NSVOK top banner

Вход

Естествените клетки убийци могат да спасят живота на повече пациенти

Cancer Immunotherapy OKИмунотерапията е във водещите заглавия за спасяването на живота на стотици раковоболни пациенти, включително бившия президент Джими Картър. Но много от тези терапии работят само за малка част от хората, които имат специфична молекула, наречена PDL1, в своя рак.

Изследователят на рака д-р Алиша Копик, току-що е открила начин да направи тази терапия жизнеспособна за хиляди, като използва собствените клетки на естествения убиец (NK) на тялото по нов начин. Нейните открития са публикувани наскоро в Onco Immunology.

NK клетките са част от отбранителната система на тялото и действат като армия, която ни предпазва от нашественици като вируси и инфекции. Копик е открила начин да направи клетките на NK още по-мощни - като ги стимулира с наночастици, които ги умножават и повишават способността им да убиват. Технологията й е лицензирана и сега напредва към клинични изпитания като терапия за левкемия, а по-късно за други видове рак.

В последното си изследване Копик откри, че енергизираните от нея клетки на NK правят още повече. Те променят клетъчния грим на туморите - особено рак на молекулярната защита, който се използва, за да се предпази от имунната система на организма. "Ракът е много умен противник", обясни Копик. "Ето защо трябва да използваме толкова много инструменти, за да се борим с него."

Ето какво откриха нейното изследване:

За да преживее злокачествен тумор, ракът може да постави протеинова молекула, наречена PDL1, върху клетките си. Молекулата разкрива имунната система на организма: "Аз съм една от вашите клетки, така че не ме изяждайте", каза Копик хумористично. За пациентите с PDL1 за техните ракови заболявания новите лекарства за имунотерапия използват антитяло, което блокира защитата на PDL1, което позволява на имунната система на организма да убие рака. Тези лекарства са били много успешни - дори при спиране на Етап 4, метастатичен рак и водещи до дълготрайни ремисии - но само при пациенти, чиито тумори са положителни за PDL1. Само 15 до 30 процента от пациентите - в зависимост от рака - имат PDL1 върху техните ракови клетки.

Целта на Копик е да направят PDL1 терапиите ефективни за повече пациенти. В лабораторията тя открила, че NK клетките, стимулирани с наночастиците, разработени в лабораторията, атакуват тумора и я предизвикват да представи PDL1 - което новите лекарства могат да се насочат към нея. В проучването си, комбинирането на NK клетките с новото лекарство за имунотерапия води до подобрена степен на преживяемост при мишки с рак. Последната работа на други учени е показала, че след като са в тумора, NK клетките вървят по-нататък - те набират други имунни клетки, за да подсилят имунната система да атакува рака. "Така че тези активирани NK клетки ще работят синергично с тези имунотерапии", каза тя.

Активираните NK клетки имат предимства пред други ракови терапии. Първо, те рядко причиняват странични ефекти като химиотерапия и лъчетерапия. И NK клетките не атакуват здрави клетки. Така пациентите с рак могат безопасно да получат допълнителни NK клетки от хора, които не са 100% съвпадащи. Тъй като кръвните банки отстраняват и изхвърлят NK клетките, когато събират кръвни тромбоцити и плазма за дарение, Копик заяви, че има потенциал за учените да разработят начини за запазване на такива NK клетки за терапии за рак.

Копик предвижда, че новото му откритие може да се свърже с планираните клинични проучвания с NK клетки. И тя каза, че новият универсален център за лечение и изследване на рака , който ще се помещава в бившия изследователски институт на Санфорд Бърнам Преби, ще позволи на изследователите на Колежа по медицина още повече възможности да намерят лек за рак. Центърът ще включва основни учени, като Копик, клинични изследователи, лекари по рака и пациенти в същото лечебно заведение. Изследовател заяви, че такова партньорство ще предостави нови възможности за откриване и вдъхновение.

"Като учен е важно да знаете от лекарите и пациентите:" Къде са пропуските в лечението? Къде са предизвикателствата? " Виждате къде трябва да насочваме усилията си ", каза тя. - А когато сте в лабораторията късно през нощта, вие мислите за тези пациенти, те са мотивацията и вдъхновението ви. Знаете, че сега трябва да свършим тази работа, защото пациентите чакат.”

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации