NSVOK top banner

Вход

Нашите пациенти на Марс ли да ходят?

galabova1"Нашите пациенти имат нужда от грижа, не от безхаберие", заяви за "Здравей, България" д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Повод за интервюто е новината, че в сряда 26-годишен мъж уби баща си, преби майка си и нападна полицаи, отзовали се на сигнала на пострадалата жена.
Д-р Гълъбова предположи, че младежът вероятно не е пил лекарствата си. Тя коментира изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че властите ще търсят начин да озаптяват психично болните хора и ако се наложи, ще се прилага и сила.
"Скандализирах се, защото говорим за болни хора. Не говорим за престъпници, които да озаптяваме, 21 век е, Европейска държава сме.

Какво означава това, че не трябва да ходят сред нас? На Марс ли да ходят?", контрира тя.
"Отново се поставя въпросът как се грижат за нашите пациенти, когато те не са в психиатричните клиники на лечение. Те са оставени на близките си, ако имат близки и доколкото близките имат търпение", коментира д-р Гълъбова. Тези пациенти имат нужда от психосоциални услуги и подкрепа, каквито не получават. Освен това повечето държавни психиатрични болници са в окаяно състояние, а там се лекуват хора като нас. Директорът на държавната психиатрична болницата каза още, че е поискала официално от здравното министерство да им предостави една линейка, за да не плащат на Спешна помощ за транспорт на болни с психични разстройства, но им е било отказано. В същото време се купуват 400 линейки за Спешна помощ. „Защо за тях се купуват нови, а за психиатриите винаги втора ръка”, попита д-р Гълъбова.
Цялото интервю:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост