NSVOK top banner

Вход

Здравните чиновници само водят статистика на починалите (видео)

belodr bTVТодор Мангъров, председател на „Асоциация пулмонална хипертония”, обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че 15 души у нас са в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб, а единственият им шанс е в емиграция. Според него здравните власти нищо не правят по този проблем, а има само говорене.
„Причината е в това, че тези хора са само в българската листа на чакащите, а не в международна. Проблемът е в затруднената комуникация между Министерството на здравеопазването и чужди клиники”, обясни Мангъров.

Експерти: Без демонополизация, реформата няма да се получи

bgonair grig katsarovБСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата.
Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров каза пред Bulgaria ON AIR, че е съгласен с посочените проблеми във вота на недоверие.
"Същите проблеми бяха посочени и от здравния министър преди две седмици. Налице е единодушие между управляващи и опозиция за наличие на проблеми в здравната система. В този смисъл искането за вот на недоверие стои странно", коментира д-р Кацаров в "България сутрин".
Кардиологът Младен Григоров посочи 5 проблема в здравеопазването.

Депутат: НЗОК е част от министерството на финансите

mihajlovЗдравеопазването се ръководи от Министерството на финансите. Това заяви народният представител на „БСП за България” проф. Георги Михайлов Днес социалистите внесоха третия вот на недоверие към кабинета на „Борисов”3.
„Министърът на здравеопазването не ръководи сектора здравеопазване. Според това, което се вижда –НЗОК можем да я определим като част от Министерството на финансите. Вижте ръководния екип на Министерство на здравеопазването – това са опитни служители на министерството на финансите. От целия ръководен екип има само двама лекари – един за.-министър и главния секретар, всички останали не са запознати с проблемите в сектора”, заяви проф. Михайлов в предаването „Лице в лице” по БТВ.
Депутатът от БСП добави, че вотът на недоверие не е само към здравния министър Кирил Ананиев, а към цялото правителство.
„Нищо добро не се е случило в здравеопазването през последните девет години. Няма нито информационната система, нито централизирани търгове за медикаменти или за спешна помощ. Нашият вот на недоверие не е към намеренията, а към провалът в здравеопазването. Ние имаме едни от най тежките показатели, които характеризират здравеопазването – демографската криза и смъртността.

3D мамографията открива 34 процента повече рак на гърдата при скрининга

BreastCancer okСлед изследване на 15 000 жени за период от пет години, важно клинично проучване в Швеция показва, че 3D мамография или гръдна томозитеза открива над 30% повече ракови заболявания в сравнение с традиционната мамография - като повечето от откритите тумори се оказват инвазивен рак. Обширното проучване за скрининг е проведено от университета Лунд и университетската болница Скане в Швеция, а резултатите са публикувани в списание Lancet Oncology.

"С томозинтеза на гърдата, 34% повече ракови тумори бяха открити в сравнение със сегашния стандартен мамографски скрининг. В същото време успяхме да намалим свиването на гърдата по време на изследването, нещо, което може да насърчи повече жени да участват в скрининга, "обяснява Софиа Закриссън, доцент в университета в Лунд и рентгенолог в Университетската болница в Скане (SUS), като продължава:
"Трябва да потвърдим, че тези жени не са имали рак, тъй като този метод открива повече структури в гърдите като цяло. увеличен процент на обратно повикване ".
При традиционния мамографски скрининг, всички гръдни тъкани се заснемат в едно изображение. Гръдната томозинтеза, от друга страна, е триизмерна и работи според същия принцип, който се нарича томография. Това означава, че няколко гръдни изображения с ниска доза са взети от гърдите от различни ъгли, които се реконструират от компютър, за да покажат тънки слоеве на гърдата. С повече и подобрена информация за изображението и по-малко припокриващи се тъканни структури, шансовете за откриване на тумори се увеличават. Освен това дозата на облъчване може да бъде намалена при определени обстоятелства.

БСП внесоха вот на недоверие, управляващите спокойни

parliamentОт БСП внесоха вота на недоверие в здравеопазването в парламента и поискаха оставката на ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП). Това обяви лидерът на червените Корнелия Нинова пред медии.
Най-неизрядният платец на здравни вноски е правителството, допълни лидерът на левицата Корнелия Нинова цитирана от news.bg.
По думите й при положение, че държавата не внася системно вноските на децата, пенсионерите и държавните служители, в момента Министерство на здравеопазването предлага реформа, която се крепи единствено на увеличаване на вноските, чрез допълнителното здравно осигуряване.
Тя припомни, че правителството на премиера Бойко Борисов не е върнало близо милиард и половина лева, отнети от всички здравни застраховки от хората и ги прехвърли в общия бюджет, въпреки решението на Конституционния съд.
"Вместо да се заемем с тези истински проблеми на здравеопазването, вместо държавата да стане изряден платец, те (управляващите - б.р.) искат да натоварят допълнително работещите българи със задължителна здравна застраховка от 12 лева", изтъкна лидерът на столетницата.

Събират средства за жизнено важен апарат за диагностициране на кръвозагуба (аудио)

Velev SheinovoДарителска кампания събира пари за закупуване на жизнено важен апарат за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения. Кампанията е в подкрепа на болница "Шейново". Това съобщи в предаването „Преди всички“ по БНР директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.
„Това е един уникален хематологичен апарат, който ни дава възможност много бързо да поставим много прецизна диагноза по отношение на кръвосъсирващите елементи на кръвта, така че да може много бързо и точно да се намесим и своевременно да можем да коригираме липсите и това да доведе до спасяване на живот. Бременните жени за кратко време могат да загубят голямо количество кръв. Това е една от най-честите причини за смърт на родилка – тежките и големи кръвозагуби. Този апарат ще ни даде възможност в рамките до 7 минути да имаме прецизна диагностика. В момента нямаме такъв апарат“, обясни той.

Политолог: Статуквото устройва много хора, от които зависи промяната в здравеопазването (аудио)

Stoev politologКачеството на парламентарната работа и качеството на подбор на народните представители е също толкова трагично, колкото и качеството на здравеопазването в последните 20 години. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР политологът Стойчо Стойчев. Той е категоричен, че всички партии в парламента са отговорни за ситуацията в здравеопазването.