NSVOK top banner

Вход

Според медицинските сестри идеята да се компенсира недостигът им с парамедици е абсурдна (аудио)

med sestraИдеята на здравния министър Кирил Ананиев за отварянето на програмата за парамедици като една от възможните стъпки за компенсиране на недостига на медицински сестри е абсурдна и пренебрежителна. Това заяви в „Преди всички“ по БНР Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
„Това показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването, защото парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, каза тя и поясни, че часовете на обучение на парамедиците, които се обучават за спешна медицинска помощ, е два пъти по-малък от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти, които учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.

„Крайно време е да се разбере, че това са различни професии. За медицинските сестри има единни държавни изисквания. Това е регулирана професия, която е ниво Европа. Те се обучават по специални изисквания, има точно и ясно какъв хорариум трябва да имат, какви знания трябва да придобият, колко практика трябва да имат и т.н.“, каза Недкова и подчерта, че е крайно време държавата да вземе сериозни мерки и да осъзнае мащаба на проблема с липсата на медицински сестри.
„Повече от 20 години ние сигнализираме за това, че няма медицински сестри и те намаляват. В момента работещите от 40 до 60 години са 85%, а 15% са тези, които са между 25 и 40 години“, коментира още тя.
Петя Недкова каза, че според наблюдението в някои от регионите от страната има повече желаещи да учат за медицински страни, докато има региони, където няма желаещи. Изследванията обаче показват, че обучаващите се млади кадри след завършване отиват да работят в чужбина, където професията е ценена.
„Общо взето, колкото завършат, толкова и заминават“, каза Недкова.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Б.Бонев · преди 2 месеца
    Стига с тези "парамедици". От къде се взе тази дума - от запада ли ,не зная ,но ние си имахме уникална система за подготовка на средни медицински кадри. - средните медицински училища ,които имаше в София , Русе, Хасково ,Ст.Загора и др. Всяка година се дипломираха фелдшери, медицински сестрии клинични лаборанти. По настояване на лакомите професори от медицинските университети МЗ реши да бъдат закрити тези училища ,за да се създадат (а те не просъществуваха дълго) курсове на които професорите в университетите да водят занятиятата за да увеличат хорариума си . Сега всичко е ясно! Няма фелдшери в БМП , сесктрите в болниците са кът, а медицинските лаборанти почти са на свършване. Вкарат ли се в болниците парамедици- може да се счита че мидицината вече е загинала като иновации и качесдтво.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост