Проф. Стайков: Сънната апнея е доказан рисков фактор за мозъчен инсулт (аудио)

mqdefaultЕдни от най-честите проблеми в ежедневието са нарушенията на съня, от които са засегнати около 20 до 30% от населението в световен мащаб. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ по БНР проф. д-р Иван Стайков от Българското дружество по неврология. Според него има 6 големи вида на нарушението на съня, които обхващат над 84 вида заболявания.

„Около 15 - 20% от всички катастрофи в световен мащаб се дължат на някакъв вид заспиване по време на шофиране. Част от тях се дължат именно на сънната апнея. Появяват се още доста проблеми в дългосрочен аспект. Сънната апнея вече е доказан рисков фактор за мозъчен инсулт. Такива пациенти страдат и от повишено кръвно налягане, концентрацията, вниманието им. Променя се качеството на живот", обясни специалистът и допълни, че самолечението може да бъде доста опасно.
На 17 март ще се проведе семинар за лекари и пациенти на тема "Добрият сън е постижима мечта" по случай Световния ден на съня.
Целия разговор с проф. д-р Иван Стайков чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»