NSVOK top banner

Вход

Нови модели за разбиране на епилепсията

epilepsyOKНовите терапии могат да бъдат на хоризонта за хора, живеещи с епилепсия или тревожност, благодарение на откритие от Университета на Невада в Лас Вегас (УНЛВ) и международен екип от изследователи, изследващи как протеините взаимодействат, за да контролират мозъчните клетки.

Проучването, публикувано в Nature Communications, предоставя ново вникване в начините за регулиране на специализирано "отделение" от клетки в мозъка, които контролират тяхното сигнализиране. Ако учените и лекарите могат да повлияят на това отделение, те могат да контролират изгарянето на мозъчни клетки, което на свой ред спира или предотвратява пристъпите, наред с други неща.
Водещият автор Рошел Хайнс заяви, че контролните модели на активност са много важни за функционирането на мозъка.
"Ако можем по-добре да разберем как се развива мозъчната активност, можем да разберем как може да се обърка в разстройство като епилепсията, където мозъчната дейност става неконтролирана", каза Хайнс. "И ако можем да разберем какво е важно за този контрол, можем да измислим по-добри стратегии за лечение и подобряване на качеството на живот на хората с епилептични припадъци и може би други видове разстройства, като например тревожност или нарушения на съня".
Шестгодишният проект се придвижи една стъпка по-близо до отговарянето на десетилетия стари въпроси за контрола на мозъчните вълни, като количествено определи как взаимодействат два ключови протеина - GABAA рецептор а2 субединицата и колибистин. Когато взаимодействието беше прекъснато в моделите на гризачи, ЕЕГ тестовете показаха, че мозъчните вълни излязоха извън контрол, имитиращи модели, наблюдавани при хора с епилепсия и тревожност.


"Това е парчето, което би могло да промени учебниците: Преди това имахме въпроси за това как тези парчета съвпадат и си помислих, че може би група от три или повече протеини взаимодействат", казва Хайнс. "Но изследванията на нашия екип твърдо показват, че има много специфично взаимодействие между два от тях и това има отражение върху това как неврозите могат да регулират тази област".
Координиатор на изследователските усилия бе Стивън Мос, професор по неврология в Туфс и директор на лабораторията на АстраЗенека за основна и транслационна невронаука в Бостън. Мос каза, че резултатите от проучването трябва да стимулират развитието на лекарства, които са насочени към подгрупата на GABAA рецептор а2 като нови, по-ефективни лечения за епилепсия.
Хайнс и нейният съпруг, професор по психология на УНЛВ Дъстин Хайнсs, сътрудничиха по проекта с изследователи от Университетската школа "Туфтс" в Бостън САЩ, където Рошел беше постдокторант с Мос; както и университета в Вюрцбург в Германия; Университета в Торино в Италия; Университета в Цюрих, Швейцария; Университетски колеж Лондон във Великобритания.
Изследването е подкрепено от безвъзмездни средства от Националните институти по здравеопазване в САЩ, Канадските институти по здравни изследвания и Германската инициатива за върхови постижения.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост