NSVOK top banner

Вход

Генетиката на холестерола посочва възможните лекарствени цели за сърдечни заболявания и диабет

heart okОт ДНК от почти 300 000 ветерани учените са избрали няколко генетични мутации, които не само регулират нивата на холестерола, но също така могат да информират за развитието и употребата на лекарства за сърдечно-съдови заболявания и диабет, твърдят изследователи от университета "Станфорд".

Учените са се съсредотичли в три мутации, които нарушават функцията на съответните им гени. Това може да звучи лошо, но в този случай това е наистина полезно, тъй като ветераните, които носят една от тези мутации, показват подобрени нива на холестерол в кръвта и намален риск от сърдечни заболявания, аневризми на коремната аорта или диабет в зависимост от генната мутация.
"Идеята е да се използват генетични данни, свързани с електронни здравни досиета, от много голям брой хора, за да се намерят генетични варианти, които едновременно да подобряват липидните профили и да предпазват от сърдечно-съдови заболявания", казва доц. Д-р Тим Асимс, доцент по сърдечно-съдова медицина. "Оттам, можете да разберете кои са най-добрите потенциални цели за лекарства."


И трите основни гена, забелязани в проучването - PDE3B, PCSK9 и ANGPTL4 - могат да бъдат един ден целеви за лечение на сърдечни заболявания, аневризъм на коремната аорта или диабет, съответно. Мутацията в PDE3B обаче е най-интригуващата, казва Америс, защото вече има лекарство на пазара, наречено цилостазол, което имитира полезната мутация в този ген. Америс каза, че цилостазол сега може да бъде силен кандидат за лечение на сърдечни заболявания.
Изследването е публикувано онлайн на 1 октомври в Nature Genetics. Америс е старшият автор. Дерек Кларин, клиничен сътрудник по хирургия в Харвард, и д-р Скот Дамрауер, асистент по хирургия в Университета в Пенсилвания и Медицинският център във Вашингтон Майкъл Кресенц във Филаделфия, споделят водещите автори.

Силата на мнозина
За да идентифицира надеждно молекулните фактори, които влияят на нивата на холестерола в кръвта, Кларин, Дамрауер и Асими се обърнаха към силата на числата. Чрез програмата "Милион ветерани", национална изследователска инициатива, базирана в здравната администрация на ветераните, която има за цел да идентифицира генетичните детерминанти на здравето и болестта сред американските ветерани, учените обединиха генетичната информация с показания за холестерола от 297 626 ветерани и търсеха варианти, в нивата на холестерола. Проучването потвърждава 188 преди това известни генетични маркери за холестерол и идентифицира 118 нови.
Учените впоследствие са избрали да се приберат в тесен щит от редки генетични аномалии за по-нататъшен анализ чрез техника, наречена феноменален екран или PheWAS. Те вече знаеха, че тези генни мутации засягат холестерола, но се чудеха дали мутациите също могат да повлияят на риска от други заболявания. Технологията PheWAS събира информация за риска от заболяване от огромни бази данни за генетична информация, свързана с електронни здравни досиета.

Лекарства като мутационни копия
Три генни мутации, намерени на екрана, накараха любопитството на изследователите. Всяка мутация променя благоприятно нивата на холестерола на ветераните, но се различава в това, как влияе върху риска от други заболявания: мутацията на PDE3B е защитена от сърдечни заболявания; мутацията в PCSK9 не само намалява риска от сърдечни заболявания, нещо, което вече е известно, но и рискът от аневризъм на корема на аортата; и мутацията на ANGPTL4 потиска риска от диабет тип 2.
"Всички тези мутации са варианти на загуба на функционалност, което означава, че те значително намаляват или спират напълно функцията на гена", каза Кларин. Това прави добър случай за разработване на лекарство, което копира това, което мутацията прави; ако дефектният PDE3B ген намалява риска от сърдечни заболявания, той може да бъде обещаващ фармацевтичена вдъхновение. В това проучване PDE3B мутацията се свързва с по-ниски триглицериди, по-високи HDL и 20% по-нисък риск от сърдечни заболявания.
"Удивително е, че има евтино генерично лекарство, което вече използвам, за да лекувам пациентите си за съдови заболявания, които имитират ефекта на мутацията в PDE3B върху нивата на холестерола, но никой не е обърнал внимание на тези" нежелани реакции ", каза Дамруер , Лекарството обикновено се използва само за лечение на симптомите на блокиране в артериите на краката, за да се подобри доколко хората с васкуларно заболяване могат да ходят без болка. Следващата стъпка е да се проучи дали същото лекарство може да носи няколко терапевтични шапки.

"Заблуден преди"
Въпреки че тази работа може да помогне за идентифицирането на нови цели за ограничаване на сърдечните заболявания, Америс предупреждава срещу искане за рецепта за цилостазол само за тази цел.
"Генетичната помощ предполага, че това лекарство може да намали риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на триглицеридите, но това не е доказателство", каза той. "Няма да го предпиша, докато не бъде завършено голямо рандомизирано проучване с цилостазол или свързано с него лекарство, което се стреми специално към резултатите от сърдечните заболявания.
"Вече бяхме подведени от лекарства, които имаха ефект върху холестерола, но те се оказаха козметични", добави той. "По-добрите профили на холестерола могат да изглеждат страхотно, но ако лекарството не повлияе на резултата, който се стреми, което е сърдечен удар в този случай, тогава е безполезно". Анализите се надяват, че това няма да се случи с цилостазол.
Що се отнася до другите два гена, PCSK9 и ANGPTL4, Америс каза, че е необходимо допълнително разследване на тези гени. Няколко инхибиторни лекарства, които имитират ефекта от мутацията на PCSK9, вече са на пазара, за да се намали рискът от сърдечни пристъпи. Въпросът е дали тяхното използване ще доведе и до по-малко аневризми. Лекарствата, които имитират ефектите на мутацията ANGPTL4, все още са в процес на разработване и мащабното тестване при хора все още не е започнало.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации