NSVOK top banner

Вход

Малките молекули на фокус

LaboratoriqНовата имуноанализна техника измерва изключително ниски концентрации на малки молекули, използвайки откриване на единична молекула

Тъй като медицинската наука е разбрала, че човешкото тяло се контролира на молекулярно ниво от различни протеини, хормони, лекарства и други вещества, са разработени технологии за откриване на нивата на тези молекули, за да се следи здравето и да се диагностицира болестта. Много от тези молекули обаче са толкова малки, че те не могат да бъдат открити чрез най-широкодостъпните техники за анализ, оставяйки въпроси за важни вещества като аминокиселини, захари и липиди до голяма степен без отговор.
Сега учени от Института Уайс в Харвардския университет и Бригамската и женската болница (БЖБ) са създали нов тип имуноанализ, способен да открива малки молекули с 50 пъти по-голяма чувствителност от конвенционалните методи за откриване и могат лесно да бъдат интегрирани в съществуващите диагностични платформи. Изследването е описано в списание Journal of the American Chemical Society.

Ананиев: Спасов няма да е директор на новата детска болница

Ananiev usmivkaВ интервю за БТВ, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че Правителствена болница ще се преобразува в Национална детска болница. Болницата ще бъде изцяло само за прием и лечение на деца. Оценката на кабинета е, че това е най-ефективното решение и ще струва много по-малко пари, отколкото строежа на нова болница. В болницата ще бъдат разкрити възможно най-голям брой отделения, а където е необходимо ще се привлекат специалисти от други столични болници и отделения. Болница „Лозенец” е едно лечебно заведение, което се намира в една прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. Знаете, че това е един прекрасен парк с добра инфраструктура”, посочи Ананиев. Болничното заведение разполага с около 220 легла.

Ако искате да живеете, емигрирайте

transpl pulmАко искате да бъдете спасени, емигрирайте. Това е съветът на д-р Тодор Мангъров от „Асоциация пулмонална хипертония” към българите, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб.
Чакащи за трансплантация у нас бяха разочаровани от новината, че България предостави орган по линията на Евротрансплант на клиника във Виена.
Сред тях е 27-годишната Илияна Христова от Варна, която спешно се нуждае от нов бял дроб.
„Д-р Христов (д-р Михаил Христов, директор на Агенцията по трансплантации) в едно интервю каза, че при първата донорска ситуация ще дойде екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи. Настоявам за правото си на живот”, коментира младата жена.

Според проучване: Твърде малкият брой напълно обучени медицински сестри е свързан с ежедневно повишаване на риска от смърт на пациентите с 3%

bolniziПриема в болнично отделение с под средния брой напълно обучени (регистрирани) медицински сестри, които да се грижат за пациентите, е свързано с увеличение с 3% на риска от смърт за всеки ден, когато недостигът продължава, смята изследването в Обединеното кралство, публикувано онлайн в списанието BMJ Качество & Безопасност.

Но отстраняването на несъответствията с нерегистрираните асистенти на медицинските сестри не е свързано с никакво намаляване на увреждането на пациентите, което предполага, че макар тези здравни работници да играят ключова роля за поддържането на безопасността в отделението, "те не могат да заместят регистрираните медицински сестри" ,
Делът на напълно обучените регистрирани медицински сестри в болничните заведения в Обединеното кралство е сред най-ниските в Европа. Много болници сега разчитат на нерегистрирани асистенти за медицински грижи, за да осигурят значителна част от грижата, твърдят изследователите.
За да разберат какво въздействие може да има тази комбинация от умения върху безопасността на пациентите в болничните отделения, изследователите са привлекли рутинно събрани данни за нивата на персонала за всички възрастни, които са приети в 32 отделения в болнично заведение в Южна Англия през април 2012 г. и март 2015 г.
През този период 138 133 души прекарали най-малко един ден в общо отделение за медицински и хирургически грижи и повечето (79%) бяха приети като спешни случаи. Средната им възраст е 67; 14% са на възраст над 85 години.

Жените разкриват причините да отхвърлят превантивно лекарство за рак на гърдата

BreastCancer okСамо около една пета от жените, изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата, смятат, че трябва да приемат лекарство, доказано да помaгa за предотвратяване на заболяването, съобщава ново проучване, финансирано от фондация „Изследване на рака Обединено Кралство“ (Cancer Research UK) и публикувано в списание „Клиничен рак на гърдата.”

Около 72% заявяват, че се притесняват за дългосрочните ефекти на тамоксифен, а 57% вярват, че лекарството ще им даде неприятни странични ефекти.
Изследователите, ръководени от екип от Университета в Лийдс, поискаха от повече от 400 здрави жени с по-висок риск от рак на гърдата от 20 центъра в Англия, независимо дали смятаха, че трябва да приемат тамоксифен, и загрижеността си за лекарството.
Те открили, че почти една трета (29%) от жените мислят, че лекарите предписват твърде много лекарства, а повече от една трета (35%) смятат, че лекарите ще предпишат по-малко лекарства, ако имат повече време. Около една четвърт (24%) от жените са имали лоши реакции към лекарства в миналото.
Почти една четвърт (24%) от жените смятат, че хората, които се грижат за лекарствата, трябва да предприемат редовни почивки от лечение; 23% заявяват, че са много чувствителни към лекарства и 17% вярват, че природните лекарства са по-безопасни от традиционните лекарства.