NSVOK top banner

Вход

Диабетът може да започне повече от 20 години преди диагностицирането

diabetРанните признаци на диабет тип 2 могат да бъдат идентифицирани повече от 20 години преди диагностицирането, според ново проучване, представено на тазгодишната годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Берлин, Германия (1-5 октомври).

Японското проучване проследява над 27 000 възрастни без диабет (средна възраст 49 години) между 2005 и 2016 г. и установява, че повишената глюкоза на гладно, индексът на телесна маса (ИТМ) и нарушената инсулинова чувствителност са откривани до 10 години преди диагностицирането на диабета както и преддиабетите.
"Тъй като по-голямата част от хората с диабет тип 2 преминават през етапа на преддиабет, нашите открития показват, че повишените метаболитни маркери за диабет са открити повече от 20 години преди диагностицирането му", казва д-р Хироюки Сагесака от болницата Айзава в Мацумото, който ръководи изследването, заедно с професор Мицухиша Комацу, университетско училище по медицина Шиншиу, Мацумото, Япония и колеги.
Предишни проучвания показват, че рискови фактори като затлъстяване и повишена глюкоза на гладно могат да присъстват до 10 години, преди някой да бъде диагностициран с диабет. Въпреки това, моментът, в който хората, които продължават да развиват диабет, и тези, които не стават по-съществено съществено различни, не са били известни досега.

Сагесака и колеги оцениха траекториите на кръвната глюкоза на гладно, телесната маса и инсулиновата чувствителност при индивиди, които развиват диабет и преддиабети поотделно. В началото на проучването 27,392 недиабетични индивиди са имали глюкоза на гладно и са измервали средната стойност на кръвната глюкоза (HbA1c) и са били проследени до диагностициране на диабет тип 2 или преддиабет или в края на 2016 г., кое от двете настъпи първо.
През периода на проучването бяха идентифицирани 1067 нови случая на диабет тип 2. Изводите показват, че средните рискови фактори са по-чести сред хората, които са развили диабет тип 2 в сравнение с тези, които не са развили диабет тип 2. По-специално, ИТМ, глюкозата на гладно и инсулиновата резистентност се увеличават до 10 години преди диагностицирането и тези различия се увеличават с течение на времето.
Например, средната глюкоза на гладно: 10 години преди диагностицирането - 101,5 mg / dL са развили диабет срещу 94,5 mg / dL тези, които не са го направили; 5 години преди диагностицирането - 105 mg / dL срещу 94 mg / dL; и 1 година преди това - 110 mg / dL срещу 94 mg / dL.
От 15 778 индивида с нормална кръвна захар при първоначалния здравен преглед, 4781 продължават да развиват преддиабет през периода на проучването и същите аномалии, макар и в по-лека степен, са налице най-малко 10 години преди диагнозата на преддиабет.
Изследването има важни последици, като се има предвид, че около 205 милиона възрастни (на възраст 20-79 години) живеят с диабет през 2017 г. и това се очаква да достигне до 629 милиона до 2045 г.
"Тъй като проучванията на превенцията при хора с преддиабет изглеждат по-малко успешни в дългосрочен план, може да се наложи да се намесваме много по-рано от фазата на преддиабети, за да предотвратим прогресията до пълно развитие на диабета. , е оправдано ", казва д-р Сагесака.
Това е наблюдателно изследване, така че не могат да се направят категорични изводи за причинно-следствената връзка и авторите посочват няколко ограничения, включително че времето между диагнозата на преддиабет и диабета не е известно, така че цялата хронология на развитието на диабета остава да бъдат изяснени.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Диабет Иновации