NSVOK top banner

Вход

Според проучване ежедневната ниска доза аспирин няма ефект върху здравословния живот на възрастните хора

aspirinOKВ голямо клинично проучване за определяне на рисковете и ползите от ежедневната употреба на ниски дози аспирин при здрави възрастни хора без предишни сърдечно-съдови събития, аспиринът не удължава здравословния и независим живот (живот без деменция или персистиращо физическо увреждане). Рискът от смърт от различни причини, включително рак и сърдечни заболявания, варира и ще изисква по-нататъшен анализ и допълнителни последващи действия на участниците в проучването. Тези първоначални констатации от проучването ASPIRIN за намаляване на събитията при възрастните хора (ASPREE), частично подкрепени от Националните институти по здравеопазване, бяха публикувани онлайн на 16 септември 2018 г. в три статии в The New England Journal of Medicine.

ASPREE е международно, рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване, в което са включени 19 114 възрастни (16 703 в Австралия и 2 411 в Съединените щати). Проучването започна през 2010 г. и включи участниците на възраст над 70 години; 65 е минималната възраст за влизане на афро-американци и испанци в Съединените щати поради по-високия им риск от деменция и сърдечно-съдови заболявания. При включването в проучването участниците в ASPREE не могат да имат деменция или физическо увреждане и трябва да бъдат независими от медицински състояния, изискващи употребата на аспирин. Те са изследвани за средно 4,7 години, за да се определят резултатите.
"Клиничните указания отбелязват ползите от аспирина за предотвратяване на сърдечни пристъпи и удари при хора със съдови заболявания като коронарна артериална болест", заяви директорът Ричард Дж. Хосес. "Безпокойството е, че аспиринът е полезен за иначе здрави възрастни хора без тези условия Това проучване показва защо е толкова важно да се провеждат такива изследвания, за да можем да получим по-пълна картина на ползите и рисковете от аспирин сред здрави възрастни хора.
Екипът от учени е ръководен от Джон Дж. Макнийл, доктор, началник на катедрата по епидемиология и превантивно здраве в университета "Монаш" в Мелбърн, Австралия и д-р Ан М. Мъри, директор на Център "Берман" . Изследването е подкрепено отчасти от Националния институт по застаряване (НИЗ) и Националния институт по рака (НИР). Австралийският компонент на проучването също получи финансиране от Австралийския национален здравен и медицински изследователски съвет и университета "Монаш". Аспиринът и плацебо са доставени от Байер, който не е участвал в проучването.
В общата популация на проучването, лечението с 100 mg нискодозова аспирин на ден не повлиява оцеляването без деменция или инвалидност. Сред хората, произволно разпределени на аспирин, 90,3% остават живи в края на лечението без персистираща физическа инвалидност или деменция, в сравнение с 90,5% от пациентите, приемащи плацебо. Честотата на физическото увреждане е сходна, а степента на деменция е почти идентична и в двете групи.
Групата, приемаща аспирин, е имала повишен риск от смърт в сравнение с плацебо групата: 5,9% от участниците, приемащи аспирин, и 5,2% от пациентите, приемащи плацебо, са починали по време на проучването. Този ефект на аспирин не е отбелязан в предишни проучвания; и е необходима предпазливост при тълкуването на тази констатация. По-високата смъртност в групата, лекувана с аспирин, се дължи основно на по-висок процент смъртни случаи от рак. Малко увеличение на случаите на рак се съобщава в групата, приемаща аспирин, но разликата може да се дължи на случайността.
Изследователите също анализират резултатите от ASPREE, за да определят дали са протичали сърдечно-съдови събития. Те установяват, че честотата на основните сърдечно-съдови събития - включително коронарна сърдечна болест, нефатални сърдечни пристъпи и фатален и нефатален исхемичен инсулт - са сходни в групите на аспирин и плацебо. В групата с аспирин 448 души са имали сърдечносъдови инциденти, в сравнение с 474 души в плацебо групата.
Значителното кървене - известен риск от редовно приложение на аспирин - също е измерено. Изследователите отбелязват, че аспиринът е свързан със значително повишен риск от кървене, главно в стомашно-чревния тракт и мозъка. Клинично значимо кървене - хеморагичен инсулт, кървене в мозъка, стомашно-чревни кръвоизливи или кръвоизливи в други места, изискващи трансфузия или хоспитализация - са настъпили при 361 души (3,8%) на аспирин и при 265 (2,7%), приемащи плацебо.
Както би могло да се очаква при по-старо пълнолетно население, ракът е често срещана причина за смърт, а 50% от хората, които са починали в процеса, са имали някакъв вид рак. Сърдечните заболявания и ударът са причина за 19% от смъртните случаи и тежко кървене за 5%.
"Увеличаването на смъртността от рак при участниците в проучването в групата на аспирин е изненадващо, предвид предварителните проучвания, които предполагат, че аспиринът дава по-добри ракови резултати", казва Лесли Форд, асоцииран директор за клинични изследвания, НИР . "Анализът на всички свързани с рака данни от проучването е в ход и докато нямаме допълнителни данни, тези констатации трябва да се интерпретират внимателно".
"Продължаващото проследяване на участниците в ASPREE е от решаващо значение, особено след като дългосрочните последици върху рисковете, свързани с раковите заболявания и деменцията, могат да се различават от тези по време на проучването досега", казва д-р Евън Хадли, директор на отдела по гериатрия и клинична гертология. "Тези първоначални открития ще помогнат да се изясни ролята на аспирина за профилактика на заболяванията при възрастните хора, но много повече трябва да се научат." Екипът на ASPREE продължава да анализира резултатите от това проучване и прилага планове за наблюдение на участниците ".
Тъй като тези усилия продължават, Хадли подчертава, че възрастните хора трябва да следват съветите на своите лекари за ежедневното приложение на аспирин. Важно е да се отбележи, че новите открития не се отнасят за хора с доказана индикация за аспирин, като инсулт, инфаркт или други сърдечно-съдови заболявания. Освен това, проучването не разглежда ефектите на аспирин при хора под 65-годишна възраст. Тъй като само 11% от участниците редовно приемали ниски дози аспирин преди да влязат в проучването, последиците от констатациите на ASPREE се нуждаят от по-нататъшно изследване, за да се определи дали здрави възрастните хора, които редовно използват аспирин за профилактика на заболяванията, трябва да продължат или да прекратят употребата.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации