Вход

джи-пи

 • Личните лекари искат държавата да плаща на специализантите им

  джипиОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до здравния заместник-министър Мирослав Ненков искат държавата да осигури заплащането на лекарите, специализиращи обща медицина. Оттам припомнят, че специализацията по обща медицина е по-различна от повечето останали специализации при лекарите, тъй като голяма част от нея се провежда в база за обучение - практика за първична извънболнична медицинска помощ, т.е. при практикуващ личен лекар, пишат във вестник Сега. Изискването на нормативната уредба е базите за обучение да плащат заплати по трудов договор на специализантите.

 • Личните лекари искат потребителска такса и за децата

  джипиОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заявяват, че децата и хронично болните не трябва да бъдат освободени от потребителска такса, информират от dnes.bg. Според тях редът трябва да бъде както при пенсионерите и родителите на децата да плащат 1 лв., а остатъкът до 2.90 лв., колкото е официалният копеймънт, да се поема от социалното министерство.

 • НСОПЛБ иска повече пари за 2018 година

  kirovНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари поиска допълнителни средства за първична извънболнична помощ(ПИМП) за 2018 година. От сдружението смятат, че за дейността трябва да се отпуснат 225 милиона лева, което е увеличение с 25 милиона спрямо предвидените в бюджета на НЗОК за 2017 година.
  В становището се посочва също, че е необходимо да се увеличат плащанията за така наречената капитация – метод на заплащане, при който НЗОК заплаща всек месец определена сума за всеки записан в листата на Общопраткикуващия лекар пациент. От сдружението се аргументират с това, че годишната сума на един записан пациент е 15 лева, а средният брой прегледи на едно лице между 3 и 4.

 • Повече хора на профилактични прегледи въпреки намаленият обем изследвания от НЗОК

  д-р КалайджиевД-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив съобщи за Радио „Фокус“, че нараства броят на хората, преминаващи през задължителните годишни профилактични прегледи. Според него има заинтересованост и търсене на профилактичните прегледи, въпреки рестрикциите на Здравната каса.

 • Няма лекари и аптеки в малките населени места (видео)

  аптекиСериозен проблем със здравеопазването в България не е само липсата на лекарства, а от години пациентите алармират, че е много по-страшно - липсват лекари, които да изпишат лекарства и също така липсват аптеки, от които да бъдат купени. Не са малко населените места у нас, в които лекар има веднъж седмично, а през зимата и по-рядко. В тези градчета и села аптеката е само една, ако изобщо я има. Пациентите, които основно са възрастни хора, са изправени пред сериозно изпитание - да преживеят до следващия ден, когато може да дойде лекуващият лекар.

 • През юни почти 130 000 смениха личен лекар

  джипиОт възможността да си изберат нов джипи през месец юни тази година са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна, съобщиха от НЗОК, цитирани от вестник "Монитор", и уточниха, че най-много софиянци са се записали при друг доктор. Вече сменят личен лекар предимно хора, които променят местожителството си и когато той напусне или почине, коментира говорителят на касата Багряна Маркова.

 • Възрастните все по-рядко на профилактика, но водят редовно децата си

  джипиОтчетът за дейността на здравната каса за 2016 година показва, че намалява и без това ниският брой на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар. 37% от осигурените над 18 г. са се обърнали към джипито си за профилактичен преглед през миналата година, пишат от вестник Сега. През 2015 г. на такъв преглед са отишли 39% от хората. Най-много ходят на профилактичен преглед във Велико Търново - 51% от осигурените, следват хората в Пловдив – 49% и Търговище - 47%. На дъното са Габрово с 29% прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18% отчетени профилактични прегледи.

 • Онлайн консултации с лекар тръгват в Канада

  Виртуалните медицински услуги, които свързват семейните лекари и пациентите с леки заболявания и наранявания, се появяват онлайн в Канада, което води до въпроси относно универсалността и качеството на грижите.Виртуалните медицински услуги, които свързват семейните лекари и пациентите с леки заболявания и наранявания, се появяват онлайн в Канада, което води до въпроси относно универсалността и качеството на грижите.

 • Преизбраха доц. Киров за председател на НСОПЛБ

  доц. КировДоц. Любомир Киров бе преизбран за председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България на Отчетно-изборното събрание на организацията, което се проведе в Пловдив, съобщават от НСОПЛБ. Той беше преизбран със 129 гласа от 131 гласували. Заместник-председатели станаха д-р Христо Димитров, д-р Светлин Митев, а секретар – д-р Румен Алексов. Членове на УС са д-р Косаров, д-р Карагьозова, д-р Митрева, д-р Николов, д-р Колев, д-р Мушанов, д-р Кулински, д-р Кожухаров и д-р Бакоев. Резервни членове са д-р Сотиров, д-р Миленков и д-р Желязков.

 • 30 юни е последен ден за нов личен лекар

  джипиДнес е последният ден, в който може да се смени личния лекар. Смяната става чрез бланка "Регистрационна форма за постоянен избор". Пациентът попълва личните си данни и предава на бъдещия си личен лекар да попълни своята част от информацията. Не е необходимо да бъде уведомяван предишният лекар за решението на пациента, защото той се известява по служебен път.
 • Рекорд - джипита с почти 9000 пациенти 

  джипиМедиците с рекордни бройки пациенти са с практики в отдалечени и труднодостъпни райони, където дефицитът на лекари е огромен. Джипита имат записани 8000, дори близо 9000 пациенти в листите си, установи репортерска проверка на вестник Монитор. Първенец сред тях е д-р Снежана Бакърова от село Смилян, Смолянска област. Практиката и е от 8500 души от 32 села. Населението в тях е предимно от пенсионери, а хората в млада и средна възраст са бедни.
 • Повече доктори, по-малко сестри

  статистикаВ болниците и поликлиниките в България през 2016 година броят на лекарите расте, а на медицинските сестри намалява, съобщи Националният статистически институт. През 2016 г. в страната са наети 29 539 лекари спрямо 29 073 през 2015 г. и 28 842 през 2014 г. Медицинските сестри и акушерките са били общо 46 930, което е намаление спрямо 47 428 през 2015 г. и 48 158 през 2014 г. 55,4% от лекарите са жени спрямо 44,6% - мъже. Най-много са на възраст от 55 до 64 години - 9 975 или 33,8%. Младите практикуващи лекари до 35 години са 3 434 или 11,6%, а докторите на 65 и повече години са 4 477 или 15,2%.
 • Все по-малко лични лекари

  DoktorСамо за 12 години общопрактикуващите лекари у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 4300. През 2005 г. те са били 5340. Намалението спрямо миналата година е с 57 джипита - през 2016 г. договор с НЗОК са имали 4357 общопрактикуващи.
  Районите, където липсата на общопрактикуващи е най-остра, са Видин, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян и Ямбол,съобщава сайтът actualno.com, като се позовава на официални данни от НЗОК.

 • НЗОК със санкции при имунизации на хартия

  ваксинаНационалната здравноосигурителна каса да прекратява договор с личните лекари, за които се установи, че са фалшифицирали поставянето на някоя от задължителните имунизации. За това ще настояват здравните власти, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, съобщават от mediapool.bg.

 • От днес до края на месеца може да смените личния лекар

  DoktorОт 1-ви до 30 юни можете да смените общопрактикуващия си лекар. Процедурата е проста, необходимо е само да посетите избрания от Вас общопрактикуващ лекар.  Трябва да носите със себе си здравноосигурителната си книжка. Ако нямате такава, можете да се снабдите от съответната Районна здравноосигурителна каса. Не е необходимо да посетите досегашния си личен лекар или да се отписвате от него.

 • Здравноосигурителните книжки вече се дават от РЗОК

  здравна книжкаПоради зачестили въпроси на граждани как и от кого могат да получат здравноосигурителната си книжка при първоначален избор на личен лекар за себе си или за новороденото си дете, пресцентъра на НЗОК информира, че от 1 април 2017 г. джипитата вече нямат задължението да дават на пациентите си здравни книжки.
 • НЗОК намалила направленията с 20%

  g.pavlovaЗдравната каса е отпуснала този месец около 20 процента по-малко направления на личните лекари.  За поредна година се повтаря едно и също нещо – от цялата страна пристигат съобщения в централата на БЛС, че парите, с които ще разполагат общопрактикуващите лекари, са намалени с около на 20%. Това ще се отрази на тяхната работа и най-вече на пациентите.
  Те няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания.
 • Икономия от 11 милиона в извънболничната помощ

  laboratoriesНЗОК е реализирала икономии в извънболничната медицинска помощ от началото на годината. Изплатените средства за първична и специализирана извънболнична помощ, както и за медико - диагностични дейности са общо с с над 11 милиона лева по-малко от пропорционалния разход за тримесечието.
 • Епидемия от морбили няма, засега.

  В съседна Румъния се разви епидемия от морбили. МЗ регистрира 4 случая на морбили. Епидемия за сега няма. Не значи, че не може да има.  
  morbiliИмунизацията срещу морбили се извършва с жива атенюирана ваксина, най често в рамките на комбинираната ваксина MMR (срещу морбили, паротит и рубеола). Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар и се извършва безплатно за пациентите от общопрактикуващите лекари.  
 • Нова бариера пред пациентите с ревматологични заболявания

  НЗОК разпореди диспансеризацията на лицата, които боледуват от Ювенилен артрит, Анколизиращ спондилит(болест на Бехтерев) до 18 години и reumatologyсеропозитивен ревматоиден артрит вече да се извършва само от лечебни заведения за болнична помощ, които имат отделение по ревматология с най-малкото 2-ро ниво на компетентност. В указанието на касата, което влиза в сила със задна дата – от 1-ви януари 2017 година, се подчертава, че болни, които не са преминали през диспансерни прегледи, няма да имат право да получават безплатно биологични лекарства за лечение на болестта си.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»