NSVOK top banner

Вход

Нови модели за разбиране на епилепсията

epilepsyOKНовите терапии могат да бъдат на хоризонта за хора, живеещи с епилепсия или тревожност, благодарение на откритие от Университета на Невада в Лас Вегас (УНЛВ) и международен екип от изследователи, изследващи как протеините взаимодействат, за да контролират мозъчните клетки.

Проучването, публикувано в Nature Communications, предоставя ново вникване в начините за регулиране на специализирано "отделение" от клетки в мозъка, които контролират тяхното сигнализиране. Ако учените и лекарите могат да повлияят на това отделение, те могат да контролират изгарянето на мозъчни клетки, което на свой ред спира или предотвратява пристъпите, наред с други неща.
Водещият автор Рошел Хайнс заяви, че контролните модели на активност са много важни за функционирането на мозъка.
"Ако можем по-добре да разберем как се развива мозъчната активност, можем да разберем как може да се обърка в разстройство като епилепсията, където мозъчната дейност става неконтролирана", каза Хайнс. "И ако можем да разберем какво е важно за този контрол, можем да измислим по-добри стратегии за лечение и подобряване на качеството на живот на хората с епилептични припадъци и може би други видове разстройства, като например тревожност или нарушения на съня".
Шестгодишният проект се придвижи една стъпка по-близо до отговарянето на десетилетия стари въпроси за контрола на мозъчните вълни, като количествено определи как взаимодействат два ключови протеина - GABAA рецептор а2 субединицата и колибистин. Когато взаимодействието беше прекъснато в моделите на гризачи, ЕЕГ тестовете показаха, че мозъчните вълни излязоха извън контрол, имитиращи модели, наблюдавани при хора с епилепсия и тревожност.


"Това е парчето, което би могло да промени учебниците: Преди това имахме въпроси за това как тези парчета съвпадат и си помислих, че може би група от три или повече протеини взаимодействат", казва Хайнс. "Но изследванията на нашия екип твърдо показват, че има много специфично взаимодействие между два от тях и това има отражение върху това как неврозите могат да регулират тази област".
Координиатор на изследователските усилия бе Стивън Мос, професор по неврология в Туфс и директор на лабораторията на АстраЗенека за основна и транслационна невронаука в Бостън. Мос каза, че резултатите от проучването трябва да стимулират развитието на лекарства, които са насочени към подгрупата на GABAA рецептор а2 като нови, по-ефективни лечения за епилепсия.
Хайнс и нейният съпруг, професор по психология на УНЛВ Дъстин Хайнсs, сътрудничиха по проекта с изследователи от Университетската школа "Туфтс" в Бостън САЩ, където Рошел беше постдокторант с Мос; както и университета в Вюрцбург в Германия; Университета в Торино в Италия; Университета в Цюрих, Швейцария; Университетски колеж Лондон във Великобритания.
Изследването е подкрепено от безвъзмездни средства от Националните институти по здравеопазване в САЩ, Канадските институти по здравни изследвания и Германската инициатива за върхови постижения.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации