NSVOK top banner

Вход

Агресивните ракови заболявания на простатата и белите дробове се ръководят от общи механизми

cancer small cell OKИзследователите от Университета на Калифорния в Лос Анджелис (УКЛА) са открили общ процес в развитието на дребноклетъчен рак на простатата и белите дробове в късния етап. Тези общи молекулярни механизми могат да доведат до разработването на лекарства, които да лекуват не само рак на простатата и белите дробове, но дребноклетъчен рак на почти всеки орган.

Основното откритие: Простатата и белите дробове имат много различни модели на генна експресия, когато са здрави, но почти идентични, когато се трансформират в дребноклетъчни ракови заболявания. Изследванията показват, че различни видове дребноклетъчни тумори се развиват по подобен начин, дори когато идват от различни органи.

Изследването, ръководено от д-р Оуен Витте, професор по микробиология, имунология и молекулярна генетика, е публикувано в списание Science.

Раковите заболявания, които стават резистентни на лечение, често се развиват в дребноклетъчни ракови заболявания - известни също като малки невроендокринни карциноми или SCNCs, които обикновено имат изключително лоши прогнози. Някои видове рак могат да избегнат лечението отчасти чрез смяна на клетъчните типове - например от агресивен аденокарцином до карцином на малки клетки.

Предишни изследвания са намекнали, че дребноклетъчни ракови заболявания от различни органи могат да бъдат управлявани от общи механизми, но изследването на УКЛА е първото, което ясно описва стъпките в еволюцията им.

"Дребноклетъчни ракови заболявания на белите дробове, простатата, пикочния мехур и други тъкани отдавна се смятаха за подобни само по име - и те бяха лекувани от онколози като различни индивиди", каза Витте. "През последните няколко години изследователите все повече осъзнават, че има сходства в раковите заболявания и това потвърждава нашата работа."

Д-р Юнг Уок Парк, първият автор на изследването и сътрудниците на УКЛА, проучиха потенциалните паралели между видовете рак чрез трансплантиране на човешки простатни клетки с пет гена, познати колективно като PARCB, в мишки. Когато тези клетки растат в мишките, те показват уникални характеристики на човешките некроендокринни карциноми на малки клетки.

Екипът също така установи, че за дребнклетъчни невроендокринни карциноми, които се развиват в простатата, трябва да бъдат инактивирани два туморни супресорни гени, TP53 и RB1, които са известни за защита на нормалните клетки от трансформирането им в ракови клетки, когато PARCB е въведен.

Допълнителни тестове потвърждават удивителните сходства между клетките PARCB-SCNC и клетките от рак на простатата от хора. По-специално експресията на РНК и включването и изключването на някои гени са почти идентични.

"Сходствата между раковите заболявания на PARCB-SCNC и пробите от рак на простатата при хора с малки клетки са изключителни", каза Витте. - Ако сляпо дадете данните на всеки статистик, те биха мислели, че те са едни и същи клетки.

Екипът разгледа също големи бази данни за генната експресия, за да сравни образците на генната експресия в техните клетки PARCB-SCNC с ракови заболявания на други органи. Те установяват, че моделът на генната експресия в клетките PARCB-SCNC е изключително сходен с тези на рак на простатата и белия дроб.

След това те проверяват дали PARCB гени могат да променят здравите клетки от човешки дробове в дребноклетъчен белодробен рак и учените откриха, че могат.

Екипът сега работи върху картографирането кои гени контролират цялата каскада от събития, които са в основата на прехода към рак на малките клетки.

"Нашето проучване разкри споделени" регулатори на генните гени "- ключовите протеини, които контролират експресията на множество гени в клетките на дребноклетъчни ракови клетки", каза Витте. "Изучаването на мрежата на майсторските регулатори на гени би могло да доведе до нов начин за борба с смъртоносните ракови заболявания".

Изследването е подкрепено от Програмата за обучение на медицинските специалисти в УКЛА, Специализираната програма за научни постижения в областта на рака на простатата в УКЛА, Националните здравни институти, Институтът за рак, Фондацията за рак на простатата, Министерството на отбраната, Американското дружество за рака и Фондация Кек.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!