NSVOK top banner

Вход

Д-р Болтаджиев: Конкуренцията ще повиши качеството и ще намали цените

bolt vitk chernД-р Николай Болтаджиев – Председател на Националното сдружение на частните болници, д-р Мими Виткова – бивш здравен министър и директор на здравноосигурителен фонд и журналистът Мария Чернева обсъдиха предложенията за реформа на здравното осигуряване в предаването на Нина Александрова „Кой говори” по радио Дарик.
Според д-р Болтаджиев трябва да се концентрираме върху дискусията дали искаме пълна демонополизация или допълнително застраховане. Това трябва да си изясним. След това можем да влезем в детайли по всеки един проблем. Сдружението на частните болници подкрепят пълната демонополизация. Д-р Болтаджиев даде за пример Холандия, която е извършила такъв тип реформа и е станала страната с най-добро здравеопазване в Европейския съюз.

Мария Чернева каза, че все още нищо не е ясно. Важно е моделът да бъде добър за хората, които ще получават здравни услуги.
Д-р Виткова каза, че застрахователите имат негативна позиция, защото предложенията са „на коляно” и нямат на разположение никакви разумни разчети. Виждаме само предложение за увеличаване на здравните вноски. Държавата показва, че не може да контролира системата и прехвърля всичко на застрахователите. Според нея не може да има задължителна допълнителна застраховка, защото това противоречи на Конституцията. Според нея много повече пари не могат да се осигурят.
Моделът за допълнително застраховки има много недостатъци, за това ние поддържаме пълната демонополизация. Това ще е много по-добре за пациента, защото ще има конкуренция, която води до повишаване на качеството и намаляване на цените.
Цялата дисксуия можете да проследите в аудиофайла:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост