NSVOK top banner

Вход

Модифициран кислород убива инфекции и заболявания

oxygenOKЗастрашаващи живота бактерии, наречени MRSA, могат да парализират болница, тъй като се разпространяват бързо и са устойчиви на лечение. Но учените съобщават, че сега правят напредък в нова техника, която избягва антибиотиците. Вместо това, те използват светлина за активиране на кислород, който след това унищожава антибиотично резистентните бактерии. Методът може да се използва и за лечение на други микробни инфекции и дори рак.

Изследователите представят резултатите си на Национална среща и изложение на Американското химическо дружество (АХД).
Клиничните центрове понастоящем имат няколко алтернативи, когато се опитват да отърват пациентите си от MRSA (метицилин-резистентен Staphylococcus aureus). Системата за здравеопазване на ветераните, например, наема персонала за предпазване от инфекции, за да проследява хигиената на ръцете. Дори още по-нататък, едно скорошно проучване установи, че дезинфекцирането на всеки пациент, допуснат до лечение с остри грижи, намалява скоростта на инфекции на кръвта наполовина. Тази процедура обаче не е осъществима в повечето болници.
"Вместо да прибягваме до антибиотици, които вече не работят срещу някои бактерии като MRSA, ние използваме фотосенсибилизатори, най-вече молекули на боядисване, които стават възбудени, когато се осветяват със светлина", казва Пън Джанг. - Тогава фотосенсибилизаторите превръщат кислорода в реактивни кислородни видове, които атакуват бактериите.


Въпреки че други екипи са експериментирали с използването на тези видове фотокатолисти за унищожаване на бактерии, те не са унищожили достатъчно микроорганизми, за да се отстранят ефективно инфекциите. Фотосенсибилизаторите в молекулярна форма са склонни да не са достатъчно оплетени, за да направят значителни щети. В допълнение, много от тях са хидрофобни. Това затруднява тяхното разпръскване във водна среда, където обикновено съществуват микроорганизми. За да преодолее тези предизвикателства, групата на Джан си сътрудничи с д-р Нийл Айрес и неговия екип. И двамата са в университета в Синсинати. Те се стремят да проектират нов водоразтворим хибриден фотосенсибилизатор, който включва наночастици от благородни метали, украсени с амфифилни полимери, за да улавят молекулярните фотосенсибилизатори.
Екипът показа, че новият фотосенсибилизатор на наночастици е много по-ефективен при убиването на различни бактерии, отколкото съответните формулировки, които не съдържат металните частици. Според Джан тези наночастици осигуряват две предимства. Металът има плазмонен усилващ ефект, който насърчава генерирането на по-реактивни кислородни видове, като същевременно концентрира фотосенсибилизаторите на едно място за по-локализиран удар на бактериалните клетки.
Джанг го обяснява по следния начин: "Ако искате да атакувате замък и просто нека всички тези хора нападат поотделно, то не е много ефективно, а ако имате един и същ брой хора, групирани заедно, атакуващи замъка в един момент, възможно е да причинят повече щети. "
Джанг има патент, свързан с дизайна на хибридни фотосенсибилизатори, които могат да бъдат формулирани в спрей или гел. Той казва, че след като спреят се превърне в продукт, медицински специалисти могат да го поставят на всяка повърхност и след това да го осветяват със синя или червена светлина, за да почистят бактериите, включително MRSA, които може да са налице. Джанг също така казва, че методът показва обещания при директни навивки за премахване на инфекцията и подпомагане на изцелението. Той наскоро направи експерименти върху лабораторни проби от човешка кожа и установи, че фотосенсибилизаторът не убива кожните клетки.
В допълнение към изкореняването на MRSA, наночастиците са идеални за унищожаване на клетки от рак на кожата, казва Джан. Наночастиците работят ефективно с осветяването на червената светлина, която има дълга дължина на вълната, която прониква дълбоко под кожата - нещо, което е важно за лечение на рак на кожата. Накрая, наночастиците са показали, че премахват гъбички”.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Инфекции Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост