Вход

трансплантация

 • Д-р Маринова: Чух, че убиваме пациентите си за донори, отвратително е!

  д-р МариноваИнформационната кампания в подкрепа на донорството е лична идея на д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ и координатор по донорство в МОБАЛ - Велико Търново, и д-р Ваня Лъчезарова, които обясняват какво е мозъчна смърт и как се доказва тя, какво се случва след дадено от близките съгласие, как се установява годността на органите за трансплантация и въобще - какво работят те. Кампанията се провежда под мотото "Частица от теб може да бъде за някого целият свят", информират от вестник 24 часа. Какво коства последният донор на шефът на реанимацията в Търново д-р Сибила Маринова - 30 часа без да напусне отделението по реанимация в Търново, по-малко от два часа сън и огромната тежест да кажеш на деца, родители, съпрузи, че техният близък няма шанс, но може с частица от себе си да даде живот на други.

 • Момче с редки заболявания получава по-голямата част от кожата си, заменена чрез генна терапия

  "Бяхме принудени да направим нещо драматично, защото това дете умираше"

  Лекарите, лекуващи критично болно момче с опустошително кожно заболяване, използват експериментална генна терапия, за да създадат напълно нова кожа за по-голямата част от тялото му в отчаян опит да спасят живота му.

  Две години по-късно лекарите съобщават, че момчето се справя толкова добре, че не се нуждае от никакви медикаменти, е в училище и дори играе футбол.

  "Бяхме принудени да направим нещо драматично, защото това дете умира", каза д-р Мишел Де Лука от университета в Модена в Италия, който получи покана за помощ от немските лекари, които лекуват момчето.

 • Проф. Константинов: Трансплантациите се финансират от бюджета на министерството и сме зависими от политиките му (видео)

  проф. КонстантиновПроф. Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология съобщи пред БНТ за знаменателен юбилей - 20 години от първата трансплантация на костен мозък в България.
  „Което означава, че преди 20 години ние съумяхме, въпреки трудните икономически условия, да въведем един революционен метод и той да бъде част от нашия арсенал за лечение“, обясни той.
  Всяка година у нас между 100 и 150 деца се разболяват от рак. 1400 са лекувани в детската онкоклиника на ИСУЛ само през миналата година.

 • 53-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на двама тежко болни

  болницаНа 6 ноември 53-годишен пациент във великотърновската болница „Д-р Ст. Черкезов” изпада в мозъчна смърт вследствие на мозъчна хеморагия. Той е приет в лечебното заведение след претърпян инсулт, но в неделя изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките на пациента взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
  Трансплантациите на бъбреците са реализирани в УМБАЛ „Александровска“, съобщи д-р Сибила Маринова – началник на ОАИЛ и координатор по донорство в търновската болница. Подробности за трансплантираните ще бъдат предоставени на по-късен етап.

 • Черен пазар на органи: 500 долара за бъбрек (видео)

  донориСтотици хора в Непал продават на безценица органите си, за да се измъкнат от бедността, информират от Nova TV. Казват им, че всеки има два бъбрека, а човек може да живее с един, дори им обясняват, че те отново ще пораснат – като плодовете. Дилърите на органи прекарват донорите в Индия, където операциите често не се правят правилно.
  Хората са заплашвани с насилие, ако отидат в полицията, а властите не правят нищо, за да спрат кървавата търговия.

 • Донорството на органи остава табу в обществото ни (видео)

  донорВ България за трансплантация на органи чакат 1200 души. Въпреки това тази тема остава табу в обществото ни. Почти всеки пети човек губи внезапно свой близък. Едва една десета от хората обаче осъзнават, че „Частица от някого може да бъде за друг целия свят”, напомнят от bTV. Донорските бази у нас са 28, а реанимацията на болницата във Велико Търново е една от най-активно работещите. Седем са случаите на доказана мозъчна смърт в отделението през миналата година, като пет от тях са успешно реализирани донорски ситуации.

 • Предложение за център за трансплантиране на костен мозък и стволови клетки (видео)

  стволови клеткиЛекари и специалисти се обединиха около идеята за създаване на национален център за трансплантиране на костен мозък и стволови клетки. Проектът е одобрен преди време, но търси финансиране, информират от bTV. Идеята на експертите е да се създаде голям национален център, където да се даряват стволови клетки и костен мозък и да се извършват трансплантации. Целта е да спре изтичането на пациенти в чужбина.
  Според статистиката у нас донорите са под 3000 срещу 7 милиона в Германия например. Годишно у нас се извършват 30 трансплантации, а нуждаещите са много повече.

 • 20-годишен донор дава шанс за живот на четирима болни

  донор20-годишен младеж спаси четирима болни с органите си. На 16 октомври пациент на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново е изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на тежка черепно-мозъчна травма след претърпян пътен инцидент, информират от вестник Труд. Въпреки тежката си загубата, близките са взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
  Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден момент.

 • Оневиниха българи за източване на испанската здравна система (видео)

  трансплантацииОневиниха българите, които бяха разследвани за източването на над 1,5 млн. евро от испанската здравна система, съобщи адвокатът на част от сънародниците ни София Николаева за Nova TV. Операция „Бъбрек" в Испания започна още през 2015 година срещу 20 души. 14 от тях са българи на хемодиализа, за които испанските власти имаха съмнения, че са пътували само за трансплантации.
  Българите бяха обвинени, че са си осигурили място в листата на чакащите за присаждане на бъбрек, представяйки фиктивни трудови договори. Нашите сънародници бяха определени като по-голяма опасност за здравната система дори от сръбските мафиоти.

 • 7 донорски ситуации от началото на годината във Велико Търново (видео)

  донориСедем донорски ситуации са успешно реализирани във Великотърновската болница от началото на 2017 година, което я нарежда на първо място в страната, съобщават от БНТ. В седмицата на донорството и трансплантациите лекарите връчиха и специални отличия на хората, които в най-трудния момент са дарили органите на своите близки, за да спасят други човешки животи.
  Велизар Йорданов разказва, че най-близкият човек в живота му бил брат му Юлиян. В края на месец май тази година обаче съдбата решила да ги раздели. 43-годишният мъж, който посветил голяма част от живота си на децата в SOS детските селища, си тръгнал от този свят, само за няколко часа.

 • Проф. Владов: В нашата страна броят на донорите е най-малък в ЕС (видео)

  ВладовПроф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във Военномедицинската академия в София заяви пред БНТ, че има нужда да се създаде здравна култура у българите, като се започне от най-ранна детска възраст, за да разберат, че е важно да се правят редовни здравни прегледи.
  Европейската седмица на донорството ще бъде отбелязана във Военномедицинска академия в София. Последният случай на донорство е от миналата седмица, когато беше спасен 28-годишен мъж. От началото на годината 7 души са загинали и органите им са били трансплантирани. Д-р Владов заяви, че листите на чакащи трансплантации постоянно растат, но броят на донорите - не. Той отбеляза, че този проблем съществува в целия свят, не само в България, но в нашата страна броят на донорите е най-малък в Европейския съюз.

 • Успешна чернодробна трансплантация във ВМА

  донорШестчасова успешна трансплантация на черен дроб е спасила живота на 28-годишен мъж в крайна фаза на чернодробна цироза. Интервенцията е осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, информират от dnevnik.bg.
  Донорът е 67-годишен мъж от Велико Търново, който е бил с мозъчна хеморагия.

 • Родилка е починала във Варна при неизяснени обстоятелства

  pregnancy

  Млада жена с трансплантирано преди три години сърце е починала след преждевременно раждане в дома си в петък през нощта. Информацията е потвърдена за Дарик от директора на варненската АГ-болница доц. Емил Ковачев. Бебето е живо, теглото му е 2100 гр., но е в критично състояние – неонатолозите в здравното заведение се борят за живота му. Лекарите се съмняват, че бебето е аспирирало вода при раждането в домашни условия.
  22-годишната жена родила в дома си в 3.00 ч. през нощта при неизяснени обстоятелства. Била е транспортирана в специализираната болница около 7.00ч. сутринта от екип на Спешна помощ с кръвно 30/0 и на практика в клинична смърт. 

 • Малкият Байрям вече е добре и има нова мечта - да стане лекар (видео)

  БайрямМалкият Байрям, който след много премеждия у нас, беше подложен на бъбречна трансплантация в Германия, вече си е у дома в село Тъжа, чувства се добре и започва нов живот. Пред bTV той сподели, че вече са се сбъднали някои от мечтите му – да пие вода и да кара колело. Новата му мечта е да стане лекар, като иска да учи в Германия.
  Преди да замине за лечение през март, Байрям ходеше на хемодиализа по няколко пъти седмично, затова досега не е посещавал нито детска градина, нито училище. Днес той и семейството му ще отидат в училището в селото, за да видят как може да се запише.

 • Световен лидер при трансплантациите - Испания

  донорВ световен лидер при трансплантациите се превърна Испания с 4818 осъществени присаждания на органи през миналата година по данни на Националната организация по трансплантациите, съобщават от вестник Сега. През миналата година са присадени най-много бъбреци - 2994, черен дроб - 1159, бял дроб - 307, сърце - 281, панкреас - 73 и черва - 4. В Испания е имало 43,4 донора на 1 милион души от населението през 2016 г. Това е значително повече от 19,6 донора средно за ЕС и 26,6 донора средно за САЩ според данните на Министерството на здравеопазването.

 • Не съм нарушила правилата

  tinka troeva„Спазила съм правилата и не съм насочила дете задължително да се лекува в чужбина. Тя обясни, че е имало заявено желание от родителите детето да се лекува в чужбина. „Един от експертите заявява, че трансплантацията може да се направи в България, но от специалисти с много по-малък опит”, допълни тя.
  От 1-ви до 8-ми септември клиниката в Хамбург отмени 3 пъти датата за трансплантация, в очакване на формуляр S2. През всички дни комуникирах с лекарите в клиниката. Аз лично преведох епикризата на немски. Чакали са да свърша работата и в понеделник след трансплантацията бях освободена от работа.

 • Доц. Янев: Тези методи ще спестят милиони левове на българското здравеопазване (видео)

  Доцент Николай Янев, който извърши операцията, върнала лицето на онкоболен пациент чрез 3D принтиран индивидуален имплант коментира по bTV, че са изключително прости усилията да бъдат въведени тези методи широко в здравната система на България, а те ще спестят милиони левове на българското здравеопазване.
  „Това са операции, които се извършват регулярно в последните години не само в световен мащаб, а и в България и далеч не я извърших сам – бях част от един обширен екип от хирурзи“, допълни хирургът. Интересното в този случай е, че съвсем скоро след световната премиера на методите за насочено пациент-специфично имплантиране ние успяхме да осъществим такава операция в България, обясни той.

 • Нова технология с наночастици срещу отхвърляне на трансплантиран орган

  наноУчени от Йейлския университет обявиха, че са намерили решение чрез използването на наночастици да повлияят на един от най-големите рискове при трансплантация на орган - неговото отхвърляне от организма. За предотвратяването на тази опасност са необходими специални медикаменти, които помагат за приемане на органа, но рискът продължава да бъде твърде голям. Системата на учените използва наночастици, чрез които се доставят малки количества специален медикамент siRNA в кръвта на пациента, информират от vesti.bg. Те спират белите кръвни телца да атакуват органа като чужд и практически той става "невидим" за организма.

 • Нов председател на Етичната комисия по трансплантации

  д-р БелитоваДоц. д-р Мая Белитова е определена за новия председател на Етичната комисия по трансплантации, реши кабинетът. Тя е магистър по медицина със специалност "Анестезиология и интензивно лечение". Д-р Белитова е началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и заместник-директор по медицинската дейност на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ".

 • Първа донорска ситуация в болницата в Пазарджик

  трансплантация42-годишна пазарджиклийка стана донор и спаси трима тежко болни пациенти, пишат от Монитор. Това е първата донорска ситуация за държавната областна болница в Пазарджик, потвърди началникът на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Димитър Иванов. 42-годишната пациентка била приета в интензивното отделение на областната болница на 28 юни в тежко състояние. В четвъртък сутринта била установена мозъчна смърт.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»