са наясно, даже и тези по „медицинско право”. Повтарянето на една лъжа многократно, води до там, че същата да започне да се възприема като истина. За това лъжите трябва да се опровергават, а невежеството да се разобличава, колкото и тягостно, изнурително и банално да изглежда.

 • Какво се каза за здравеопазването в доклада на ЕК за България

  eu flagАко България не иска да загуби европейско финансиране и иска да постигне напредък в сближаването с другите страни членки, трябва да извърши четири ключови реформи през 2017 година.  Комисията препоръчва повишаване на събираемостта на данъците, намаляване на все по-нарастващите разлики в доходите на най-бедните и най-богатите, мерки за укрепване и стабилизиране на банките, застрахователните и пенсионните дружества и строг контрол над обществените поръчки.

 • Лекарите са принудени да лекуват хартии и документи

  boltadjМястото на държавата е в профилактиката, а лечението и как се извършва е медицинското изкуство, което трябва да се стимулира. В момента посоката е обърната и лекарите лекуват хартии и документи. Това заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»