NSVOK top banner

Вход

Нова технология за откриване в ранен стадий на рак на белите дробове

lung cancer okНедребноклетъчният белодробен карцином (НДБК) често е фатален, тъй като повечето случаи не се диагностицират, докато не са толкова напреднали, че хирургическата интервенция вече не е възможна. За да подобрят резултатите, изследователите разработват кръвен тест за откриване на рак на белите дробове по-рано. Докладът в The Journal of Molecular Diagnostics описва нова технология, индуцирано от електрическо поле освобождаване и измерване (EFIRM), която е едновременно силно чувствителна и специфична за откриване на две мутации на епидермалния растежен фактор (EGFR), свързани с рак на белия дроб в кръвта на НДБК пациенти с ранен стадий на заболяване. Тази платформа е относително евтина и е в състояние да извършва високопроизводителни тестове.

Въпреки напредъка в химиотерапията, петгодишната преживяемост при пациенти, диагностицирани с нереактивиращ НДБК, е по-малко от 10%. Способността да се диагностицира НДБК в стадии 1 и 2, когато хирургичната резекция и потенциалното излекуване все още са възможни, биха могли значително да намалят смъртността от НДБК в световен мащаб. "Революционната технология EFIRM е най-вълнуващото развитие в неинвазивната течна биопсия през последните години. Възможността за откриване на пациенти с ранен стадий на рак на белия дроб с поносим тест за кръв или слюнка може да спести хиляди до десетки хиляди човешки жертви годишно" Д-р М. Стром, съпредседател на Центъра за изследване на онкологичните заболявания на главата и шията в Университета по дентална медицина в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ и старши вицепрезидент и главен медицински директор на EZLife Bio, Калифорния, САЩ. Технологията EFIRM може да се използва и за мониторинг на лечението и откриване на повторна поява при пациенти с диагноза НДБК.

Преди това изследователите успешно са измерили две ефективни EGFR мутации (p.L858R и Exon 19del) в кръвни проби от пациенти с късен етап НДБК, използващи технологията EFIRM. В настоящото проучване те изследват дали мутациите могат да бъдат намерени в проби от пациенти с ранен стадий на заболяване.
Изследователите събират плазмени проби от 248 пациенти с радиографски определени белодробни възли. От тях 44 са били диагностицирани с Етап I или Етап II (23 с доказани с биопсия бенигнени белодробни възли и 21 с аденокарцином Етап I или Етап II). EFIRM успя да открие мутацията p.L858R в 11 от 12 проби и мутацията Exon 19del в седем от деветте проби, което доведе до чувствителност над 90% и 80% специфичност.
"Понастоящем клиничната чувствителност на EFIRM за откриване на пациенти с НДБК е ограничена от процента на тумори, съдържащи един или двата варианта, което се оценява на 27% от НДБК туморите", обясни д-р Су от Катедрата по вътрешни болести, Университетска болница "Ченг Кунг" и Медицински колеж на Националния университет "Ченг Кунг", Тайнан. "В момента разработваме 10-вариантен панел, който съдържа откриване на мутации, изразени в 50 процента от всички белодробни злокачествени заболявания."
Изследователите подчертават, че това проучване не показва преки доказателства, че откриването на мутации на EGFR в плазмата на индивида е предсказуемо, че пациентът има рак. Бъдещата работа ще проучи дали намирането на мутация на EGFR в кръвообращението има някаква предсказваща стойност. Понастоящем, течната биопсия на EFIRM може да бъде полезна за насочване на селекцията на лечение при пациенти, за които не е налице биопсичен материал.
"Ние сме удовлетворени от представянето на платформата EFIRM при пациенти, чиито тумори са все още достатъчно малки, за да се квалифицират за хирургични грижи. В момента се работи за увеличаване на броя на анализираните мутации и за автоматизиране на процеса, за да се увеличи чувствителността и да се улесни скринирането на масата", коментира Д-р Стром.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост