NSVOK top banner

Вход

Глаукомата може да бъде автоимунно заболяване

glaukomaOKГлаукомата, болест, която засяга близо 70 милиона души по света, е нещо мистериозно въпреки разпространението му. Малко се знае за произхода на заболяването, което уврежда ретината и оптичния нерв и може да доведе до слепота.

Ново проучване от МИТ и Massachusetts Eye and Ear установи, че глаукома може всъщност да е автоимунно разстройство. В изследване на мишки, изследователите показаха, че собствените Т клетки на организма са отговорни за прогресивната дегенерация на ретината, наблюдавана при глаукома. Освен това, тези Т клетки изглежда се подготвят да атакуват невроните на ретината като резултат от предишни взаимодействия с бактерии, които обикновено живеят в нашето тяло.
Откритието предполага, че може да е възможно да се разработят нови лечения за глаукома чрез блокиране на тази автоимунна активност, твърдят изследователите.
"Това открива нов подход за предотвратяване и лечение на глаукома", казва Джианджу Чен, професор по биология в МИТ, член на Института за интегративни ракови изследвания на МИТ и един от старшите автори на изследването, коетп се появява в Nature Communications на 10 август.
Дон Фън Чен, доцент по офталмология в Харвардското медицинско училище и Института за очни изследвания на Схепенс в Масачузетския очи и ухо, също е старши автор на изследването.

Един от най-големите рискови фактори за глаукома е повишеното налягане в окото, което често се случва с възрастта на хората и каналите, които позволяват течността да се отцежда от окото, се блокират. Болестта често отначало не е открита; пациентите може да не осъзнаят, че имат заболяването, докато не бъдат загубени половината от ганглийните клетки на ретината.
Повечето лечения се фокусират върху понижаване на налягането в окото (известно също като вътреочно налягане). Въпреки това, при много пациенти заболяването се влошава дори след като вътреочното налягане се нормализира. При проучвания с мишки Дон Фън Чен открива същия ефект.
"Това ни доведе до мисълта, че тази промяна на налягането трябва да задейства нещо прогресивно и първото нещо, което дойде на ум, е, че трябва да бъде имунен отговор", казва тя.
За да тестват тази хипотеза, изследователите търсят имунни клетки в ретината на тези мишки и откриват, че наистина Т-клетките са там. Това е необичайно, защото Т клетките нормално са блокирани да навлизат в ретината чрез стегнат слой от клетки, наречен бариера на кръвната ретина, за да подтисне възпалението на окото. Изследователите установяват, че когато се повиши вътреочното налягане, Т клетките по някакъв начин са в състояние да преминат през тази бариера и в ретината.
Екипът посъветва Иънджу Чен, имунолог, да проучи по-подробно каква роля могат да играят тези Т клетки в глаукомата. Изследователите генерираха високо вътреочно налягане при мишки, в които липсват Т-клетки и установиха, че докато това налягане предизвиква само малко увреждане на ретината, болестта не напредва, след като налягането в очите се върне към нормалното.
Допълнителни проучвания разкриват, че свързаните с глаукома Т клетки се насочват към протеини, наречени протеини на топлинен шок, които помагат на клетките да реагират на стрес или нараняване. Обикновено Т клетките не трябва да се насочват към протеини, продуцирани от гостоприемника, но изследователите подозират, че тези Т клетки преди това са били изложени на бактериални топлинни шокови протеини. Тъй като протеините от топлинен шок от различни видове са много сходни, получените Т клетки могат да реагират кръстосано с миши и човешки топлинни шокови протеини.
За да изпробват тази хипотеза, екипът донесе на Джеймс Фокс, професор в катедрата по биологично инженерство в МИТ и в отдела по сравнителна медицина, чийто екип поддържа мишки без бактерии. Изследователите установили, че когато се опитаха да предизвикат глаукома в тези мишки без микроби, мишките не развиха болестта.
След това изследователите се обърнаха към пациенти с глаукома и откриха, че тези пациенти са имали пет пъти по-голямо от нормалното ниво на Т-клетки, специфични за протеините на топлинния шок, което предполага, че същото явление може да допринесе за болестта при хората. Досега изследванията на изследователите показват, че ефектът не е специфичен за конкретен щам на бактериите; по-скоро експозицията на комбинация от бактерии може да генерира Т клетки, които са насочени към протеини с топлинен шок.
Един от въпросите, които изследователите планират да проучат по-нататък, е дали други компоненти на имунната система могат да бъдат включени в автоимунния процес, предизвикващ глаукома. Те също така изследват възможността този феномен да се основава на други невродегенеративни разстройства и да търсят начини за лечение на такива смущения чрез блокиране на автоимунния отговор.
"Това, което научаваме от окото, може да се приложи към мозъчните заболявания и в крайна сметка може да помогне за разработването на нови методи за лечение и диагностика", казва Донг Фен Чен.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост