NSVOK top banner

Вход

Много отворени въпроси след приемането на Наредбата за застраховане на медици (аудио)

Kazarov VitkovaД-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, коментира приетата от Министерския съвет Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, която регламентира начина за сключване на полици за причинени вреди в следствие на виновно неизпълнение на професионалните задължения на лекари, зъболекари и медицински сестри. В предаването „Преди всички“ по БНР той обясни, че обикновено дела между лечебни заведения и пациенти при настъпила вреда траят няколко години.

„Законът изискваше при такава гражданска отговорност, без да определя вида на отговорността, максимално обезщетение 500 000 лв. и 2 млн. кумулирано в рамките на годината. С Наредбата са определени по-ниски обезщетения в зависимост от вида на лечебното заведение – между 50 000 и 100 000 лв. за единичен случай и 300 000 до 600 000 лв. кумулирано обезщетение“, допълни председателят на ЦЗПЗ.
Д-р Кацаров посочи, че има няколко проблема, свързани с взаимоотношенията между лечебни заведения и пациенти при настъпила вреда.
„Законодателно не е уреден въпросът с извънсъдебното решаване на такива спорове. От друга страна Законът за защита на потребителите също урежда процедура за извънсъдебно решаване на спорове, но пък в него са изключени априори всички здравни заведения и предоставянето на здравни услуги. В тази сфера не е уреден въпросът извънсъдебно да се решават спорове, което е много голям проблем. Този проблем е свързан с тези застраховки, защото точно там е необходима подобна процедура, за да се избегне влизането в съда“, коментира той.
Друг проблем, който посочи експертът е, че обезщетения се изплащат само след съдебно решение, в което е определено, че има виновна среда. По думите му застрахователите не са склонни да изплащат обезщетения, а чакат съдът да каже.
„Тук изниква въпросът защо тогава въобще се прави застраховка. Аз се застраховам, защото всичко може да се случи. Аз съм се застраховал за риска да се случи нещо и би трябвало този риск застрахователят да го покрие, без да чака съдебно решение“, каза той.
„В здравеопазването трябва да намерим институцията, която да потвърди, че има виновно деяние, тъй като застраховката предвижда обезщетение само при виновно деяние. Кой би могъл да каже, че медицинското лице е виновно. Трябва да има институция, която да докаже тази вина. В случая е избрано това да бъде съдът. Без доказване на вина – само твърденията на едната страна, това няма как да се случи. Имаме спор между две страни и трябва да има арбитър, който да докаже къде е вината. Затова процедурата е по-тромава“, коментира бившият здравен министър, а сега председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване д-р Мими Виткова.
Според нея промените, които се правят, са с единствената цел да се намали финансовото бреме върху лечебните заведения, които са задължени да направят тази застраховка. Тя подчерта, че остава открит въпросът, че един лекар работи не само в едно лечебно заведение.
„Голяма част от лекарите работят в болници, но имат и самостоятелен кабинет. Увреждане на здравето на пациента може да се случи извън лечебното заведение. В такива случаи лекарят трябва да има и друга доброволна застраховка за работата в собствения му частен кабинет. Голяма част от джипитата са така“, обясни д-р Виткова.
„До момента не знам да има санкционирано лечебно заведение, ако то не е направило застраховка на своите служители“, подчерта още тя.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост