NSVOK top banner

Вход

Ген контролира съотношението кост-мазнина в костния мозък

kosten mozuk okОткритията откриват възможности за нови терапии за лечение на остеопороза и стареене на скелета

При неочаквано откритие изследователите от Унивеситета на Каифорния в Лос Ланджелис (УКЛА) установиха, че ген, за който преди е известно, че контролира човешкия метаболизъм, също контролира равновесието на костите и мазнините в костния мозък, както и как една възрастова стволова клетка изразява своя краен клетъчен тип. Констатациите биха могли да доведат до по-добро разбиране на разрушаването на костно-масленото съотношение в костния мозък, както и до неговите последици за здравето, а също и към ген като обещаваща терапевтична цел при лечението на остеопороза и стареене на скелета.
Досега е известно, че PGC-1а генът, генния активатор, регулира реакциите, които преобразуват и поддържат енергия за човешките клетки. Проучването, ръководено от д-р Кун-Ю Уанг, председател и професор по биология и медицина, и д-р Бо Ю, асистент по рехабилитационна стоматология от Училището по дентална медицина на УКЛА, показа, че PGC-1α всъщност въздейства дали стволовите клетки се превръщат в мастни клетки или клетки от костен мозък и на свой ред контролират баланса между костите и мастната тъкан в костния мозък.
Изследването е публикувано онлайн в списание Cell Stem Cell.

Тъкан от костен мозък е съставен от кръвни клетки, мастна тъкан (или мазнина) и поддържащи стромални клетки (клетки на съединителната тъкан на всеки орган). В продължение на години клиничните специалисти отбелязват обратна връзка между костната маса и мастните клетки в костния мозък при различни медицински състояния. Увеличаването на мастната тъкан често се съпътства от намаляване на костната маса при стареене, както и от остеопороза и други метаболитни нарушения.
Остеобласти или костно образуващи клетки и адипоцити или клетки, образуващи мазнини, произлизат от общ резервоар на мезенхимни стволови клетки, които са стромални клетки, които могат да станат няколко различни типа клетки. Този състав предполага компромис между двата клетъчни типа и аномалия в начина, по който една клетка експресира своя окончателен вид мезенхимни стволови клетки при стареене на скелета и остеопороза. Молекулярната основа на този феномен е слабо разбрана. По-нататъшното проучване и прозряването на обратната връзка между загубата на кост и образуването на мазнини може да доведе до нови лечения за тези състояния.
Уанг и Ю забелязали в човешки и миши костен мозък, че експресията на PGC-1а гена намалява драстично в напреднала възраст. Първоначално изследователите са искали по-добре да разберат ролята на този ген при костно-индуцираната от възрастта болест. Двойката започва изследването си, като създава модел на мишка, който е премахнал протеините PGC-1a от мезенхимни стволови клетки. Те открили нещо неочаквано, когато тези мишки претърпяха процедура, която симулира остеопороза - имаше значително увеличение на мастната тъкан заедно с очакваното намаляване на костната маса.
"Това, което открихме, беше особено интригуващо, като се има предвид, че PGC-1α преди това е бил свързан само с метаболизъм, но не и с възрастни стволови клетки", каза Уанг, който е и асоцииран декан за следдипломна квалификация. "Това откритие предполага, че PGC-1α може да повлияе на това как стволовите клетки се разграничават в костите, а не в мастните клетки, и това може да доведе и до нови терапевтични средства при остеопороза".
За да тестват своите открития, те създават модел на мишка, в който се увеличава експресията на PGC-1a ген. Това, което се случи беше обратното на това, което се случи с техния първи модел - забавянето на костната загуба и намаляването на мастната тъкан на костния мозък, което предполага, че PGC-1α може да играе защитна роля в поддържането на баланса между костите и мастната тъкан.
Екипът установи, че PGC-1α директно активира експресията на TAZ, главен регулатор, за който преди това се съобщава, че усилва костното образуване, като в същото време инхибира диференцирането на мастните клетки на мезенхимни стволови клетки.
"Бихте могли да сравните PGC-1α с реката, която подхранва или поддържа костна маса, докато тя преминава през периферията на мозъка", каза Ю. "Реката тече суха, което накара повече мастни клетки да се образуват за сметка на костите."
Установено е, че физическото упражнение индуцира експресия на PGC-1a. Това изследване също така предполага, че редовните физически упражнения могат да спомогнат за поддържане на здравето на костите и за предотвратяване на стареенето в скелета, както и да осигурят други ползи за здравето.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!