NSVOK top banner

Вход

Има бариери и пред хората с увреждания, и пред работодателите (видео)

DonevСекретарят по социални политики и здравеопазване към президента Гълъб Донев коментира в студиото на „Денят започва“ по БНТ, че нагласите на работодателите към хората с увреждания се променят, а пазарът на труда изпитва остра нужда от кадри.
„Няма връзка между форума за заетостта на хората с увреждания и протеста на майките с деца увреждания“, каза той и обясни, че форумът се подготвя от 7 месеца.

„За да се постигне целта, която сме си поставили - по-голяма заетост на хората с увреждания - не може да се осъществи без диалог. Президентът беше този, който прикани при откриването на кръглата маса всички участници да бъдат конструктивни и отговорни, да бъдат съпричастни към проблемите, които дискутират. Това се запази през цялото време“, заяви Донев.
Според него трябва да се намери балансът между стимули и санкции при наемането на хора с увреждания. По думите му 445 000 души получават социална пенсия, но малцина от тях работят.
„Има предразсъдъци и от двете страни. Бариери съществуват и пред хората с увреждания, и пред работодателите. Работодателите не винаги добре разбират хората с увреждания, когато наемат подобни хора“, коментира секретарят по социални политики и здравеопазване към президента.
По думите на Донев често се случва хора с увреждания, които са загубили професионалната си квалификация заради увреждането си, да не желаят да се преквалифицират. Ключово е те да се квалифицират в сфери, които се търсят от работодателите.
„Президентът ще направи форума годишно събитие, ще бъдат учредени и годишни награди, с които ще се отличават предприятия, образователни институции и общини, които наемат хора с увреждания. Целта на това е да има проследимост на резултатите, както и да се поощрят подобни практики. Критериите и показателите ще бъдат разработени в най-скоро време от контактната група към администрацията на президента“, допълни Донев.
„Пазарът на труда и заетостта предоставят пред хората с увреждания възможност за пълноценна интеграция“, каза в заключение той.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ТЕЛК ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост