Вход

увреда

 • Петиция против спирането на инвалидни пенсии

  петицияПетиция против спирането на пенсиите на хората с увреждания в България тръгна в социалните мрежи. Сред инициаторите е д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, която коментира, че отнемането на инвалидните пенсии на хората с увреждания е геноцид. Само за няколко дни подписите си са дали 2000 души, а още толкова са споделили текста, информират от fakti.bg. Парите се спират с цел „икономия“ на средства в НОИ, без да се мисли за фаталния ефект върху живота на хиляди хора с увреждания.Можете подкрепите петицията на https://www.peticiq.com/183135, където е публикуван текста ѝ:

 • Жестомимичен превод на каси на БДЖ (видео)

  преводПо-добър достъп до услугите на БДЖ ще получат хората с увреден слух. От вторник на две билетни гишета на столичната Централна жп гара ще се предлага видео жестомимичен превод. Така ще се улесни достъпът на клиенти с увреден слух до услугите на българската железница с помощта на таблет, чрез който може да се направи връзка с жестов преводач.
  Мястото на устройствата са обозначени със специален стикер, съобщават от Централна гара. За работата с таблетите е проведено въвеждащо обучение с реални демонстрации на служителите за обслужване на граждани с увреден слух, чрез ползване на онлайн платформата за видео жестов превод.

 • Майка на дете с увреждане: Моля се детето ми да си отиде преди мен, защото без мен няма да може да изкара и ден

  уврежданеЗа зрелостта на едно общество се съди по отношението му към слабите и немощните. У нас обаче политиката за хората с увреждания е изключително увредена. В България има 7000 деца с тежки недъзи и още много хиляди с по-леки, които обаче не могат да водят "нормален" живот. Преди няколко месеца личният им асистент беше отменен. И майките вече не подписват договор с общината, която бе техен работодател.
  Кристина Кръстева разказва във вестник 24 часа как са я докоснали репортажите за майки с болни деца. Толкова безпомощни във физическо състояние (но в емоционално - всичко за тези жени), че те няма как да се отделят от тях. Една от тях казва: "Моля се детето ми да си отиде преди мен, защото без мен няма да може да изкара и ден..."

 • В МБАЛ „Централ Хоспитал“ спасяват от инвалидизация болни с инсулт

  инсултНевролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив спасяват от тежка инвалидизация пациенти с остър исхемичен инсулт. Те прилагат един от най-модерните терапевтични методи – тромболиза, информират от marica.bg. Исхемичните мозъчни инсулти (ИМИ) представляват над 80% от всички мозъчни инциденти и са една от най-честите причини не само за преждевременна парализа, но и за повишена смъртност. Острият ИМИ е спешно състояние, при което всяка минута е ценна, обясни д-р Зенко Асенов.
  В световен мащаб един от най-ефикасните специфични терапевтични подходи за ИМИ в острия стадий е тромболитичната терапия /тромболиза/, т.е. разграждане на тромба, причинил мозъчния инсулт. Венозно се инжектира лекарство, което достига до съсирека, предизвикал запушването в артерията. Той се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява.

 • Реформата на ТЕЛК върви в грешна посока

  b.holevichТова написа в блога си във Фейсбук, д-р Боряна Холевич, един от най-добрите експерти в сферата на медицинската експертиза.
  Последното предложение на управляващите е след като минат през медицински комисии, болните с увреждания да се явяват на втора комисия към НОИ. Вторите комисии ще работят въз основа на документите, издадени в рамките на медицинската експертиза, като по преценка ще могат да изискват повтаряне или извършване на допълнителни изследвания. Именно тези комисии ще решават кой да получава инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа.
  Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната, както и промяната в терминологията е в центъра на т. нар. „реформа”, като това се дефинира, едва ли не като „златен ключ”, който ще реши всички проблеми на хората с увреждания.

 • Дарения за дете с увреждане помогнаха и на други нуждаещи се (видео)

  репортажРодители на дете с увреждане помогнаха на други нуждаещи се. Случаят, който трогна хиляди българи, получи щастлива развръзка, разказват от Nova TV. Преди няколко месеца нагъл крадец открадна количката на дете с увреждане от столичния квартал "Люлин" и го превърна в затворник в дома му. След няколко дни полицията намери количката и я върна на малкия Илиян, но за 3 дни хиляди българи събраха 13000 лева за нова количка. Майката на детето реши да ги даде за Гого, който е на 19 години и майка му го извеждаше на ръце, тъй като в блока, в който живеят в столичния квартал „Люлин”, няма рампа. Досега.

 • „Нека бъдем по-добри“ за хора в будна кома и пострадали при инциденти

  кампанияНа 18 септември 2017 г. в Зала 1 на НДК ще се проведе Международен фестивал за поп и рок музика в подкрепа на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на "будна кома". Събитието ще се реализира в две категории: от 15 ч. – Международен конкурс за изпълнители /вход свободен/ и от 19 ч. – Конкурс за нова българска песен и Гала концерт с награждаване на лауреатите, за който могат да бъдат закупени билети от касата на НДК и мрежата на Ивентим.
  Благотворителната кампания „Да събудим хората в будна кома” е стартирана от Столична община през 2008 г. с цел да запознае обществото със затрудненията на хората в това състояние и да привлече вниманието на институциите върху техните проблеми. Събраните средства от проведените в рамките на кампанията благотворителни събития помогнаха за лечението на 5 човека в „будна кома”.

 • Майки на деца с увреждания искат да бъде узаконена професията личен асистент

  инвалидБлизо 350 родители от община Велико Търново са се включили досега в подписка, с която майки на деца с увреждания и техни съмишленици настояват пред държавните институции да бъде узаконена професията личен асистент. Тази седмица искането и подписката ще бъдат изпратени до президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и председателя на Народното събрание Димитър Главчев, информират от БНР. Майките на деца с увреждания доскоро бяха лични асистенти на болните си деца, но откакто Министерството на труда и социалната политика реши да отпуска помощ за тежко увредените деца отпадна програмата за личен асистент за тях, за да няма двойно финансиране. Така майките станаха безработни, нямат осигуровки, което означава, че не могат да се пенсионират.

 • КЗД разглежда статута на кучета асистенти (видео)

  асистентиОт фондация „Очи на четири лапи“ настояват за равни права за кучета асистенти и кучета водачи. Председателят на фондацията Албена Алексиева се срещна с Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, за да обсъди тази молба на хората с увреждания, предаде репортер на БГНЕС.
  „Разчитаме на подкрепа за признаване на услугата куче асистент като официална услуга, предоставена в България, и изравняване на правата на хората с кучета асистенти за свободен достъп на обществени места и транспорт с тези на хората с кучета водачи. Това значи допълване на законовите текстове и се надявам да получим помощта ви“, поясни Алексиева.

 • Наказват учителка, нарекла деца с увреждания "зверски опасни"

  СОПДиректорката на детската градина във Варна, в която работи учителката Христина Шиндова, нарекла във фейсбук деца със специални образователни потребности "зверски опасни", заяви, че младата учителка ще бъде наказана.
  „Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня. Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат, тя работи с 4 - 5 деца със СОП в нейната група”, каза пред БТВ Ивелина Иванова, директор на градината "Ален мак".

 • Млад мъж починал след операция от апендицит

  хасково.нет24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и починал, се съобщава в репортаж на Анета Кутелова за haskovo.net.

 • Инвалидните колички за деца струват над 1000 лв., държавата отпуска 486 лв.

  децаДържавата отпуска средства само за рингови инвалидни колички за деца и възрастни, които не са съобразени с нуждите на конкретния индивид. Инвалидните колички, които отпуска държавата, са непригодни за деца, коментира пред БГНЕС Венета Иванова, която е майка на дете с увреждане на 7 г. По думите ѝ ринговата количка е неприложима за дете с увреждания, защото липсват специфични подпори, ако то няма контрол на главата. Майката е купила специализирана количка на сина си за 2100 лв. с помощта на приятели, защото сумата, която отпуска държавата за рингова количка, е 486 лв.

