NSVOK top banner

Вход

Д-р Бянкова: Починала родилка нямаше външни наранявания

dr.bjankovaПочиналата на 17 август родилка Ренета Томова не е имала външни наранявания, когато е постъпила в реанимацията на болницата в Сливен. Това обяви пред bTV началника на отделението на сливенската болница МБАЛ Д-р Иван Селимински АД, д-р Юлия Бянкова. Тя каза, че е извършено инструментално раждане, поставена е анестезия и е приложен форцепс за изваждане на детето.
Родилката е постъпила в нейното отделение едно денонощие след раждането – в много тежко общо състояние, с картината  белодробен оток. При преданестезиологичната консултация преди раждането е установено, че жената има две придружаващия заболявания, но нямам право да кажа какви, уточни тя.
По думите ѝ от какво точно е починала жената ще установи съдебно-медицинската експертиза след аутопсия.
На болната е правен скенер на бял дроб, за да се установи дали има белодробна емболия или не, каквато е била първоначалната диагноза на акушер- гинеколозите.

Д-р Бянкова каза, че няма информация какво е състоянието на новороденото дете, което е в друго отделение.
Като Председател на Централната комисия по лекарска етика, д-р Бянкова заяви, че комисията се е самосезирала по случая и ще поиска експертно становище от борда по акушерство и гинекология към Българския лекарски съюз.
Роднините на починалата след раждането Ренета искат независима медицинска експертиза и разследване по случая. Те твърдят, че лекарите са извършвали манипулации, с които родилката не е била съгласна, имат подозрения, че е имала счупено ребро.
Днес екип на Медицински одит и РЗИ-Сливен влизат на проверка в сливенската болница. Ще се проверява дейността на лечебното заведение и по специално случаят със смъртта на родилката.
Около 200 души излязоха вчера на протест пред лечебното заведение. Исканията им бяха да се спрат подобни практики, да няма такова отношение към родилките и прокуратурата и полицията да разследват случая.
Целият материал на БТВ във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост