NSVOK top banner

Вход

Имате грешка, това не е болница

mizeryРепортаж на Нова телевизия показа ужасяваща картина на нещо, което се води Инфекциозно отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова” в град Перник. На кадрите заснети от майка на болно дете се виждат купчини прокъсани и мръсни дюшеци, паднали мазилки и теракотни плочки, влажни, олющени и мухлясали стени и тавани, на които е трудно да определиш какъв цвят са били боядисани. Входът на „отделението” прилича на изоставена крайпътна барака, с нещо което може да се определи като врата и провиснал навес с ръждясали колони. Това, което не можем да видим в репортажа, а можем само да си представим е каква е миризмата и как се усеща въздуха, който вдишват и болни и персонал в тези приличащи на катакомби болнични стаи.

От здравното министерство отговорили на запитването на Нова, че за последните 5 години били отпуснали на болницата в Перник 500 000 лева за ремонти. Пари за Инфекциозното отделение не били искани, но ако са искани, щели да ги дадат ........
Това не е болница! Извинете, но човек не би си оставил детето да бъде „лекувано” в такива условия. Повечето не биха си оставили кучето.
В тази мизерия, сред развалините, човек не би могъл да се излекува от каквото и да е. Може, обаче да се разболее.
Това е държавната областна болница. Един бивш министър ги наричаше високотехнологични евроболници, гръбнака на Българското здравеопазване.
В борда на директорите на тази държавна болница участват поне двама представители на министерството на здравеопазването. Никой от директорите ли не е знаел в какво състояние се намира отделението или участието в борда е само за заплата? Защо не застанахте пред камерата, а пратихте ординатора д-р Илиева, която най-малкото има вина за това? Или заставаме пред камерата, само когато се режат лентички?
Нали имаме медицински стандарти, които „гарантирали качеството” на медицинската помощ! Какво точно гарантират тези стандарти в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова”?
След като отделението не отговаря на тези стандарти, защо не е затворено? Защо НЗОК е сключила договор и заплаща за лечение на пациенти в такива условия?
Къде са контрольорите на касата, къде са контрольорите на Изпълнителна агенция Медицински одит, къде са контрольорите на РЗИ, къде са инспекторите на МЗ? Защо плащаме на всички тях заплати, осигуровки работно облекло и пр., ако могат да допуснат а 20 км от сградата на МЗ да функционира такова нещо?
Най-сетне, самите лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари, защо се съгласявате да работите в такава среда? Спрете, ако не заради вас самите, то заради своите пациенти.
Вижте видеото от репортажа на Вероника Димитрова:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост