NSVOK top banner

Вход

Източникът на развитие на рак на бъбрека

kidney cancerOKПървият атлас от човешки бъбречни клетки

В първия експеримент от този вид, учените са разкрили точната идентичност на раковите клетки от най-честите ракови заболявания на бъбреците в детството и при възрастни. Изследователи от Института Уелком Сангер, Университета в Кеймбридж, Университета Нюкасъл и техните сътрудници показаха, че раковите клетки са версии на специфични здрави клетки от развиващите се бъбреци или бъбреците на възрастни.

Публикувано в списанието “Наука“, това изследване може да доведе до разработването на напълно нови методи за лечение на ракови заболявания на бъбреците, които биха могли да накарат раковите клетки да се развиват по специфични начини в по-безопасни клетки.

Ракът на бъбреците е седмият най-разпространен рак в Обединеното кралство с 12 500 нови случая през 2015 г., главно при възрастни с бъбречно-клетъчен карцином. Леченията за това включваха хирургия, химиотерапия и лъчетерапия.

Най-разпространеният детски карцином на бъбреците е туморът на Вилмс, като всяка година в Обединеното кралство се диагностицират около 80 деца. Това засяга главно деца под 5-годишна възраст и въпреки че лечението за Вилмс обикновено е успешно, химиотерапията може да има сериозни дългосрочни ефекти върху децата.

В огромно проучване за разбирането на тези два най-често срещани типа рак на бъбреците изследователите са разгледали повече от 72 хиляди отделни бъбречни клетки от здрави и ракови тъкани. Те сравняват клетките на тумора и бъбречните клетъчни клетки на Вилмс с нормални клетки от развиващите се, детски, юношески или възрастни бъбреци.

Използвайки мощна техника, наречена секвенция на единична клетъчна РНК, изследователите успяха да открият точната идентичност на раковите клетки. Те откриха, че раковите клетки на децата на Вилмс имат същите характеристики като специфични нормални развиващи се бъбречни клетки, което показва, че тези бъбречни клетки не успяват да се развият правилно в утробата.

Д-р Сам Бехяти, ръководител на изследването на Института Уелком Сангер катедра "Педиатрия на университета в Кеймбридж", заяви: "Нашето първостепенно изследване идентифицира точната генна активност във всяка клетка и разкри, че туморните клетки на Вилмс имат същите характеристики като нормални което може да доведе до нов модел за лечение на детския рак, като манипулира развитието на клетките, вместо да се опитва да ги убие с химиотерапия.

Проф. М. Ханифа, автор на изследване от Нюкасълския университет, заяви: "Използвайки голям мащаб на единична клетъчна РНК секвениране, ние можем да определим точно характеристиките на бъбречните туморни клетки за първи път и да ги сравним със здрави референтни бъбречни клетки от различни етапите на развитие и възрастта.Този подход ще помогне за разбирането не само на рака на бъбреците, но и на много други заболявания, които имат своя произход по време на развитието. "

Изследователите също така откриват, че клетките за възрастни карциномни бъбреци са версия на специфичен рядък подтип на здрави възрастни бъбречни клетки, наречена PT1. Те установили, че въпреки генетичните различия, всички изследвани клетки на карцином на бъбреците са развили същите PT1 характеристики. Резултатите могат да осигурят основата на нов метод за лечение на рак чрез специално насочване към тази PT1 клетка.

Д-р Менна Клатуърти, автор и главен изследовател в Катедрата по медицина в университета в Кеймбридж, заяви: "Това проучване има значение извън рака. Включването на данни от проби от бъбрек, които са здрави за развитие, деца, юноши и възрастни, ни даде възможност да направим първия атлас на човешки бъбречни клетки, което ще даде важен принос към глобалната инициатива "Клетъчен атлас", която има за цел да нанесе всяка клетка в човешкото тяло и да предостави тази информация на изследователите по целия свят.

Д-р Сара Тейхман, автор на доклада на Института Уелком Сангер и  съпредседател на инициативата Човешки клетъчен атлас, заяви: "Нашата работа към Атласа на човешките клетки цели да направим данните, свързани с човешките заболявания и нашето разбиране за човешката биология Това е огромно изследване на епителните клетки на човешкия бъбрек през човешкия живот, което революционизира разбирането ни за бъбреците в здравето и рака. "

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост