NSVOK top banner

Вход

Да критикуваме държавата, но да не забравяме и личната отговорност

katsarov vitkova bgonairД-р Мими Виткова и Д-р Стойчо Кацаров коментираха пред телевизия Bulgaria ON AIR, случая с болен пациент без здравни осигуровки.
Стана ясно, че макар да не е здравно осигурен пациентът ще бъде прегледан от лекарски екип от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Вчера семейството е било потърсено от Социално подпомагане - Младост и им е съобщено, че за онкоболният е осигурен лекарски преглед.
По думите на Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването около 2 млн. български граждани са с прекъснати здравноосигурителни права, а според министерството на финансите повече от половината от тях са в чужбина.
"В точно този случай проблемът не е в здравната система, а в социалната. Лекарите са си свършили добре работата. Има Постановление на Министерския съвет номер 17 от 2007 година, което е точно за такива случаи. В него е указано, че разходите за лечението на пациенти , които не са здравно осигурени и са без доходи и имущество се плащат от Министерството на труда и социалната политика.

В Закона за здравното осигуряване е записано, че граждани, които имат право на социално подпомагане са здравно осигурени, както и лица с право на енергийни помощи. С други думи, ако човекът няма или е с ниски доходи, нашият закон го защитава", коментира Кацаров в "България сутрин".
Той заяви също, че здравното осигуряване е система, в която всеки трябва да има принос. Тук трябва да се разглежда и въпроса с личната отговорност. Системата е изградена така, че всички да плащат, а да ползват само болните. Не е редно да не даваш своя принос години наред, а когато се разболееш да искаш да получиш всичко безплатно.
Според бившия здравен министър Мими Виткова държавата е тази, която трябва да обединява институциите, но в този случай явно държава няма.
"Хората в тежка ситуация не знаят какво да правят, именно затова социалните служби трябва да им казват какво следва, какви са техните права и задължения. Освен това законът трябва да е по-строг към хората, които не си плащат здравните осигуровки", добави Виткова пред Bulgaria ON AIR.
Цялата дискусия във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост