NSVOK top banner

Вход

Проф. Начев: Парите за здраве от джоба на пациента - в Европа 22%, у нас 40% (видео)

НачевДиректорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ, че не трябва да се нагнетява напрежение и е спекулация, че заради дълговете в НЗОК се отказва лечение. Според него бюджетът на касата никога не е стигал.
„Здравен туризъм има навсякъде, има правила за него, поне в тази област и у нас има правила. Касата финансира лечение, само ако в България няма равносилно. Друг е въпросът обаче със спешните случаи. Получава се така, че дадени случаи се завоалират като спешни”, посочи той.

По думите му каквито и пари да се наливат, ако не се промени моделът на финансиране, това ще продължи.
„Не се променят нито контрол, нито санкции. Санкцията трябва да е прекратяване на договора, лишаване от право на професията, а не глоби по 500 лв.”, призова проф. Начев.
„На първо място пациентът трябва да участва във финансирането, тоест да има съфинансиране. Това има три ефекта - контролен, възпитателен, както и се създава ниша за развитието на здравно-осигурителни фондове. Това са първите стъпки за демонополизация на касата, то не може да стане с вълшебна пръчка”, заяви той и даде за пример, че това се казва и от СЗО, и от Европейската комисия.
„В момента 40% от парите за здраве идват от джоба на пациента, при 20-22% в Европа. В момента социалната тежест е по-голяма, отколкото би могло да бъде след това. Ако искаме да сме социална държава, може да се направи Здравен фонд, така както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, отколкото е сега”, коментира директорът на болница "Света Екатерина".
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ЕС ВИДЕО
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.