NSVOK top banner

Вход

Ново лечение на рак на черния дроб

liver okИзследователски екип, ръководен от учени от Института по рак на Сингапур (ИРС) в Националния университет в Сингапур (НУС), разработи ново пептидно лекарство наречено FFW, което потенциално би могло да спре развитието на хепатоцелуларен карцином или първичен рак на черния дроб. Това забележително откритие отваря врата за по-ефективно лечение на рак на черния дроб с по-малко странични ефекти.

Международният екип включва изследователи от Бригамската и женската болница в Харвардското медицинско училище, катедрата по биологични науки към НУС, както и Агенцията за наука, технологии и изследвания.
HCC е бързо растящ рак на черния дроб и пациентите обикновено преживяват 11 месеца след диагностицирането. HCC представлява над 90% от всички ракови заболявания на черния дроб и представлява сериозен проблем за общественото здраве в Азиатско-тихоокеанския регион. Главното лечение от първа линия за НСС е лекарството Сорафениб, което има неблагоприятни странични ефекти и удължава преживяването само за три месеца. Липсата на ефективни алтернативи за лечение, съчетани с късно откритие, доведе до HCC да се превърне в втората водеща причина за смъртни случаи при рак в световен мащаб.
SALL4 - протеин, свързан с туморния растеж - е бил широко изследван като прогнозен маркер и цел на лекарството за HCC и други видове рак като рак на белия дроб и левкемия. Той обикновено присъства в растящия зародиш, но е неактивен в тъканите на възрастни. При някои видове рак, като HCC, SALL4 се реактивира, което води до нарастване на туморите. Въпреки това, SALL4 преди това е класифициран като "неприложима цел".


Лекарствените молекули, които действат върху протеинови взаимодействия като SALL4-NuRD, често изискват прицелните протеини да имат малък "джоб" в своята 3D структура, където лекарствената молекула може да пребивава и да влезе в сила.
"В предишните изследвания открихме, че протеинът SALL4 работи с друг протеин, NuRD, за да създаде партньорство, което е от решаващо значение за развитието на ракови заболявания като HCC. Вместо да търсим" джобове "на SALL4, биомодула, за да блокира взаимодействието между SALL4 и NuRD.В нашите лабораторни експерименти блокирането на това взаимодействие доведе до смърт на туморни клетки и намалено движение на туморни клетки ", обясни професор Даниел Тенен.
Той добави: "Това вълнуващо откритие има важни последици за лечението на HCC. Нашата работа може да бъде полезна и за широк спектър от твърди ракови заболявания и левкемични злокачествени заболявания с повишени SALL4."
Изследователският екип също така откри, че FFW, когато се използва в комбинация със Sorafenib, може да намали растежа на резистентни към Sorafenib НСС.
Докато повечето целеви терапии са лекарства с малка молекула, добре проектирано пептидно лекарство - като FFW - има тенденция да притежава по-висока селективност спрямо големи свързващи повърхности с по-безопасен профил на токсичност в сравнение с малките молекули.
Д-р Лиу Бии Ху, научен сътрудник, заяви: "Въз основа на информацията, получена от структурната и глобалната генна експресия, продължаваме работата си върху този пептид и други пептиди със сходни структури, с цел евентуално да да ги превърнат в клинични медикаменти в полза на пациентите. "
Насочването на взаимодействието SALL4-NuRD като специфична за раковите клетки цел представлява вълнуващ път за разработване на терапевтични възможности.
"Идеалната цел за рак трябва да бъде специфична за раковите заболявания и нетоксична за нормалните тъкани. Затова ние си сътрудничим за намирането на липсваща връзка, която може да лекува рака и да възстанови нормалната функция на клетката", обяснява доц. Ли Чай от Бригъм и Женската Болница в Харвардското медицинско училище.
Изследователският екип използва творчески и новаторски интегриран подход, комбиниран с техники за структурни анализи, за да действа върху белтъчните взаимодействия като SALL4-NuRD. Съвместното усилие доведе до проектирането на пептида FFW, който е малка верига от аминокиселини, които могат да взаимодействат със SALL4-NuRD взаимодействия. FFW може ефективно да блокира огромната повърхност на протеин-протеин взаимодействие и не изисква "джоб", за да влезе в сила.
"В нашата последна работа изследователският екип също демонстрира ефективна стратегия за точно насочване на онкогени, считани по-рано за недопустими. Надяваме се да проучим как насочването на тези протеинови взаимодействия може да се развие в други видове рак", каза проф. Тенен.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!