NSVOK top banner

Вход

Новите технологии в медицината

technologyЖурналистката на Bloomberg Емили Чанг разговаря с главния изпълнителен директор на Bill & Melinda Gates Foundation и доктор по онкология Сю Дезмънд-Хелман по време на срещата на върха Geekwire в Сиатъл. Темата на разговора им беше посветена на новите технологии и тяхното приложение в медицината, и как технологиите могат да подобрят живота на хората.
Всяка година фондацията харчи милиарди долари по целия свят, за се справи с жизненоважни въпроси като детска смъртност и инфекциозни болести, и за да разшири достъпа до здравни услуги и образование. В Bill & Melinda Gates Foundation силно вярват в силата на данните и технологиите, чиято употреба помогна за решаването на някои от най-належащите световни проблеми.
Сю Дезмънд-Хелман е убедена, че събирането на различни видове данни от цял свят и тяхната технологична обработка допринасят, "във всяко едно отношение", за превенцията и лечението на смъртоносни заболявания. С тяхна помощ фондацията взима решение в кои болести би могла да инвестира най-ефективно големи парични средства.
На базата на технологични изчисления от Bill & Melinda Gates решават да инвестират най-много парични средства в болести като ХИВ, малария, туберкулоза, пневмония и диарийни заболявания. Причината за това е, че тези пет болести са най-големите причинители на смърт сред населението по местата с ограничени ресурси. 

Докторът по онкология казва още, че в краткосрочен план технологиите ще направят най-голям пробив в лечението на раковите заболявания чрез укрепване на имунната система на болния. 
"Науката е все още в ранен етап от развитието си. Но тя бе прославена чрез Нобелова награда вчера. Според нея раковото заболяване изпраща сигнал за включване или изключване на Вашата собствена имунна система.  Хубавото е, че когато веднъж знаете накъде е насочен сигнала, можете да спрете нещата."
Емили Чанг и Сю Дезмънд-Хелман разговаряха още за проблеми свързани с бедността, глада и раждаемостта.
Повече от интервюто гледайте във видеото.