NSVOK top banner

Вход

Нов кръвен тест открива в ранен стадий рак на панкреаса

pancreasOKРакът на панкреаса понастоящем е много труден за откриване, докато той все още може да се лекува. Нов кръвен тест, разработен от изследователи в университета Лунд в Швеция, болница "Хелев", център на рака "Найт" и "Имуновия АБ", може да открие рак на панкреаса в най-ранните стадии на заболяването. Резултатите са публикувани в списание Journal of Clinical Oncology.

Поради дифузните симптоми ракът на панкреаса обикновено се диагностицира много късно в прогресията на заболяването. Следователно, въпреки че раковите заболявания на панкреаса, представляващи по-малко от 3% от всички случаи на рак, в момента повече хора умират от това, отколкото от рак на гърдата. До 2030 г. ракът на панкреаса се очаква да бъде вторият най-смъртоносния тип рак в света.
"Нашият тест може да открие рак на панкреаса с 96% точност на етап I и II, докато все още има възможност за успешна хирургична интервенция. Понастоящем няма лек и малко възможности за лечение на напреднал рак на панкреаса, което е последният етап, когато ракът на панкреаса обикновено се диагностицира ", обяснява Карл Боребайк, професор в катедрата по имуннотехнология в университета в Лунд.

Проучването използва проби от пациенти както в Дания, така и в САЩ, на различни стадии на заболяването.

Кръвният тест се развива върху така наречената антитяло микрочастица, която се състои от стотици фрагменти от рекомбинантни антитела. Тези фрагменти от антитела са специфични за редица имунорегулаторни протеини, антигени, свързани с рака, и така нататък.
Тъй като имунната система е първата, която реагира на заплахи като сложни заболявания, като рак, автоимунни заболявания и инфекции, антитялото микрочастица е проектиран да отразява този ранен отговор. Това предоставя информация за развитието на тумори дълго преди да бъде видима на образно изследване или открита от генетичен тест. От тези стотици маркери бяха избрани 29 маркера за откриване на рак на панкреаса с 96% точност на етапи I и II.
В бъдеще методът за скрининг може да се използва за изследване на хора, които са изложени на по-висок риск от развитие на рак на панкреаса, като тези с наследствен риск, пациенти с новообразуван диабет и пациенти с хронично възпаление на панкреаса.
Следващата стъпка вече е започнала, което е голямо проспективно проучване в САЩ за високорискови индивиди.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации