NSVOK top banner

Вход

Болест на Алцхаймер и диабет тип 2: надежда за инхибитори срещу амилоидни плаки

alzheimer okЕфективните терапевтични средства за противодействие на образуването на амилоидни плаки при болестта на Алцхаймер и диабет тип 2 все още не са налични. Учените в Техническия университет на Мюнхен (ТУМ) вече са малко по-близо до решение: Те са описали нов клас проектирани макроциклични пептиди, които са силно мощни инхибитори на образуването на амилоиди.

Амилоидните плаки, които са протеинови депозити, играят решаваща роля в развитието на болестта на Алцхаймер и диабет тип 2. Няколко екипа от учени по целия свят работят върху намирането на начини за предотвратяване на образуването на амилоидни плаки в човешкия мозък.
Екипът на професор Мартин Захариас (ТУМ), професор Герхард Рамс (болница ТУМ Rechts der Isar) и професор Юрген работиха върху идеята от известно време в изследователския екип на А. Капурниоту, професор по биохимия на пептидите (ТУМ) Бернхаген (Институт за изследване на инсулт и деменция (ИИД) в Университета "Лудвиг Максимилиан" (LMU)). Изследователите сега представят макроциклични пептиди (MCIPs) като мощни инхибитори на образуването на амилоиди; те съобщават резултатите си в списанието Angewandte Chemie. Работата е подкрепена от съвместен изследователски център SFB 1035 на Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG).

В новото изследване екипът представя макроциклични пептиди, развити като нов клас амилоидни инхибитори. "Ние открихме MCIP, който е стабилен в човешката кръвна плазма и може да преодолее човешката кръвно-мозъчна бариера в in vitro модел на клетъчна култура", обяснява проф. Капурниоту. Тя добави: "Досега бяхме" само "способни да демонстрираме тези свойства в епруветката - затова е необходимо да се направят по-нататъшни изследвания, но това са две изключително желани свойства за инхибитори на амилоида на Алцхаймер.
ТУМ вече е подал заявление за патент за новоразработените макроциклични пептиди. "Те биха могли да бъдат добра алтернатива на понастоящем преследваните методи, базирани на антитела, като терапевтични средства срещу образуването на амилоидни плаки на Алцхаймер, защото са лесни за производство, имат обещаващи свойства и поради тяхната пептидна природа те ще бъдат значително по-евтини от антителата".
"Следователно, по-нататъшни проучвания сега са планирани, за да се провери дали MCIPs също са ефективни в in vivo модели. Освен това, MCIPs могат също да бъдат подходящи като шаблони за развитието на малки молекулни пептидомиметици (молекули имитиращи пептидни вериги) като анти-амилоидни лекарства при Алцхаймер и диабет тип 2.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации