NSVOK top banner

Вход

Нова ХИВ терапия за резистентни на лекарства пациенти

HIV AIDSВ скорошно проучване, ново лекарство за ХИВ намалява вирусната репликация и увеличава имунните клетки при индивиди с напреднала, резистентна на лекарства ХИВ инфекция. Използван в комбинация със съществуващите лекарства за ХИВ, лекарството е обещаваща стратегия за пациенти, които са изчерпали ефективни възможности за лечение, казаха изследователите.

Изследването е публикувано в New England Journal of Medicine.
За някои хора с ХИВ, съществуващите лекарствени терапии не успяват да потиснат вируса, което води до лекарствена резистентност и влошаване на заболяването. Докато няколко лекарства за ХИВ насочват вируса ефективно, няма одобрен нов клас лекарства за ХИВ за борба с болестта след десетилетие. През март 2018 г. Агенцията за лекарствени продукти за хуманна употреба (АЛП) одобрява ибализумаб, лекарство, което е насочено към първичния рецептор за влизане в ХИВ в имунни клетки, известни като CD4 Т клетки. Този нов механизъм на действие предотвратява влизането на ХИВ в целевите клетки.
Многобройни сътрудници са участвали в проучването, включително Йеил, което включва пациенти с резистентни към множество лекарства за ХИВ. Пациентите получават доза ибализумаб, която се доставя интравенозно, в допълнение към неуспешния режим, в продължение на една седмица. След този период те получават ибализумаб в комбинация с оптимизирани режими на лечение в продължение на шест месеца.

Изследователският екип установи, че след една седмица на ибализумаб повечето от 40 пациенти (83%), включени в проучването, са имали намаление на вирусното натоварване, което се отнася до количеството на открития в кръвта ХИВ. След 25 седмици почти половината от пациентите са наблюдавали потискане на вирусния товар под нивото на откриване. Учените също така съобщават за увеличение на CD4 Т клетките, които са маркер за имунната сила. Едно отделно лице е имало нежелано събитие, за което се смятало, че е свързано с ибализумаб и е довело до оттегляне от проучването, твърдят изследователите.
Резултатите са били забележими за тази резистентна на лекарства популация на изследваните пациенти, каза Ему: "Тези пациенти са имали изключително напреднал вирус на ХИВ и резистентен към вируса с ограничени възможности. За да видите вирусната супресия при значителен процент от тези пациенти на шест месеца е важно и представлява много необходимият нов механизъм на действие за пациентите, които имат високорезистентна ХИВ. "
Като първото моноклонално антитяло, одобрено за лечение на ХИВ, ибализумаб е обещаващ вариант за лица, които са опитали няколко други лекарствени терапии. "Трябва да се има предвид, че пациентите, които имат резистентност към много лекарства, предвид ефективността, наблюдавани от това проучване", отбеляза тя.
Поради новия си механизъм ибализумаб няма да взаимодейства отрицателно с други лекарства. Доставя се също венозно на всеки две седмици и продължава по-дълго от настоящите ХИВ лекарства, които се приемат ежедневно през устата.
"Това е въвеждането на цял клас медицина и нов начин на доставка за лечението на ХИВ", каза Ему. "Очаквам с нетърпение обсъжданията в общността за това как подобна терапия ще се вмести в сегашната терапевтична парадигма за ХИВ инфекцията."
Тя добави: "Трябва да се има предвид, че ибализумаб е одобрен с по-малък брой лекувани пациенти, отколкото други медикаменти, поради рядкото присъствие на пациенти с резистентни към мулти-медикаменти пациенти. Като такива, пациентите и доставчиците трябва да останат бдителни за страничните ефекти и нежелани реакции. "

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост