NSVOK top banner

Вход

Министър Петков: „Социалното” е водещо в новата концепция за ТЕЛК (видео)

БПОбществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките ѝ форми, заяви социалният министър Бисер Петков, а повереното му министерство се стреми в политиките си да се ръководи от принципа за „социална справедливост”. Той отхвърли като погрешна тезата на хората с увреждания, които се притесняват, че новата концепция за системата на оценка на работоспособността ще ги лиши от средства.

„Споменатата бройка на хора, които ще бъдат засегнати от тази концепция, е някаква интерпретация, която не възприемам”, заяви той в студиото на в "Здравей, България" по Nova TV.
„Тази концепция няма за цел да отнема придобити права”, подчерта той за реформата в ТЕЛК и добави, че концепцията има за цел да подобри медицинската експертиза.
„Предложението в концепцията е да се обособи експертиза на работоспособността, защото тя сега е част от медицинската експертиза”, каза той.
„Сега в момента ТЕЛК-овото решение е универсален ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания”, заяви социалният министър.
Петков подчерта, че става въпрос за нов подход, в който водещо е „социалното”. Този подход се базира на класификация на Световната здравна организация. В него водеща е социалната оценка, а именно доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд. Бисер Петков заяви, че трябва да има по-справедлив подход при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания.
„За изплащане на инвалидни пенсии сумата е 1 млрд. 760 млн. лева. Всички са съгласни, че от осигурителната система неправомерно се ползват права от хора, които процентът им на трайно загубена работоспособност е завишен”, каза социалният министър.
„Това, което защитавам като теза е, че средствата, които се насочват за хората с увреждания, трябва да останат за тях, но с реформата, която предлагаме целта е да се разпределят по-справедливо”, подчерта министър Петков.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ТЕЛК ВИДЕО
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.