NSVOK top banner

Вход

Отгледахме си нов супербактерий

chervenjakovaБактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в болници в целия свят. За опасността предупредиха австралийски учени, а тревожните изводи са в резултат на мащабно изследване. В резултат на прекомерната употреба на антибиотици, един вид ставилокок е развил резистентност към най-често употребяваните комбинации от антибиотици.
В студиото на "Сутрешен блок" директорът на Инфекциозна болница – София проф. Татяна Червенякова коментира симптомите на този вид стафилококова инфекция и начините да се предпазим.
Не знам за обявен на такъв случай в България. Това се следи и е под контрол - има стандарт за контрол на вътреболничните инфекции, увери тя.
По думите ѝ в случая става дума за "една резистентност към известни антибиотици, които се прилагат в интензивни отделения, в отделенията за недоносени деца". По-обезпокоителното е, че бактерията "проявява резистентност спрямо две основни групи, които атакуват грам-положителни и грам-негативни бактерии".

Иначе проблемът с вътреболничните инфекции, като доста често за тях са отговорни точно този стафилокок заедно със стафилококус ауреус, е доста сериозен. Той наистина се контролира както в цяла Европа, така и в България с определени мерки, изисквания, отново подчерта тя.
Какво каза още проф. Татяна Червенякова вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като ВИДЕО Инфекции
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост