NSVOK top banner

Вход

Нова система за бърза реакция при инфаркт

heart okИзследователи от Държавния университет в Северна Каролина и Университета на Северна Каролина в Чепъл Хил са разработили система за доставяне на лекарства, която позволява бърза реакция на сърдечни пристъпи без хирургическа интервенция. При лабораторни и животински тестове, системата се оказа ефективна при разтваряне на съсиреци, ограничаване на дългосрочното образуване на белези в сърдечната тъкан и запазване на нормалната функция на сърцето.

"Нашият подход би позволил на доставчиците на здравни грижи да започнат лечение на сърдечни пристъпи, преди пациентът да стигне до хирургичен пакет, надявайки се, че ще подобри резултатите за пациентите", казва Ашли Браун, автор на доклад за работата и асистент в програмата Joint Biomedical Engineering Program (BME) . "И тъй като можем да се насочим към блокирането, ние можем да използваме мощни лекарства, които могат да представляват заплаха за други части на тялото, като целта намалява риска от нежелани вреди".
Сърдечни атаки или миокардни инфаркти се появяват, когато тромб - или съсирек - блокира кръвоносен съд в сърцето. За да се лекуват сърдечни пристъпи, лекарите често извършват операция за въвеждане на катетър в кръвоносните съдове, което им позволява физически да разкъсат или да премахнат тромба. Но не всички пациенти имат бърз достъп до хирургични грижи.


И може да възникнат още поражения дори след отстраняването на блокадата. Това е така, защото връщането на прясна кръв към блокирани тъкани може да причини увреждане на собствената си, наречено реперфузионно увреждане. Реперфузионното увреждане може да причини белези, втвърдяване на сърдечната тъкан и ограничаване на нормалната функция на сърцето.
За да се справят с тези проблеми, изследователите са разработили решение, което разчита на порьозни наногелови сфери с диаметър около 250 нанометра, които са насочени към тромб и дават коктейл от две лекарства: tPA и Y-27632.
Тромбът може да бъде съставен от различни вещества, като тромбоцити или артериални плаки, но всички те съдържат вещество, наречено фибрин. Така че, за да се насочат блокажите, всеки наногел е покрит с протеини, които се свързват специфично с фибрина. С други думи, когато наногелите достигнат тромб, те се придържат.
ТРА и Y-27632 са наслоени в наносферата, като tPA образува черупка, която заобикаля Y-27632. В резултат на това, tPA изтича първо на мястото на тромба, позволявайки му да изпълнява своята работа - която е да разруши фибрина и да разтваря съсирека.
Тъй като tPA се освобождава, Y-27632 избягва наногела. Докато tPA е насочен към самия съсирек, Y-27632 има за цел да ограничи щетите, причинени от реперфузионно нараняване. Това прави това чрез ограничаване на твърдостта на клетките в областта, които допринасят за белези. Това позволява на тези клетки да запазят повече от своята пластичност, подобрявайки способността им да функционират нормално и запазвайки по-голяма сърдечна функция.
При in vitro тестове, изследователите установиха, че целевият tPA / Y-27632 коктейл разтваря съсиреци в рамките на няколко минути. Докато това все още не е подложено на тестове, тя може да работи по-бързо от хирургическите интервенции, които изискват време за подготовка на пациента и поставяне на катетъра на място.
При тестовете, при които се използват лабораторни плъхове, учените установили, че техният метод ограничава белезите и запазва сърдечната функция след сърдечен удар по-добър от целевия tPA или Y-27632 сами по себе си - много по-добре от контролната група, при която животните не получават нито едно лекарство.
По-специално, животните, които са получили целевия коктейл, са имали фракция на изтласкване на лявата камера, която измерва функционалността на сърцето, около 67% четири седмици след сърдечния инфаркт - което е здравословно. Самият tPA е бил около 57%, което е в ниския край на нормалния диапазон, докато контролната група и Y-27632 само попаднаха в 40-те. По същия начин, целевият коктейл е довел до тъкан от белези по-малко от 5% от засегнатата област. TPA и Y-27632 имат белези около 7% от площта, като контролната група вижда белези над 10%.
Нещо повече, изследователите са установили, че набелязаните наногелове са довели до малко или никакво от наногелите, които се намират в други тъкани - като белите дробове и черния дроб - особено в сравнение с използването на нецелевите наногелове.
"Това е важна част от нашите открития, защото tPA и Y-27632 могат да представляват рискове, ако започнат да действат върху части от тялото извън целевата област", казва Браун. "Например, tPA може да предизвика кървене и Y-27632 може да засегне много тъкани, където е необходима клетъчна контракция за нормална функция."
Друго предимство на набелязаните наногелове е, че поради малкия си размер те могат да се насочат дори към тези кръвоносни съдове, които са твърде малки, за да достигнат използването на катетри.
Изследователите отбелязват също, че това е предклинично проучване. Следващите стъпки за работата включват по-нататъшно оценяване на безопасността на наногелите и тестване при по-големи животински модели.
"Докато все още сме в ранните етапи на разработването на тази технология, ние знаем, че е важно да признаем проблемите, свързани с разходите", казва Браун. "Като се има предвид сложността на системата за доставяне на лекарства, тя трябва да бъде сравнима или малко по-скъпа от рекомбинантните протеинови терапевтици, които понастоящем са в клинична употреба - като самият tPA, но тъй като лекарствата са насочени, дозите вероятно ще бъдат по-малки , Което би спомогнало за запазването на разходите, сравними със съществуващите лекарства на пазара. "
Документът "Целево лечение на исхемични и фиброзни усложнения при инфаркт на миокарда с използване на терапевтичен микрогенен разтвор с двойна доза" е публикуван в списание ACS Nano.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации