NSVOK top banner

Вход

Подобрена рехабилитация за инсулт удвоява възстановяването на движението

rehabokНова терапия, изобретена от изследователи в Тексаския университет в Далас, е показана в пилотно проучване за удвояване на скоростта на възстановяване на горните крайници при пациенти с мозъчен инсулт - скок напред в лечението на близо 800 000 американци, които страдат от инсулти всяка година.

Резултатите от проучването, финансирани от Тексаския университет в Далас и компания MicroTransponder в Остин, Тексас, бяха публикувани на 27 септември в списание Stroke.
Констатациите сочат, че целевата пластична терапия, която включва стимулиране на вагус нерв, съчетана с традиционната рехабилитация на двигателни умения, е не само безопасна, но и два пъти по-ефективна от тази на рехабилитацията.
Д-р Джейн Уигнинтън, главен медицински служител в Университета на Тексас Биомедицински Университет (TxBDC) на Тексаския университет в Далас и доцент по спешна медицина в UT Southwestern Medical Center, ръководи пилотното в клиничното изпитване, в което участват 17 души в цялата страна, които са претърпели инсулт.

"Инсултът е твърде често обезсърчаващ, за да можем да толерираме статуквото", каза Уигминтон. "Пациентите се нуждаят от истинско решение, за да могат да се върнат, за да живеят пълноценно."
Д-р Майкъл Килгард, асоцииран директор и главен научен сътрудник на TxBDC, изобретил целева пластична терапия (TPT). Килгард, който също е и професор в Училището по поведенчески и мозъчни науки (ББС), заяви, че резултатите от проучването потвърждават още теориите, които той и неговите колеги основават през 2009 г.
"Ние решихме да разработим подход, който да трансформира дългосрочните грижи и да се възстанови качеството на живот на пациентите, за които това досега е било невъзможно", каза Килгард, който не участва в клиничното изпитване. "Тези резултати показват, че нашият метод има огромен потенциал. Ние сме развълнувани от това какво би могло да означава за милиони пациенти с инсулт по света".
Изследователи, свързани с TxBDC , развиват терапевтичната техника, която свързва физическите движения с прецизно синхронизирано стимулиране на вагус нерв (VNS) - електрически стимул на нерва посредством устройство, имплантирано върху нервите на врата. Вагустът контролира парасимпатиковата нервна система, като контролира много функции в безсъзнание като циркулация и храносмилане. Стимулирането на нервите инициира невронна пластичност - реорганизация на мозъчната верига. Идеята зад TPT е, че синхронизирането на VNS с движение и ускорява пластичността в увредения мозък, а с него - и възстановяването.
Инсулт се появява, когато притокът на кръв към мозъка се прекъсва поради запушване или разкъсване на кръвоносен съд. Подвижността на крайниците може да бъде засегната, когато нервните клетки са повредени. Такива форми на травма на мозъка често се лекуват с рехабилитация, която включва повтарящо се движение на засегнатия крайник в опит да си възвърне моторните умения. Счита се, че подходът работи, като помага на мозъка да се реорганизира.
Няколко проучвания на техниката на Килгард при животински модели преди това са показали, че тя е ефективна при възстановяването на функцията на крайниците след удар. Малко клинично проучване в Европа също предоставя окуражаващи данни за потенциалната му употреба при хора.
През 2009 г. Тексаския университет в Далас лицензира техниката си VNS като лечение на инсулт и тинитус на MicroTransponder, който спонсорира новото двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване. Изследователите не знаеха кой е получил VNS стимулация и кой не.
Всеки изследван пациент е пациент с мозъчен инсулт, чийто удар е настъпил между четири месеца и пет години преди селекцията. След като са имплантирали VNS устройство, пациентите са получили шест седмици клинична рехабилитация, последвана от програма за домашно трениране. Около половината са лекувани с активен VNS, докато останалите са получили контролна VNS. Всички те са оценени един, 30 и 90 дни след терапията с широко използвана, специфична за удара мярка за нарушение на ефективността.
Освен че показаха, че техниката е безопасна, изследователите са открили, че участниците, получаващи активни VNS, са показали повече от два пъти по-високи резултати от контролните пациенти на интервали от 30 и 90 дни, отваряйки пътя за по-големи, по-широки клинични проучвания, каза Килгард , Едно такова проучване е във фазата на набиране на персонал и включва учебно заведение в Далас.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации