NSVOK top banner

Вход

Сърдечен пристъп: заместител на мускулите благодарение на стволовите клетки

heart okИнфарктът на миокарда, известен като сърдечен пристъп, все още е една от основните причини за смърт. Според Федералната статистическа служба повече от 49,00 души са загинали от последствията. И все пак смъртността след сърдечен удар е намаляла значително през последните десетилетия: в сравнение с началото на 90-те години тя се е понижила наполовина до 2015 г. според Германското кардиологично дружество. Причините за това включват по-добра профилактика, терапия и рехабилитация.

Инфарктът оставя белези
Проблемът е, че по време на всеки сърдечен удар, някои от сърдечните мускулни тъкани умират - придружени от повече или по-малко изразени белези. Опитите през последните години да заместят унищожената тъкан чрез адекватно функциониране на сърдечния мускул, използвайки стволови клетки, не са били толкова успешни, колкото се очакваше.
Последните резултати на научните изследователи в Университета в Вюрцбург показват нов подход за лечение на миокарден инфаркт. Екипът около проф. Сюлейман Ергюн, ръководител на Института по анатомия и клетъчна биология , се съсредоточава върху специален тип стволови клетки, открити в съдовите стени. Учените вече публикуват резултатите от работата си в списанието Circulation Research.

Помощ от интракардични кръвоносни съдове
"Можем да демонстрираме за първи път наличието на специални стволови клетки в човешките съдови стени, които имат способността да се развиват в сърдечни мускулни клетки при определени условия", обяснява проф. Ергюн. Учените могат също така да покажат, че тези "стволови клетки, засегнати от съдови стени" съществуват и в стените на вътресъдовите кръвоносни съдове, така наречените "коронарни съдове", и в действителност се активират, за да реагират, когато се случи сърдечен удар.
Проблемът досега е, че в случай на инфаркт, тези стволови клетки нямат шанс да се превърнат в сърдечни мускулни клетки по желание: "Нашите изследвания са показали, че тези клетки са интегрирани в тъканта на белега и по този начин губят способността си да се трансформират в сърдечни мускулни клетки ", обяснява ученият. Въпреки това резултатите дават основание за надежда: "Резултатите ни дават нов подход, тъй като може да е възможно терапевтично да се манипулира поведението на стволовите клетки във вътресъдовите съдови стени, така че те да се стимулират в регенерирането на унищожената сърдечна мускулна тъкан" Д-р Ергюн.

Нов терапевтичен подход
Терапевтите са убедени, че ако в действителност е възможно своевременно и терапевтично ефективно контролиране на новооткритите стволови клетки от интракардичните кръвоносни съдове, това би означавало огромна крачка напред в лечението на сърдечно-съдови заболявания. В същото време тя предлага възможност за значително намаляване на терапевтичната цена на тези заболявания. Констатациите на учените все пак са ограничени до проучвания върху експериментални животни и в лабораторията. Поради това са необходими допълнителни проучвания за задълбочаване на получените резултати, преди да могат да се използват върху хора.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост