Вход

ВИДЕО

 • Топлото време в последните дни крие рискове за здравето (видео)

  лекарТоплото време, на което се радваме през последните дни, крие рискове за здравето. Личните лекари отчитат ръст на болните от вирусни инфекции.
  "Летните вируси още не са си тръгнали, а зимните вече дойдоха. В момента има голямо разнообразие от вирусна патология", заяви за Nova TV д-р Гергана Николова.
  Директорът на Центъра за заразни болести проф. Tодор Kантарджиев скоро съобщи, че 15 вируса ще ни атакуват тази есен.
  Какво се случва с организма ни при рязката смяна на времето и това ли е причината за по-високата заболеваемост обяснява д-р Гергана Николова във видеото:

 • В училище – всеки ден тестени закуски (видео)

  закускиС какво хранят децата в училище се разрази дискусия в интернет около снимка, на която са заснети закуските, давани на децата в едно българско училище в рамките на една седмица и които са тестени закуски - от понеделник до петък. България е на пето място в Европа по затлъстяване на децата. Лошото хранене, както и недостатъчното движение, са един от факторите за това, заявиха по Nova TV от фондация "За храната".
  Организацията е подела кампания "Знаем ли какво ядат децата ни в училище" и призовава родителите да изпращат снимки и от други училища.

 • Лоша здравна политика фалира общинските болници

  pom-protБолницата в Поморие затвори врати в началото на седмицата. Лечебното заведение, което обслужва и съседната община Несебър, спря да приема пациенти и отмени всички планови операции. Персоналът не е получавал заплати от април и един след друг лекарите напускат.
  Тези, които все още не са напуснали, протестират пред лечебното заведение.

 • Ваксините с живак носеха риск за децата, като Чернобил

  dechД-р Дечо Дечев, директор на болница „Свети Иван Рилски“, от която беше уволнен по времето на здравния министър Петър Москов и после възстановен на поста от служебния министър Илко Семерджиев, гостува в студиото на „Честно казано“ по повод навършването на две години след шумния скандал за детските ваксини с живак, внесени от Турция.
  „Според мен тези ваксини са най-големия риск след аварията в Чернобил, пред който е изправен такъв голям контингент от български деца“, категоричен е д-р Дечев.
  По отношение на министър Москов, по време на чието управление се разрази скандалът, Дечев заяви, че не може да проумее как човек с такъв морал е възможно да стигне до толкова висок пост в администрацията.

 • Болницата в Поморие затвори врати

  pomorie-hospБолницата в Поморие спря работа. Персоналът на клиничната лаборатория е напуснал, което блокира дейността на лечебното заведение, съобщи Нова телевизия. Лекарите и лаборантите са напуснали заради неизплатени заплати от месец април.
  Отменен е целият планов прием. Специалистите и от другите отделения масово подават оставки. 
  Директорът е поискал от общинския съвет разрешение за теглене на банков заем в размер на 100 000 лева за оборотни средства още през юни, но банковата институция е отказала заема, поради ненадежност на кредитполучателя. Общинският съвет отпуснал 280 хил. лв. на болницата, но и те са се оказали недостатъчни.

 • Оневиниха българи за източване на испанската здравна система (видео)

  трансплантацииОневиниха българите, които бяха разследвани за източването на над 1,5 млн. евро от испанската здравна система, съобщи адвокатът на част от сънародниците ни София Николаева за Nova TV. Операция „Бъбрек" в Испания започна още през 2015 година срещу 20 души. 14 от тях са българи на хемодиализа, за които испанските власти имаха съмнения, че са пътували само за трансплантации.
  Българите бяха обвинени, че са си осигурили място в листата на чакащите за присаждане на бъбрек, представяйки фиктивни трудови договори. Нашите сънародници бяха определени като по-голяма опасност за здравната система дори от сръбските мафиоти.

 • Амбулаторният лист може да служи за извиняване на отсъствия

  fee-schoolТаксата за извиняване на отсъствия при боледуване на детето – възможност здравната система да се справя с недофинансирането или пореден начин да се вземат пари от родителите.
  Галинка Павлова от Българския лекарски съюз, посочи, че тази такса е начин да се подпомогнат финансово лекарските практики, макар че няма да може да реши проблема им изцяло.
  От началото на учебната година се увеличават извинителните бележки, върху които подпис и печат трябва да сложи д-р Стефанова. Голяма част от тях са поискани от родители на здрави деца.

 • Фалират болниците, които се управляват зле

  n.p.novaСпоред здравния министър Николай Петров, лошото състояние на част от държавните болници се дължи на лошо управление, а не на недостатъци на регламентите. Проблемите в болниците във Враца и Ловеч проф. Петров коментира пред Нова телевизия така: „Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до тези проблеми”. „Има застрашени болници. Вземаме мерки”. Той даде пример с болницата в Ловеч, където поставили ангиограф, но само 1/10 от приходите от него постъпвали в държавната болница. "Няма нищо лошо в сътрудничеството, но трябва да е взаимно изгодно".

 • Най-добрият лекар на 2017: Колкото ни обичат, толкова ни мразят (видео)

  ГорневЕдин от водещите хирурзи в България – доц. д-р Радосвет Горнев, стана доктор на 2017 година. Признат за светило в родната медицина той има завиден опит в хирургия на стомах и дуоденум-резекционна и пластична хирургия, хирургия на черен дроб и билиарна система, панкреатична хирургия, колоректална хирургия, пластично-възстановителна хирургия при хернии на коремната стена, хирургия на млечна жлеза при бенигнени и малигнени лезии с аксиларна лимфна дисекция при карцином на гърдата, хирургично лечение при диабетно стъпало и ХАНК, спешна хирургия, лапароскопска хирургия. Завършил е Медицинския университет в София през 1990 г., придобива специалност обща хирургия през 1996 г.

 • 7 донорски ситуации от началото на годината във Велико Търново (видео)

  донориСедем донорски ситуации са успешно реализирани във Великотърновската болница от началото на 2017 година, което я нарежда на първо място в страната, съобщават от БНТ. В седмицата на донорството и трансплантациите лекарите връчиха и специални отличия на хората, които в най-трудния момент са дарили органите на своите близки, за да спасят други човешки животи.
  Велизар Йорданов разказва, че най-близкият човек в живота му бил брат му Юлиян. В края на месец май тази година обаче съдбата решила да ги раздели. 43-годишният мъж, който посветил голяма част от живота си на децата в SOS детските селища, си тръгнал от този свят, само за няколко часа.

 • Директорът на МБАЛ – Враца си оттегли оставката, от синдикатите настояват да поеме отговорност (видео)

  протестМедици и пациенти отново излязоха на демонстрация в защита на болницата във Враца, но не блокираха основния булевард до сградата, информираха от bTV. След като вчера директорът на болницата Орлин Цветков оттегли оставката си, днес той обясни защо го е направил. След вчерашното посещение на проф. Николай Петров и зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева вече има конкретни поети ангажименти и те вече са изпълнени. Надяваме се всичко да бъде изпълнено докрай, тъй като хората се интересуват не само за този месец, но и какво ще се случи до края на годината със заплатите им, каза той.

 • П. Георгиева: Директорът на фонда притиска родители на болни деца да оттеглят заявления

  p.g-btvЗа изключително смущаващи практики във Фонда за лечение на деца съобщи в студиото на „Тази сутрин” членът на Обществения му съвет Пенка Георгиева. По думите й шефката на структурата д-р Мариета Райкова оказва натиск върху родителите на тежко болни деца да оттеглят заявленията си с цел да останат само по-леки случаи и така да подобрява собствения си имидж.
  Георгиева разказа, че е разбрала за тази практика по време на заседанието на Обществения съвет в сряда, когато е взето и решението да не бъдат оперирани сиамските близнаци от Сливен.

 • Според Владо Плацентата побой не е имало, а д-р Гагова е нападнала в гръб бащата (видео)

  пациентСлед два месеца мълчание пред NOVA проговори мъжът, който е обвинен в побой над акушерка от „Шейново”. Тогава доктор Гагова сериозно пострада, след като отказа да даде плацентата на новороденото му дете. Според Владимир Стоянов, познат като Владо Плацентата, побой не е имало, а родилката не е негова жена.
  „При мен всичко е наред. Аз съм успешен във всяко отношение. Имам амбиция да живея по-дълго. Имам познанията и специалността как да помогна на себе си и на много хора. Няма как да ме е срам за нещо, което не съм извършил”, заяви Владимир Стоянов.
  И прехвърли обвиненията към д-р Гагова:

 • Липсата на дежурен в реанимация в болницата във Враца застраши живота на двама пациенти (видео)

  протестЖивотът на дете и мъж е бил застрашен във врачанската болница снощи заради липсата на дежурен лекар в реанимация, съобщи лидерът на КТ "Подкрепа" в лечебното заведение д-р Емил Младенов.
  "Липсата на лекар в реанимация доведе до две много драматични последствия. Дете с остър апендицит пред перфорация трябваше да бъде транспортирано до софийска болница за спешна операция, защото тук нямаше кой да му даде упойка. А интубиран пациент с инсулт, който бе в кома, трябваше да бъде превозен до болницата в Монтана, защото нямаше кой да му осъществи интензивното наблюдение", обясни д-р Младенов.

 • Отмяната на Наредба 2 е най-доброто нещо в здравната ни система през последните 10 години (видео)

  бтвВърховният административен съд отмени наредбата, която определя основния пакет медицински дейности, заплащани от НЗОК. Ще останат ли болниците без пари и как здравната каса ще им плаща коментираха по bTV д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и д-р Стефан Константинов - директор на онкологията в София и бивш здравен министър.
  „Съдът казва, че не може министърът да определя пакетите. Реалните последици са, че политиците са отстранени от договарянето на медицински услуги и няма да има популизъм при подбора на болестите, които НЗОК покрива”.

 • Нова услуга за пациентите в София - запазване на час за преглед онлайн (видео)

  здравен порталНов здравен портал за пациентите дава информация за болниците и специалистите на територията на столицата. Интернет сайтът беше представен в Столичната община. През портала пациентите ще могат да си записват часове при над 500 специалисти от над 35 специалности и да проверяват резултатите от направени изследвания, информират от bTV. Порталът ще съдържа информация за 4 многопрофилни болници, две АГ болници, 28 ДКЦ, дентални центрове, онкодиспансери и други лечебни заведения.

 • Усмивката на пациента е най-голямата награда за рентгенолога, получил медицински "Оскар" (видео)

  oskars bg33-годишният рентгенолог от столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Станимир Сираков, който оперира мозъка на дете през крака, получи т.нар. "Медицински Оскар". На официална церемония снощи бяха раздадени 14 отличия, като за "Иновации в медицината" за 2017 г. беше връчено на д-р Сираков. С него се срещнаха от Nova TV, а по думите му признанието не е само за него, а за целия екип на здравното заведение.
  „Усмивката на детето беше най-голямата награда за нас. Най-хубавото чувство е да се прибереш вкъщи и да знаеш, че си свършил работата си и на другия ден ще видиш един здрав пациент, на който си успял да помогнеш”, каза той.

 • Обсъждат дългосрочни мерки за всичките 27 областни болници, а във Враца протестират вече осми ден (видео)

  НейчеваОсми ден на протести в защита на врачанската болница. Граждани и медицински персонал за пореден път блокираха възлов булевард в града и заявиха, че няма да отстъпят, докато не се намери трайно решение на проблема с натрупания огромен дълг и забавените пари за медиците.
  Днес стана ясно, че здравното министерство отпуска спешно 300 000 лева на болницата, съобщават от bTV. По-късно на среща с персонала заместник-министър Лидия Нейчева внесе успокоение като обясни, че се обсъждат както дългосрочни, така и краткосрочни мерки, за да може персоналът не само да получава заплати, но да се свалят запорите и да има с какво да се лекуват пациентите.

 • Нападение над спешен екип остави цяла община без линейка (видео)

  агресияНов случай на агресия срещу медици остави цяла община без линейка и без полиция. Единственият екип на Спешната помощ в Костинброд беше нападнат от пациенти, информират от bTV. През целия ден лекарите даваха обяснения, а полицията разследваше случая.
  През спешната помощ в Костинброд минават дневно между 20 и 25 човека. Днес единственият лекарски екип в града беше нападнат. Лекарят заяви, че срещу него е проявена агресия. Нападателят обаче твърди друго.

 • Таксата за извинителните бележки да бъде регламентирана (видео)

  burocracyВече ще трябва да се заплаща за извинителните бележки на децата, издадени от лекар, защото издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК, обясни пред Bulgaria On Air председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. 
  "Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»