NSVOK top banner

Вход

Ново лечение за редки наследствени ракови заболявания

cancer genes okИзследвайки два редки наследени ракови синдрома, учени от Раковия център в Йейл (РЦЙ) установиха, че раковите заболявания се дължат на начина, по който клетките ремонтират ДНК. Откритието, публикувано в списание Nature Genetics, предполага обещаваща стратегия за лечение с лекарства, одобрени наскоро за други форми на рак, твърдят изследователите.

Двете състояния - наречени наследствена лейомиоматоза и рак на бъбречните клетки (HLRCC) и наследствен парагангиом и феохромоцитом (SDH PGL / PCC), свързани с сукцинат дехидрогеназа - повишават риска от тумори, които могат да бъдат доброкачествени или ракови. Онколозите се стремят да отстранят туморите чрез операция, но леченията са до голяма степен неефективни, ако туморите станат метастатични.
При двата наследствени синдрома на рака клетките произвеждат необичайно високи количества метаболити, които са част от биохимичния процес, който тялото използва за превръщането на въглехидрати, мазнини и протеини в енергия. Това се дължи на наследени дефекти в гените, които кодират ензими, които нормално обработват тези метаболити. Изследователите в Йейл откриха, че тези високи нива на метаболити могат да разградят процес, известен като хомоложна рекомбинация, чрез който клетките поправят ДНК щетите, които се появяват, когато се разделят.

"Нашето откритие идентифицира ахилесова пета за тези тумори, които потенциално могат да бъдат лекувани с помощта на нов тип лекарство, наречено инхибитор на PARP", каза Питър Глейзър, доктор, председател на катедрата по терапевтична радиология в РЦЙ, и съавтор на изследването.
Инхибиторите на PARP (поли ADP-рибоза полимераза) са предназначени да унищожат раковите клетки, които вече са загубили част от способността си да ремонтират своята ДНК чрез хомоложна рекомбинация. Инхибиторите имат за цел да изтрият напълно ДНК ремонта, като по този начин убиват клетката. Администрацията по храните и лекарствата одобри три такива лекарства за лечение на рак на гърдата, яйчниците и други видове рак с мутации в гените на BRCA, които нарушават хомоложната рекомбинация.
Учените са се опитвали да намерят кои индикатори освен статута на BRCA могат да предскажат точно кои пациенти ще се възползват от лекарствата. "Нашето изследване идентифицира допълнителни биомаркери за тумори, които са чувствителни към инхибитори на PARP, които ще бъдат от полза в практиката", каза Паркър Сулковски от лабораторията на Глейзър и водещ автор на статията.
Анализът на тези пробни тумори показва недостатъци в ремонта на ДНК. След това изследователите извършват експерименти с множество видове човешки клетки, които моделират двата наследени синдрома. Тези изследвания показват, че двата метаболита могат да потискат пътя на хомоложна рекомбинация и да оставят клетките чувствителни към PARP инхибитори.
След това изследователите моделирали болестта в серия от експерименти в "ксеноприсадки", в които човешки туморни клетки са имплантирани в мишки. Както при клетъчните експерименти, лечението с PARP инхибитор последователно и значително забави растежа на тумора в мишките.
Като се има предвид силата на тези предклинични открития, учените планират да тестват PARP инхибитори в клинични изпитания за тези наследени ракови синдроми. В същото време, лабораторията на Глейзър ще продължи да изследва основната биология на синдромите, търсейки по-подробно разбиране как метаболитите потискат ремонта на ДНК. Учените също се надяват да хвърлят светлина върху свързаните с тях аномалии в метаболизма, които биха могли да направят други индикации за рак уязвими към PARP инхибитори или евентуално към други целеви инхибитори на ремонта на ДНК.
"Нашето откритие на тази неочаквана връзка между метаболизма и ремонта на ДНК при тези ракови заболявания открива цяла област на изследване", казва Глейзър, и дава друг пример за важността на ремонта на ДНК при формирането на рак и раковата терапия.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!