NSVOK top banner

Вход

Държавната болница в Стара Загора изнемогва

bolniziУниверситетската болница в Стара Загора, "Проф. Ст. Киркович" ЕАД е затънала в дългове – тя дължи 24 млн. лв., като всяка година лечебното заведение плаща по 8 млн. лв., за да оцелее. Сливането на университетската и окръжната болница, осъществено преди няколко години не даде резултат. Обещанията за намаляване на разходите и премахване на дублиращи структури не само не решиха проблемите, но дълговете нараснаха. Дълговете на търговското дружество са повече от активите му и то е във фактическа несъстоятелност.
През болницата годишно минават 27 хил. пациенти. „Печалбата, която се фактурира всеки месец, отива за преразпределение на просрочените задължения и става омагьосан кръг – хем работим на печалба, хем имаме просрочени задължения”, обяснява директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

Всеки месец болницата заделя около 1 млн. лв. за текущите и старите задължения, като засега няма опасност от закриване на отделения.
Отделението по реанимация чака ремонт и така от 2011 г., когато е подготвен проектът.
Рискът лекари и пациенти да студуват също не е за пренебрегване – в паровата централа работят само два котела, които са стари половин век. Ремонтите са козметични, а за цялостен са необходими 280 хил. лв.
Последните трима здравни министри са уведомени за проблемите на болницата.
Цялото интервю на Йовчев във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост