NSVOK top banner

Вход

Онколог: Смисълът на профилактиката е да се обхванат хора, които нямат симптоми (аудио)

EvaDimanovaПрофилактиката на рака на дебелото черво, който е на трето място по честота сред злокачествените заболяване както при мъжете, така и при жените, коментираха в "Часът на здравето" по БНР. Рискови фактори за възникването му са възраст над 50 г., семейна обремененост – роднини по първа линия с онкологично заболяване, както и някои други фактори като полипи, улцеративен колит. Специалистите от столичната онкоболница припомнят, че лечебното заведение поднови кампанията за безплатни прегледи, като тя ще продължи през цялото лято, а д-р Ева Диманова от Клиниката по коремна хирургия обясни колко често хората с по-висок риск трябва да се проследяват, при какви оплаквания трябва веднага да потърсят специалист и какво е лечението при съмнение за злокачествено заболявания.

"По отношение на дебелото черво трябва да посочим пациенти над 50 г., особено тези с фамилна обремененост. В това число влизат и пациенти с полипоза на дебелото черво - всички те подлежат на периодично изследване. Стремежът ни е главно да повишим информираността на хората кога е необходима тази профилактика и как да бъде осъществена по реда на здравната каса. Това беше насоката на кампанията, която проведохме през изминалия месец. Още в първия ден се записаха над 50 човека, като заедно с хора, които се интересуваха за възможностите за профилактика на рака на дебелото черво, се появиха и хора, които търсиха консултация за несвързани с това заболяване здравни проблеми в областта на онкологията - това ни провокира да продължим кампанията", каза тя.
Специалистът посочи, че когато става дума за профилактика, тя се отнася за хора, които нямат проблеми и оплаквания. Ранната диагностика на онкологичните заболявания по принцип е свързана с това те да бъдат открити в стадия, в които реални симптоми няма. Д-р Диманова обърна внимание, че онкологичните заболявания имат симптоми, едва когато са достатъчно напреднали.
"Смисълът на профилактиката е да се обхванат хората, които нямат симптоми. Тези, които имат късните симптоми като болки (това е много късен симптом); нарушения в ритъма на дефекацията - редуване на запек с диария; слуз или кръв в изпражненията - това са често спрягани симптоми, свързани с рака на дебелото черво, но и с ред други заболявания на дебелото черво. Нашата роля е да търсим заболяването при рисковите групи, преди да имат оплаквания", подчерта тя.
Д-р Диманова обясни, че шансът за човек над 50 г. да развие рак на дебелото черво е около 5%. Затова на тази възраст се извършва първото цялостно изследване. Ако при него не се открие никакво образувание или абнормност, следващото може да бъде след 5 - 10 години, тъй като периодът за развитие на злокачествено заболяване е много дълъг.
Хората, които имат фамилна обремененост по първа линия (майка, баща, брат, сестра) трябва да се изследват по-рано, особено ако техният близък е развил заболяването в по-ранна възраст. По думите на хирурга, трябва да се прави разграничение между фамилна обремененост и носителство на мутантен ген.
Още за начините за изследване и лечението на заболяването чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти Онкология
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост