NSVOK top banner

Вход

Фелдшери оказаха помощ на недоносено бебе

bebeРепортаж на Нова тв разказва за екип от двама фелдшери и санитарка, които помогнали на бебе, родено в шестия месец в Генерал Тошево. Момиченцето тежи едва 850 грама. Единият от фелдшерите, Димитър Алексиев разказва:
„То беше легнало само на лявата ми длан. Ноздрите му бяха големи колкото пълнител на химикал. Аз трябваше да проникна през устната кухина”, разказва д-р Алексиев.
"Детето отвори устичка, сърцето му туптеше много бързо. То изплака и тогава почувствах най-голямата радост", продължава лекарят.

Mайката и бебето са добре. В момента новороденото е под лекарски грижи на неонатолози във Варна.
"Морално удовлетворен съм от това, което постигнахме като екип", казва още Димитър Алексиев.
Случаят е показателен за това, че при добра подготовка, екипите на спешна помощ в повечето случаи не се нуждаят от лекари. Работата може да се извърши и от парамедици и медицински фелдшери. Така ще могат да се използват възможностите на хиляди медици с фелдшерско образование.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Спешна помощ ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Проф. В. Борисов · преди 4 месеца
    Изключително показателен е този казус с адекватното действие на фелдшерите! Би трябвало той да намери по-широко място в медиите, за да разбере и обществото, здравните политици и здравните законотворци, че преди години бе извършена огромна грешка с фактическото ликвидиране на фелшдерската професия. Тази професия беше много ефективна, би била и днес особено полезна за огромни региони в условията на разпокъсаната медицинска мрежа. Фелдшерите са там, където лекарите избягват да отидат, въпреки че и там живеят български граждани. Много от местата на наши вечно недоволни ОПЛ можеха да се заемат без всякакъв риск от добре подготвени и много по-непретенциозни фелдшери, но всеотдайни, с призвание и с много по-малки финансови разходи. Нека припомня, че фелдшер е авторитетна професия не другаде, а в Германия: там Feldscher е специалист с полувисше или висше професионално медицинско образование, подготвен за най-масовата патология и особено ефективен именно при тази патология, с която на лекарите им тежи да се занимават - просто им е скучно. У нас се въведе обучение по една несполучливо наречена професия "лекарски асистенти". Пак нещо недомислено и неясно с какво и къде ще се занимават тези "нови" професионалисти и дали те ще имат професионална автономия или ще бъдат жалки придатъци някъде.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост