NSVOK top banner

Вход

Изследователи са открили как да забавят стареенето

aging fruit okНатурален продукт намалява нивото на увредените клетки в тялото, причинено от стареенето

Предишни изследвания, публикувани по-рано тази година в списания „Природна медицина”, включващи Медицинския факултет на университета в Минесота, Пол Д. Робинс и Лаура Дж. Нидерхофер и изследователите на клиниката Майо Джеймс, Л. Къркланд и Тамара Тккония, показаха, че е възможно да се намали тежестта на увредените клетки, застаряващи клетки и удължаване на живота и подобряване на здравето, дори когато лечението е започнало в края на живота . Сега те са показали, че лечението на възрастни мишки с природния продукт Fisetin, намиращ се в много плодове и зеленчуци, също има значителни положителни ефекти върху здравето и продължителността на живота.
С възрастта хората натрупват повредени клетки. Когато клетките стигнат до определено ниво на вреждане, те преминават през процес на стареене наречен клетъчно стареене. Клетките също така освобождават възпалителни фактори, които казват на имунната система да изчисти тези увредени клетки. Имунната система на по-младия човек е здрава и е в състояние да изчисти увредените клетки. Но с възрастта хората не се изчистват толкова ефективно. По този начин те започват да се натрупват, причиняват ниско ниво на възпаление и освобождават ензими, които могат да разграждат тъканта.

Робинс и други изследователи откриват, че природен продукт, наречен Fisetin, намалява нивото на тези увредени клетки в тялото. Те откриват това, като третират мишките към края на живота си с това съединение и виждат подобрение в здравето и живота. Разработката "Физетин е сенотерапия, която разширява здравето и продължителността на живота", е публикувана неотдавна в EBioMedicine.
"Тези резултати предполагат, че можем да удължим здравния период, наречен здравословен период, дори и към края на живота", каза Робинс. "Но все още има много въпроси, които трябва да се обърнат, включително правилната доза, например."
Един въпрос, на който сега могат да отговорят, е защо не са го направили преди? Винаги имаше ключови ограничения, когато стигнахме до разбирането как едно лекарство ще действа върху различни тъкани, различни клетки в стареещо тяло. Изследователите не са имали начин да установят дали лечението всъщност е атакувало конкретните клетки, които са стари, досега.
Под ръководството на Едгар Ариага, професор в катедрата по химия в Колежа по наука и инженерство в Университета в Минесота, екипът използва масова цитометрия или технологията CyTOF и я прилага за пръв път в стари изследвания, което е уникален за университета в Минесота.
"Освен че показва, че лекарството действа, това е първата демонстрация, която показва ефектите на лекарството върху специфични подгрупи от тези увредени клетки в дадена тъкан". - каза Робинс.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации