NSVOK top banner

Вход

Ново разбиране на стареенето

dementia okКазват, че не можете да научите стари кучета на нови трикове, но нови проучвания показват, че можете да преподавате на стари плъхове нови звуци, дори ако урока не се продължава много дълго.

Изследователи от Неврологичния институт и болница в Монреал (“Невро”) от университета "Макгил" са изследвали ефектите от стареенето върху невропластичността в първичната акустична кора, част от мозъка, която обработва слуховата информация. Невропластичността се отнася до способността на мозъка да променя връзките си и да функционира в отговор на екологичните изисквания, важен процес в обучението.
Пластичността в младия мозък е много силна, докато се учим да картографираме обкръжението си чрез сетивата. С напредването на възрастта пластиката намалява, за да стабилизира това, което вече дме научиили. Тази стабилизация частично се контролира от невротрансмитер, наречен гама-аминобутирова киселина (GABA), който инхибира невронната активност. Тази роля на GABA е открита от K.A.C. Елиът и Ернст Флоуи в "Невро" през 1956 г.

Първият автор д-р Майк Сиснерос-Франко и лабораторен директор д-р Етиен де Вилърс-Сидани искаха да изпробват хипотезата, че процесите на стабилизиране на пластичността се деструктурират с възрастта. Те проведоха експеримент, при който плъховете бяха изложени на аудио тонове с определена честота, за да се измери как невроните в първичната акустична кора се приспособяват към отговорите им към тоновете.
Те открили, че тонизираното излагане причинява неврони при по-възрастни плъхове, за да станат все по-чувствителни към честотата, но това не се случи при по-млади плъхове. Ефектът при по-възрастните плъхове бързо изчезна след експозицията, което показва, че пластиката наистина е била неправилна. Въпреки това, чрез увеличаване на нивата на GABA невротрансмитер в друга група от по-стари плъхове, индуцираните от експозицията пластмасови промени в слуховата кора са продължили по-дълго.
Тези открития показват, че способността на мозъка да адаптира своите функционални свойства не изчезва с възрастта. По-скоро те предоставят доказателства, че пластичността всъщност се увеличава, но се деструктира в възрастния мозък поради намалените нива на GABA. Като цяло резултатите показват, че повишаването на нивата на GABA може да подобри запазването на ученето в застаряващия мозък.
"Нашата работа показа, че застаряващият мозък е, противно на широко разпространената представа, по-пластичен от мозъка на младия възрастен", казва Сиснерос-Франко. "От друга страна, тази повишена пластичност означава, че всички промени, постигнати чрез стимулиране или тренировка, са нестабилни: както лесно да се постигне, така и лесно да се обърне".
"Въпреки това, ние също показахме, че е възможно да се намали тази нестабилност чрез използване на клинично достъпни лекарства. Изследователите и клиницистите могат да разчитат на това знание, за да разработят рехабилитационни стратегии, които да използват пълния пластичен потенциал на застаряващия мозък.”

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации