NSVOK top banner

Вход

Ново разбиране на развитието на рак на белите дробове

lung cancer okРакът на белите дробове е водеща причина за предотвратима ракова смърт. Заболяване от сложен произход, ракът на белите дробове обикновено се счита за резултат от ефектите на пушенето и от множество генетични варианти. Един от тези генетични компоненти, хромозом, наречен 15q25.1, преди е бил идентифициран като водещ повлиятел на податливостта към рак на белия дроб, поведението при пушене и никотиновата зависимост. Въпреки това, предишно проучване не е изследвало механизмите на този оловен агент или е документирало пътищата на чувствителност, които позволяват на тази хромозома да променя развитието на заболяването.

 Изследователски екип, ръководен от д-р Ксуеми Джи научен сътрудник в катедрата по биомедицинска наука в Dirmouth's Geisel School of Medicine, помогна за решаването на този централен проблем. Екипът идентифицира два основни пътя, включващи механизма, чрез който локусът на хромозомата 15q25.1 повлиява риска от рак на белия дроб. Първият път е на взаимодействие в нервната система, който е свързан с никотиновата зависимост. Другият път може да контролира ключовите компоненти в много биологични процеси, като транспортиране на хранителни вещества и йони, и човешката имунна система.

Модифициран кислород убива инфекции и заболявания

oxygenOKЗастрашаващи живота бактерии, наречени MRSA, могат да парализират болница, тъй като се разпространяват бързо и са устойчиви на лечение. Но учените съобщават, че сега правят напредък в нова техника, която избягва антибиотиците. Вместо това, те използват светлина за активиране на кислород, който след това унищожава антибиотично резистентните бактерии. Методът може да се използва и за лечение на други микробни инфекции и дори рак.

Изследователите представят резултатите си на Национална среща и изложение на Американското химическо дружество (АХД).
Клиничните центрове понастоящем имат няколко алтернативи, когато се опитват да отърват пациентите си от MRSA (метицилин-резистентен Staphylococcus aureus). Системата за здравеопазване на ветераните, например, наема персонала за предпазване от инфекции, за да проследява хигиената на ръцете. Дори още по-нататък, едно скорошно проучване установи, че дезинфекцирането на всеки пациент, допуснат до лечение с остри грижи, намалява скоростта на инфекции на кръвта наполовина. Тази процедура обаче не е осъществима в повечето болници.
"Вместо да прибягваме до антибиотици, които вече не работят срещу някои бактерии като MRSA, ние използваме фотосенсибилизатори, най-вече молекули на боядисване, които стават възбудени, когато се осветяват със светлина", казва Пън Джанг. - Тогава фотосенсибилизаторите превръщат кислорода в реактивни кислородни видове, които атакуват бактериите.

Д-р Бянкова: Починала родилка нямаше външни наранявания

dr.bjankovaПочиналата на 17 август родилка Ренета Томова не е имала външни наранявания, когато е постъпила в реанимацията на болницата в Сливен. Това обяви пред bTV началника на отделението на сливенската болница МБАЛ Д-р Иван Селимински АД, д-р Юлия Бянкова. Тя каза, че е извършено инструментално раждане, поставена е анестезия и е приложен форцепс за изваждане на детето.
Родилката е постъпила в нейното отделение едно денонощие след раждането – в много тежко общо състояние, с картината  белодробен оток. При преданестезиологичната консултация преди раждането е установено, че жената има две придружаващия заболявания, но нямам право да кажа какви, уточни тя.
По думите ѝ от какво точно е починала жената ще установи съдебно-медицинската експертиза след аутопсия.
На болната е правен скенер на бял дроб, за да се установи дали има белодробна емболия или не, каквато е била първоначалната диагноза на акушер- гинеколозите.

Кажете истината за смъртта на дъщеря ми!

rodlka sliven majkaТрагичен случай на починала родилка хвърли черна сянка в Сливен. Близките на 33-годишната Ренета са на мнение, че причината за това е натискът, оказан върху родилката от лекарите по отдавна отречения метод "форцепс".
В знак за съпричастност със случая излязоха десетки сливналии на протест пред болницата. През това време директорът на болницата МБАЛ д-р Иван Селимински АД  е в отпуска, а д-р Пашева, ръководила раждането, продължи да изражда деца. Днес се очаква да бъде обявена и позицията на болницата.
Родителите на починалата родилка и днес бяха сред протестиращите.
"Излезте и кажете истината за дъщеря ми! По този начин ли ще израждате вашата дъщеря?", обърна се почернената майка на Ренета към д-р Пашева. По думите на бащата на Ренета - Петър Томов, след седмица ще приемат бебето в София на рехабилитация.

Омбудсманът: Реформата трябва да постави пациента в центъра

manolova majaНационалният омбудсман Мая Манолова зави пред БТВ по повод смъртта на родилаката в Сливен, че Компетентните органи – Изпълнителна агенция Медицински одит и Районната здравна инспекция трябва веднага да се намесят, да извършат проверки ида установят причните за трагедията. „Трябва да бъде сезирана и прокуратурата да установи дали има престъпление – немърливоизпълнение на правно регламентирана дейност от страна на медицинския екип.
Това е втори случай за последните две седмици, каза още Манолова. „При мен в институцията получаваме много сигнали и жалби на пациенти, недоволни от оказаната им медицинска помощ.
Реформата в здравеопазването трябва да отчете един много важен критерий – мнението на пациента за оказаната им медицинска помощ. Сега пациентът не участва във вземането на решенията за здравната система и в оценката на лечебните заведения.

Денят на спасението

totko.najdНа 15 август граждани в София почетоха паметта на всички лекари, медицински сестри, доброволци и полицаи, които са загинали, докато спасяват човешки живот.
Денят на спасението се отбелязва за 13-та поредна година и в него се включиха медицински лица от болниците в цяла България.
Той е честван за първи през 2005 година по инициатива на д-р Тотко Найденов, който е главен редактор на в. "Български лекар".
"Издирени са имената на около 130 лекари и медицински сестри, които са загинали при изпълнение на служебния си дълг или непосредствено след тежка операция. Половината от тези хора са хирурзи. Оказва се, че хората, които лекуват останалите всъщност подлагат на риск собствения си живот", каза в студиото на "Денят ON AIR" д-р Найденов.

Открит е метод за диагностициране на рак с малариен протеин

cancer genes okВ грандиозно ново проучване изследователи от университета в Копенхаген са открили метод за диагностициране на широк спектър от ракови заболявания в ранните им стадии чрез използване на конкретен протеин на маларията, който се придържа към раковите клетки в кръвните проби. Изследователите се надяват, че този метод може да се използва в прогнозите за рак в близко бъдеще.

Всяка година ракът убива приблизително девет милиона души по света и ранната диагностика е от решаващо значение за ефективното лечение и оцеляване. Сега изследователи от Факултета по здравни и медицински науки в Копенхагенския университет излязоха с нов метод за диагностициране на рака в ранните му стадии при хора чрез протеин на маларията - VAR2CSA - който се придържа към раковите клетки. Всички учени трябва да определят дали човек има рак или не е кръвна проба.
"Разработихме метод, при който вземаме кръвна проба и с голяма чувствителност и специфичност, ние можем да извлечем отделни ракови клетки от кръвта. Ние хващаме раковите клетки в по-голям брой от съществуващите методи, което предлага възможност да откриете рак по-рано и по този начин да се подобри резултата. Можете да използвате този метод, за да диагностицирате при много случаи, тъй като той не зависи от вида на рака.В момента открихме различни видове ракови клетки в кръвни проби. И ако има ракова клетка в кръвта ви имате тумор някъде в тялото си ", казва професор Али Саланти от Катедрата по имунология и микробиология и съвместен автор на изследването, което току-що бе публикувано в научното списание Nature Communications.