 • Млада жена с увреждания ще съди държавата (видео)

  инвалидиМлада жена с увреждания ще съди държавата за дискриминация. Цяло лято Грета Аспарухова от Бургас се бори с институциите, за да ги убеди, че и трудноподвижните хора имат право да ходят на плаж, информират от bTV. На Централния плаж в Бургас пътека води до частен плаж, а шатрите са само за гости на близкия хотел. Другата пътека спира по средата на пясъка. В края на лятото на Северния плаж в Бургас се забелязват нововъведения – тоалетната за хора с увреждания е отключена, макар и неизползваема, а близо до пътеката е поставен един чадър, запазен за хора в неравностойно положение. Осигурени шезлонги няма.

 • Защитата на акушерката Ковачева с нова версия (видео)

  КовачеваАкушерката Емилия Ковачева ще се изправи днес отново пред съда. Тя е обвиняема в опит за убийство на 4-дневното бебе Никол. Според обвинителите доказателствата са достатъчни и делото трябва скоро да приключи. Адвокатите на Ковачева обаче подозират, че видеозаписите са манипулирани, а бебето е било изпуснато случайно.

 • Списък на работодатели от 12 фирми, наемащи хора с увреждания

  работаСдружение "Диабет и предиабет" ще съобщи списък на работодателите, които наемат хора с увреждания, до края на месец септември, обяви Мариана Александрова - представител на сдружението. Първоначалният списък ще съдържа 12 фирми, които с удоволствие назначават слепи, хора с увреждания в двигателния апарат, диабетици и други, информират от весник Дума. Според Мариана Александрова големият проблем, пред който са изправени хората с диабет, когато си търсят работа, са предразсъдъците на работодателя.

 • МЗ беше осъдено за липсата на регламент за състрадателно лечение

  care1Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично предявен иск за обезщетение за причинени вреди в размер на 30 000 лева от общо 100 000 лева в едно със законната лихва за последните 5 години.
  Делото е образувано по жалба на наследниците на починал пациент с онкологично заболяване.

 • Повдигнаха обвинение на 4 лекари от Пирогов и 2 от Шейново за смъртта на родилка

  pirogov 1Шестима лекари отиват на съд за починала родилка. Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла обвинителен акт срещу тях за причиняване на смърт при професионална непредпазливост.
  Това са д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от УМБАЛСМ ”Н.И. Пирогов” ЕАД  и д-р Лозанов и д-р Байданова – Василева от САГБАЛ ”Шейново” АД и.

 • Това, че няма документи, не значи, че няма увреда

  dentistПациент се оплака от своя зъболекар. Ще разкажем историята без имена,защото все още има възможност спорът да се уреди по между им без намесата на съда и медиите.
  Какво се е случило, според пациента? При поставянето на мост, керамичното покритие започва да се отчупва още на третия ден, а между моста и венеца има голяма празнина. Поставен от другата страна мост не контактува с долното съзъбие. Зъболекарят обяснява проблемите с лошата работа на зъботехниците. напукването на керамиката с дължало на хранене с твърда храна, а разстоянието до венеца, на свиването на последния.

 • Нова информация от съдебната зала

  judge231Днес петчленен състав на ВАС проведе заседание по делото срещу Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договори. Наредбата бе отменена от съда, но МЗ обжалва решението. Съдът изслуша страните, прие случая за изяснен и обяви делото за решаване. Делото е по жалба на НСЧБ, ББА, СОББ и ЦЗПЗ

 • Инвалидите могат да паркират в моловете, но не и в държавните болници в София

  паркиранеРепортер на БТВ показа нагледно по телевизията, че в големи столични болници няма обозначени паркоместа за инвалиди. И четирите, посетени болници са държавни, а три от тях – Св. Екатерина, Александровска и Пирогов са и университетски. В някои от болниците може да се паркира срещу заплащане на общо основание, а пред други дори това не е възможно.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»